Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

el cooperativisme estimat de Vallés

el cooperativisme estimat de Vallés

En setembre de 1984 el conseller d'Agricultura de la Generalitat Valenciana, Lluís Font de Mora, va nomenar Pepe Vallés Núñez membre de la Comissió encarregada d'anticipar les conseqüències que sobre el sector agrari valencià anava a tindre l'annexió a la CEE. Pepe es reuniria amb enginyers agrònoms i professors universitaris, però en la indicació d'ofici, en la seua casella, posava només: llaurador.

El conseller, que el coneixia bé, s'havia adonat que Pepe Vallés formava part d'una llarga estirp de gent del camp amb un trellat descomunal, capaç d'aportar a aquella comissió la visió del llaurador que lluita per la dignitat de la renda agrària; que sap que la collita no només li resulta profitosa a ell, sinó també a les persones que en trauran jornal; que entén que l'aïllament del xicotet propietari només pot emparar-se en solidaritats camperoles, en el cooperativisme.

Ara qui li reconeix el mèrit és l'Ajuntament de l'Alcúdia, que l'ha fet Fill Predilecte i que demà dissabte, 8 d'octubre, a la Casa de la Cultura i a les set de la vesprada, li retrà homenatge. És de justícia reconèixer a l'home just. A Pepe Vallés el triaren els socis president de la Cooperativa Agrícola Nostra Senyora de l'Oreto (CANSO) en 1969. A partir d'aleshores, la cooperativa començà a brillar i Pepe Vallés va conduir la transició, perquè es va mantenir en la presidència fins a 1981.

Com que sóc fill de dos treballadors d'aquella cooperativa, d'un tractorista i d'una encaixadora del magatzem, puc dir que el president treballà de valent, s'esforçà pel benestar dels socis cooperatius i dels treballadors i va enlairar el vessant comercial de la CANSO, que es va situar entre les deu primeres del País Valencià. I més: no donà cap pas arrere quan calgué manifestar-se en nom de l'agricultura valenciana, va saber valencianitzar el cooperativisme local i, personalment, generà un espai sindical en esdevindre l'home a l'Alcúdia de la Unió de Llauradors i Ramaders. I més: amb ell es va crear la Caixa Rural de l'Alcúdia, donant un salt des de la secció de crèdit de la CANSO. La Caixa Rural esdevingué -i segueix sent- la gran captadora de l'estalvi local, generant una confiança que perdura.

Mèrits li'n sobren. En deixar la presidència de CANSO, Pepe Vallés seguí vinculat, especialment, amb el cooperativisme de segon grau (ANECOP i COESHOR) què tant havia impulsat. Seguia sent llaurador i, en la dècada de 1991, esdevingué regidor d'Agricultura en la corporació local i va tindre una decisiva intervenció en les obres de canalització de les aigües del canal Xúquer-Túria per a regar al voltant de 1600 hectàrees del terme municipal que abans es regaven a motor.

L'enciclopèdia diu que l'home bo és la persona que acompanya les parts en els actes conciliatoris. Ací podeu posar-li nom: Pepe Vallés. Caldrà fer-li costat demà en l'homenatge que li ha preparat l'Ajuntament de l'Alcúdia amb la presència de les primeres autoritats del món agrari i cooperatiu de tot el País Valencià.

Compartir el artículo

stats