Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

l'aposta política de sueca

l'aposta política de sueca

La Regidoria de Medi Ambient adverteix que acusar l'Ajuntament de Sueca d'incomplir la llei pot tenir conseqüències, màxime quan s'ha reunit amb els representants dels treballadors per explicar-los i respondre totes les preguntes i dubtes que tenien sobre el plec de condicions per a la contractació del servei de Recollida de Residus i Netejà Viària. Segons la regidora, el plec recull que les relacions laborals i els acords als que es puguen arribar mitjançant conveni amb l'empresa o seguint el conveni del sector és una qüestió que la llei marca que és entre els treballadors i l'empresa. En aquest sentit, eixa congelació salarial a la qual es fa esment en el comunicat, és fruit d'un acord previ que es va signar entre els treballadors i l'empresa en l'any 2013, amb el qual l'Ajuntament, insisteix, no té art ni part. El consistori no té cap potestat sobre eixe tema.

En el cas de que la nova empresa adjudicatària vulga fer-se càrrec d'eixe acord que van fer en el passat no hi haurà cap problema perquè eixa reivindicació salarial dels treballadors es complisca. Ara bé, si la nova empresa adjudicatària no se'n fa càrrec d'aquella reivindicació, perquè ho troba alié, el problema que se'n derive seguirà sent una qüestió entre els treballadors i l'empresa, perquè és un aspecte que està fora d'aquest contracte.

Ara bé, el plec de condicions respon i té en compte l'alta sensibilitat sobre el tema social i salarial dels treballadors de la contracta de recollida de residus i neteja viària. Tot el contrari del que fa aquest comunicat d'UGT, les clàusules socials són de les més punteres que s'han fet en cap contracte en el nostre territori, perquè, s'assignaran fins a tres punts adicionals a aquelles empreses que es comprometen a incorporar en la seua plantilla, bé per a les necessitats se personal eventual que requerisca el contracte, bé per a cobrir les contractacions que resulten necessàries, el personal en situació de risc i/o exclusió del mercat laboral; persones receptores de rendes actives d'inserció, persones perceptores del salari social, joves menors de 25 anys sense estudis d'ESO, dones víctimes de violència, persones immigrants o qualsevol altra que en tot cas vinga acreditada pels serveis municipals de Benestar Social.

A més, es valorarà amb un màxim de fins a 5 punts aquella oferta que aplique un major percentatge de millora salarial bruta, prenent com a base l'última actualització que estiga vigent en el moment de presentació de les ofertes. S'aplicarà el mateix percentatge sobre totes les categories salarials i, haurà d'efectuar-se dins del primer any següent a la formalització del contracte.

A més a més, es valorarà en positiu i en cas d'empat, aquelles empreses que acrediten tindre relació laboral amb persones en discapacitat en un percentatge superior al 2%, donant-los una preferència en l'adjudicació a aquells que tinguen un major percentatge de treballadors fixos amb discapacitat en la seua plantilla.

En referència a l'acusació d'incompliment de la llei de Protecció de Dades, la regidora es remet a l'article 120 del Text Refòs de la Llei de Contractes del Sector Públic que diu així: En aquells contractes que imposen a l'adjudicatari l'obligació de subrogar-se com a empleador en determinades relacions laborals, l'òrgan de contractació haurà de facilitar als licitadors, en el propi plec o en la documentació complementària, la informació sobre les condicions dels contractes dels treballadors als que afecte la subrogació que resulte necessària per a permetre l'evaluació dels costos laborals que implicarà tal mesura. A estos efectes, l'empresa que vinguera efectuant la prestació objecte del contracte a adjudicar i que tinga la condició d'empleadora dels treballadors afectats, estarà obligada a proporcionar tal informació a l'òrgan de contractació, a requeriment d'este.

Per últim, totes les obligacions en matèria de personal adquireixen en aquest contracte un caràcter essencial de manera que qualsevol incompliment en matèria laboral, seguretat social, prevenció de riscos laborals, falta de pagament de les nòmines als treballadors, es qualificarà de falta molt greu i significarà la immediata resolució del contracte amb la pèrdua de la garantia definitiva i exigència de les responsabilitats que procediren. Per tot açò exposat, no sols és un plec que arrisca molt en matèria laboral i de protecció dels treballadors, sinó que, de cap de les maneres, incompleix cap tipus de legislació. El plec no sols fa accions positives sinó que a més no discrimina, tot apostant directament contra la discriminació.

Compartir el artículo

stats