Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

la veu de virtudes cuevas

JEl Fòrum per la Memòria Virtudes Cuevas de Sueca vol desmentir la informació apareguda en diversos mitjans que parlen de la seua possible desaparició: el Fòrum no desapareix. El Fòrum en cap moment ha afirmat que vaja a cessar les seues activitats, que vaja a desaparèixer com a associació ni, molt menys, que la memòria de Virtudes Cuevas s'apague. En canvi, reconeguem que les limitacions econòmiques dificulten -tot i que no impossibiliten- la fixació d'un calendari més freqüent d'activitats. Altrament, estem disposats a col·laborar i a recolzar qualsevol iniciativa (individual o col·lectiva) que amplifique els mateixos valors pels quals lluita el Fòrum.

El Fòrum no és el mateix que la casa de Virtudes Cuevas: el primer és una associació sorgida de la societat civil suecana, que té com a objectiu lluitar per la recuperació de la memòria històrica a propòsit de totes aquelles persones i organitzacions que lluitaren contra el feixisme en nom dels valors democràtics, mentre que la donació de la casa de Virtudes Cuevas junt al xicotet solar del costat de sa casa, són dues finques que l'Ajuntament de Sueca va acceptar com a herència en els següents termes: «La present cessió té per finalitat destinar dites finques a Museu i Biblioteca de la Resistència i Deportació del Feixisme», tal com consta en l'escriptura notarial. Per tant, entenem que la propietat i la responsabilitat de la casa de Virtudes és exclusivament de l'Ajuntament, i que el destí del museu expressat en l'escriptura és eixe lloc.

Tot i que l'Ajuntament de Sueca ha fet algunes intervencions de millora i condicionament en la casa, en l'actualitat, i en repetides ocasions, ha comunicat al Fòrum que l'espai és insuficient i que, per diverses raons, no es pot transformar en un museu. El Fòrum, de la seua banda, defensa la postura de Virtudes, la qual va expressar clarament davant del notari i diversos testimonis quina era la seua voluntat. El Fòrum ha decidit tornar les claus de la casa a l'Ajuntament, ja que, vistes les dificultats que el consistori al·lega de transformar la casa en un museu, el Fòrum ha convingut desvincular-se totalment de la casa. A més, fa uns mesos el nebot de Virtudes va donar un poc més de material de sa tia al Fòrum, el qual volem que estiga amb la resta del que ja va ser donat a l'Ajuntament. Si teníem les claus era com només com a seu i per a organitzar, en principi, activitats in situ en col·laboració amb l'Ajuntament (les quals, després de diverses propostes, no s'han pogut dur mai a terme), sense cap voluntat d'ús exclusiu ni, molt menys, d'encarregar-nos de la gestió del museu. Al respecte, i des de fa un temps, encara estem esperant que l'Ajuntament ens especifique quin és el procediment pertinent per a tornar-ho tot.

El Fòrum va decidir donar de baixa el domini web, senzillament, per estalviar despeses de manteniment. El Fòrum pot i creguem que ha de continuar la seua activitat amb total independència respecte del fet que la casa de Virtudes acabe convertint-se, o no, en «Museu i Biblioteca de la Resistència i Deportació del Feixisme» (la qual cosa, repetim, depén de l'Ajuntament, i no de nosaltres, que no hem deixat de reclamar-ho en cap moment).

La mancança d'activitats del Fòrum en els darrers temps es deu tant a circumstàncies personals dels seus membres com a la desmotivació que ens ha provocat l'actitud de l'Ajuntament durant aquests anys, que ha estat deixant passar el temps sense fer res en concret amb la casa de Virtudes. Però que l'actitud del nostre consistori ens haja decebut no implica, ni molt menys, que hàgem de desaparèixer: perquè nosaltres som independents de l'Ajuntament i de la casa, i per tant tenim plena autonomia, com a associació que som, per a seguir actuant de la manera que considerem més convenient als nostres objectius allà on calga.

Compartir el artículo

stats