Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Carcaixent tornarà a ser verd

L'objectiu inicial d'estes línies, hui fa una setmana, era parlar de l'èxit de la Fira Modernista. Parlar de tots els camins que ens pot obrir per al desenvolupament de Carcaixent en un futur, de la seua importància per convèncer-nos que tenim moltes virtuts per explorar i, especialment, de que quan tots treballem en un projecte en comú aquest va endavant amb èxit. Però en una setmana hem passat de l'èxit col·lectiu a la catàstrofe col·lectiva. Perquè un incendi forestal com el que ha assolat Carcaixent és una catàstrofe majúscula.

Les pèrdues ambientals són nombroses i encara no estem en condicions de valorar quins problemes ens poden generar en un futur, però a més, considere que estem davant d'una catàstrofe humana. Se'ns ha cremat la muntanya que ens ha vist créixer, a nosaltres i als nostres pares i iaios, i que ara no podran vore els nostres fills. Un entorn que ha sigut testimoni d'experiències personals i col·lectives i on hem après a connectar amb la terra. Amb el foc se n'han anat molts records i vivències, però també moltes possibilitats i alternatives.

Ara no tenim altra que mirar endavant i traure de l'adversitat les valoracions positives. Perquè n'hi han. La primera, que no hem tingut que lamentar desgràcies personals, cosa que vista la magnitud de l'incendi és important. La segona, i dita pels tècnics, que al ser un incendi ràpid, es regenerarà relativament prompte i de manera natural. I la tercera, i més important, l'onada d'indignació i solidaritat que ha somogut Carcaixent. Com a poble, els veïns i veïnes de Carcaixent han demostrat que els preocupa el que és seu i que, quan és necessari, estan per al que calga. Des de fer entrepans a la matinada per a les persones que treballaven a l'incendi fins fer córrer les crides que des de l'Ajuntament es feien o recolzar i respectar en tot moment les decisions que es prenien des del punt de comandament. Si la setmana passada el poble unit treia pit del seu patrimoni i el mostrava en el marc de la Fira Modernista, esta setmana el poble s'ha tornat a conjurar, unit per a fer front a la tragèdia. Som un poble més fort i eixirem d'esta. I això em fa estar terriblement orgullós dels meus veïns i veïnes.

De l'incendi, de la crisi que ha suposat, hem de traure lliçons i oportunitats. Hem d'ordenar millor el nostre territori, per evitar que una desgràcia com aquesta torne a passar, hem d'aprofitar l'interés del veïnat per a posar-lo en marxa i dur endavant un projecte de futur per a la nostra muntanya i demostrar, una vegada més, que als carcaixentins i carcaixentines ens importa Carcaixent. Ara toca deixar treballar als tècnics i podem fer poca cosa, però d'ací uns mesos es necessitaran moltes mans. I estem convençuts que una altra vegada, Carcaixent respondrà. No podem viure d'esquena al medi o recordar-lo sols quan es crema. Hem de planificar i traure-li partit. Serà l'única manera de garantir-ne la conservació.

No vull deixar passar l'oportunitat d'agrair el treball de tots els efectius que han estat implicats en l'extinció de l'incendi i en l'operatiu organitzat al seu voltant. La professionalitat demostrada en el desenvolupament de la seua tasca és admirable. Vull aprofitar també per a destacar la implicació de tots els grups polítics de l'Ajuntament de Carcaixent que han estat a l'altura de les circumstàncies oferint la seua col·laboració i saber fer. Des de l'Ajuntament, arriba un punt que les úniques coses que es poden fer es facilitar la feina dels operatius d'extinció posant-se al seu servei i informar a la ciutadania amb informació puntual i fidedigna. I, per descomptat, un agraïment molt especial per a tots aquells que, bé títol particular o des de les seues associacions o col·lectius, tant de Carcaixent com de moltíssims altres pobles, han estat al nostre costat i ens han ajudat material i anímicament. Gràcies, gràcies i gràcies.

Una vegada passada la urgència, la feina comença ara. La feina ja ha començat. Carcaixent tornarà a ser verd!

Un record per Arcadi España, autèntic savi local i universal, el traspàs del qual ha sigut eclipsat pel protagonisme del foc.

Compartir el artículo

stats