És difícil parlar d'un esdeveniment com aquest i al mateix temps ser un poc original, quan ja en els últims dies diversos mitjans de comunicació s'han fet ressò del mateix tema.

Però, gràcies a l'entusiasme d'unes poques persones en l'any 1993 es ficà en marxa un projecte nou al Centre Cultural d'Almussafes. Luís La Font -treballador de Ford i mag- li plantejà al regidor de l'època Francisco Caballero la idea d'unir «Almussafes i la màgia» i allò semblava una proposta atractiva, així que entre ambdós i José Maria Bullón -gestor cultural-, formaren un equip que quasi sense recursos econòmics els dies 19 i 20 de juny d'aquell any començarien un «viatge màgic» que ja compleix vint-i-cinc convocatòries. Amb el pas del temps aquell equip augmentà i es consolidà amb la formació d'un bon grup de treball compost aproximadament per una desena de persones que s'ha encarregat any rere any de l'organització de tots els encontres programats, que ja des del quart -en 1996- es convertiren en internacionals.

En aquella primera convocatòria el consistori cediria el Centre Cultural i es faria càrrec de les despeses i els mags que acudiren actuarien gratis.

Tot havia començat molt modestament però l'alcalde de l'època - Vicente Escrivá- es va comprometre en l'acte de clausura a repetir l'encontre l'any següent i dotar-lo de més pressupost. També en aquell moment es reclamà la creació de la primera associació de mags de la Comunitat Valenciana.

L'any següent es fundaria el Cercle d'Il·lusionistes de València, Alacant i Castelló (Civac) que presidiria Luís La Font fins l'any 1998, en què es creà l'AVI -Associació Valenciana d'Il·lusionisme- amb seu a Almussafes i que també fou presidida per ell un bon número d'anys.

Durant els vint-i-quatre anys que han transcorregut des de aquell primer «Encontre de Mags» que portava per lema la pregunta «¿Quieres pasar dos días mágicos?» sis alcaldes/alcaldesses, sis regidors/regidores de Cultura -els actuals són respectivament, Antonio González i Teresa Iborra- han continuat sense cap interrupció aquell projecte amb la mateixa il·lusió i ganes que el va il·luminar en els seus començaments. I un poble com el nostre ha pogut gaudir fins ara i comptant esta convocatòria de 78 dies plens de màgia dins el Centre Cultural o en escenaris al carrer, amb concursos de màgia general i màgia de prop, amb activitats restringides pels mags acreditats -com la feria màgica o les conferències-, intercalades amb altres per a públic en general com la gran gala internacional amb entrades dins la sala d'actes o gratuïtament en la màgia al carrer. El diumenge, que és sempre l'últim dia, els mags acreditats i els artistes gaudeixen d'una paella gegant a l'esplanada del Centre Cultural o al Parc de les Palmeres, previ a la clausura dels actes amb la gala infantil/familiar que es sols celebrar per la vesprada.

El «viatge màgic» que en 1993 ficà el nom d'Almussafes com a destí de la millor màgia nacional i internacional, ja porta molts anys carregats d'història i molts quilòmetres recorreguts pel miler aproximat de mags vinguts des de tots els racons d'Espanya i des dels més de vint-i-cinc països de tres continents, alguns dels quals han repetit diverses vegades.

I la primavera, que com cada any arriba puntual al voltant de la setmana onzena del nostre calendari, ens ha portat també amb puntualitat una màgia diferent, ja que -llevat del primer encontre- tots s'han celebrat entre les setmanes dotze i catorze de cada any, per tant a principi de l'estació.

No vull deixar de nomenar ara els noms de Luís Allende, de Madrid, que és l'únic que ha muntat el seu estand en la Fira Màgica al llarg de les vint-i-cinc convocatòries recorregudes en aquesta història i la figura del mag Luís La Font que fou l'impulsor i ha segut l'artífex, el coordinador i una presència obligada en tots els encontres i que ara rep la merescuda distinció de Mag d'Honor 2017.

Tot això no haguera estat possible sense el finançament de l'Ajuntament d'Almussafes unit a l'organització compartida pel Centre Cultural i l'Associació Valenciana d'Il·lusionisme, recolzada amb la col·laboració de la Diputació de València a través del Servei d'assistència i recursos culturals (SARC).