Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

L'ESPLENDOR DE LA TARONJA es viu a la fira modernista de carcaixent

L'ESPLENDOR DE LA TARONJA es viu a la fira modernista de carcaixent

D'ací a pocs dies, Carcaixent tornarà a traure pit del seu patrimoni cultural, històric i humà amb motiu de la segona edició de la Fira Modernista. Els carrers s'ompliran de gent vestida com fa cent anys, tornaran a obrir-se les portes de cases i horts privats, es recrearà una jornada laboral al Magatzem de Ribera i el dia a dia al Palau de la Marquesa, podrem formar part d'una manifestació sufragista, rutes guiades pels carrers del poble, menjarem plats nascuts en aquella època, algunes botigues es transformaran... Hi haurà música, actuacions i propostes gastronòmiques i comercials.

Tot centrat a reivindicar la nostra riquesa patrimonial vinculada al moment d'esplendor de la taronja, un dels més brillants de la nostra història, entre finals del segle XIX i principi del XX. La proposta va nàixer l'any passat aprofitant la commemoració del centenari de la concessió a Carcaixent del títol de ciutat i és una peça d'un projecte més ambiciós que, a mitjà termini, pretén situar Carcaixent en el mapa del turisme cultural de qualitat però que, a curt termini, té els objectius fonamentals de posar en valor el nostre patrimoni, donar-lo a conéixer tant als veïns i veïnes de Carcaixent com als visitants, i sensibilitzar respecte a la seua importància i la necessitat de conservar-lo i protegir-lo.

Es tracta d'una acció de divulgació patrimonial de primer ordre, emmarcada en les tendències actuals de promoció turística, que constaten que allò més important respecte al patrimoni és fomentar la consciència de la seua importància entre la ciutadania, per tal de garantir-ne el respecte i la conservació. A més, té un altre objectiu fonamental com és l'empoderament de la societat: demostrar que entre tots i totes es poden fer grans coses i dur endavant un projecte coral com aquest, on moltes peces s'ajusten per a mostrar una proposta potent i sòlida.

M'agradaria remarcar el fet que tot açò seria impossible sense la participació desinteressada i voluntària de moltes persones, associacions i empreses de Carcaixent. Moltíssimes gràcies a tots i totes, vosaltres sou el vertader motor de la Fira Modernista. Des del començament teníem molt clar que un projecte així només tenia sentit si érem capaços d'aconseguir que la ciutadania el fera seu i s'hi implicara. L'any passat ho aconseguírem amb més de 200 persones fent de guies, actors, músics... Enguany augmentem aquestes xifres, cosa que demostra que la proposta agrada i té recorregut. A més, tots aquests voluntaris i voluntàries es converteixen en valedors del nostre patrimoni, ja que l'han «viscut» i el senten seu.

Els participants d'un projecte com aquest aprenem coses en cada edició i com més coses aprenem, més estimem el nostre poble. És important també reconéixer la feina i la professionalitat dels tècnics i personal de l'Ajuntament de Carcaixent, que donen el millor d'ells mateixos per a fer de la Fira un èxit . Un èxit de tots i totes.

L'any passat la Fira Modernista va tenir una gran repercussió a molts nivells: milers de visitants, aparicions en premsa i televisió (recordeu que va ser notícia en l'informatiu de prime time de televisió espanyola), reconeixements posteriors... Gràcies a aquesta acció, un patrimoni que està latent comença a posar-se en primera fila i ara és més conegut i respectat. Encara que tenim moltes coses per millorar, anem per bon camí. Un camí llarg i amb moltes parades, del qual anirem cremant etapes si estirem tots en la mateixa direcció. Ara us convidem a la segona Fira Modernista, disfruteu-la.

Compartir el artículo

stats