La Fira tradicional de paradetes de porrat ha evolucionat, ja no sols de porrat viu la fira, també hi ha a la fira, les ´Rodes´ o atraccions. Des dels ´Cavallets´, fins al ´Twister´, passant pels ´Cotxes´.

Els més menuts fan les delícies als dies de Fira pujant a totes les atraccions. I els no tan menuts, aprofiten el dia de Sant Vicent, el patró per a tornar a pujar a aquestes atraccions i rememorar quan eren ells els que demanaven diners als seus pares per a pujar a ´La Uve´ o ´El Vaivén´.

Les atraccions van i vénen, però la il?lusió mai canvia en les cares dels xiquets, ni en les dels seus pares al veure´ls feliços.

La història escrita ens parla del porrat ja al segle divuit, més concretament al 1716, on ja apareix documentada. Es creu que molt abans ja hi existia, però al ser cremat l´arxiu durant la guerra de successió, no tenim constància documental. El porrat, podia constar de llepolies, fruits secs o torrats, i altres elements com el margalló (que hui ja no es comercialitza per ser una espècie protegida) o el canyamel.

A les parades més històriques que es situen ben a prop de l´església de Sant Vicent, encara podem degustar el tradicional canyamel, les ametles ´garrapinyades´, la regalíssia de vareta i tots els productes típics d´un porrat, i que ja s´han convertit en rara avis.

Pólvora i color

Com sempre a tota bona festa valenciana, a Guadassuar no falten ni les mascletades, ni els castells de focs d´artifici. O bé a la zona del ´Ravalet´ o bé a la zona de l´Alter, es podran gaudir d´espectacles pirotècnics patrocinats per l´Ajuntament de Guadassuar. I no sols això, la llum, però en aquest cas la del sol, que ja comença a créixer als dies (Per Sant Vicent de la Roda, el dia allarga una hora) també és una senya d´identitat d´aquestes dates tan especials, que el poble de Guadassuar viu tan intensament. Llum, festa, foc, fira... uns ingredients que fan de les festes en honor a Sant Vicent, uns dies únics.