Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

«Operació tortuga»

«Operació tortuga»

Com si d'un pla secret es tractara, d'eixos de noms si més no misteriosos en què de tard en tard els mitjans de comunicació ens sorprenen descobrint un nou episodi d'aquells que es dediquen a botar-se la llei, Juan Eymar, tècnic en Conservació de Fauna Marina de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, ens descobreix un món tant proper, i al mateix temps tant desconegut, que cal donar-lo a conèixer perquè a la natura li calen aliats que barallen professió i enginy per abastir des del pràcticament no-res, un autèntic pla geoestratègic amb la intervenció de l'exèrcit inclosa i un magnífic cos de voluntaris, entre d'altres, per aconseguir que aquelles tortugues que vinguen a pondre els seus ous a les nostres platges, que també són les seues, tinguen l'oportunitat d'aconseguir-ho.

Als darrers dos-cents anys, em confirma l'expert, sols quatre vegades es té notícia de postes d'ous de tortuga marina a les costes valencianes: la primera va ser a Puçol, la segona a Sant Joan, la tercera a Torrevella i la quarta a Les Palmeres, al terme municipal de Sueca.

I vet aquí que ara hi ha en custòdia un niu, un tresor dipositat fa unes setmanes per una femella de tortuga careta o tortuga babaua, gran i majestuosa, a la nostra platja i que va deixar bocabadats als testimonis, impactats als del 112 i engrescats als de Fauna Marina.

Ni el tresor de Long John Silver, el Largo, té més potencial que este per remoure la nostra consciència ecològica. Situat a un lloc segur per protegir-lo, comptarà a partir del 15 d'agost de tot un desplegament de mesures que garantiran l'èxit de les futures tortuguetes. L'exercit de la UME els va ajudar la darrera vegada, ara s'espera que ho faça l'exèrcit de terra per proporcionar a l'operació les tendes de campanya amb lliteres, taules i tot el necessari a fi que els voluntaris de Xaloc, que en la darrera posta s'acostaren al centenar, vagen fent torns de custòdia de dia i de nit en la fase crítica fins que es descloguen la quasi huitantena d'ous que hores d'ara es coven.

El Parador Nacional del Saler els ajuda en tota una pila de coses per afavorir la seua feina, així com d'altres organitzacions i empreses, i el Departament de Medi Ambient de Sueca ajudarà divulgant la bona nova entre grans i xiquets, i tot el que hem de fer per defensar estos animals, com no tirar bosses de plàstic que van a parar al mar i d'allí als estómacs de les tortugues provocant-los una mort cruel i dolorosa. Hem de tindre cura en la neteja de les platges, ja que sols la vibració de les màquines pot avortar els ous.

Sembla ser que la tortuga marina ens dóna una nova oportunitat, depén de nosaltres i del nostre comportament amb elles que estes espècies protegides tinguen futur.

Quan es descloguen els ous, Fauna Marina identificarà les tortuguetes, les prepararà i triarà una platja de Sueca, que és on les va dipositar sa mare, perquè marxen a la mar i seguint el seu instint ancestral, inicien les seues vides.

L'expectació d'eixe dia de la solta tancarà «l'Operació Tortuga» però tindrem la resta de l'any per conscienciar-nos de la seua importància i que als propers anys les trucades al 112 anunciant noves postes de tortuga marina siguen una realitat.

Compartir el artículo

stats