Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

La vertadera situació del treball a la ribera

Ara i adés tornem a sentir des de diferents fronts i veus interessades en confondre a l'opinió pública exposant les dades del creixement econòmic, i les reiterades baixades en l'atur registrat en les oficines del Servef-SEPE. Doncs bé, es cert la macroeconomia espanyola presenta augment considerables, per sobre el 3 %, tot i sabent que estem en un escenari on l'IPC es negatiu, i la economia esta basada en les exportacions i la temporada turística fonamentalment, sent un patró de creixement que aleshores respon a la devaluació salarial, social i al empitjorament de les condicions del treball. Per contra alguns interessats segueixen confundint la tossuda i dura realitat de milers de treballadors i treballadores en l'atur 25.306 a juny de 2016 en les nostres comarques. No perceben prestació el 53 %, 13.412 aturats. Això, vol dir que la taxa de cobertura sols cobreix al 47 % i han baixat considerablement les prestacions no assistencials, es a dir, hi ha mes treballadors i treballadores cobrant el subsidi 426 ? que prestació contributiva.

Els contractes laborals dels darreres anys en la Ribera el 95 % son de caràcter temporal, creixent la contractació a temps parcial involuntària, i la majoria de la contractació respon a circumstàncies de la producció o de obra o serveis, sols el 5 % son contractes de nova formalització fixa o indefinits, i el 50 % dels demandants d'ocupació son del sector serveis. El Servef instrument públic d'intermediació i que té atribuïdes les competències en les politiques actives d'ocupació gestiona el 2 % de la contractació, front a la proliferació de les ETT,S, empreses privades de Col·lació i una nova modalitat d'empreses Multiserveis on a més de baixos salaris i jornades de treball abusives prevaleix la doble funcionalitat dels treballadors i les treballadores. I no podem oblidar la manca d'oferta d'ocupació publica.

Si parlen de salaris els valencians ens troben bastant endarrerits respecte a altres treballadors de les diferents Comunitats Autònomes, sent el salari mitja brut d'un treballador Valencia en el 2014 de 20.639? i les dones de 17.512? , així, les dones cobren alvoltant del 30 % menys que els homes. Aquestes dades representen sens dubtes la vesant d' una economia real que no té res a veure amb els magnífics indicadors de la macroeconomia i els guanys de la banca i les empres de l'Ibex. Per últim, recordem que el fons de les pensions públiques acaba de ser rebaixat pel Govern en funcions del PP amb 9.700 milions d'euros, així, aleshores sols queden en el fons de reserva 24.000 milions.

Som una comarca la Ribera amb una economia i teixit empresarial basada en la xicoteta i mitjana empresa dedicada als serveis i molt arrelada a les temporades de la taronja, i el caqui i amb poca diversificació. Tenim concentrat la major activitat industrial en el Polígon Juan Carlos I d'Almussafes i un dèficit de infraestructures i inversions públiques i privades que faciliten la mobilitat i un nou impuls econòmic al territori. Els ajuntaments i les mancomunitats deuen ser vertaders vectors de cohesió vertebració social i territorial, això, significa treballar projectes en comú amb una visió oberta i participativa. La Ribera es un territori amb moltes ventajes i té bastant possibilitats d'expansió industrial en sectors directament implicats en les noves tecnologies. Estem davant d'un atur que sembla ser estructural i amb borses de persones i famílies amb rics d'exclusió social, i a més a més un nombre de joves qualificats que no hi poden desenvolupar els seus coneixements i formació a les empreses amb salaris dignes, sense oblidar que mes del 50 % del aturats i aturades de la Ribera estan enquadrats sota el epígraf del grup 22, perquè, no tenen complida la formació i el títol de la ESO.

Compartir el artículo

stats