Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

cAL DIR NO

la darrera assemblea del Consorci Ribera-Valldigna va debatre sobre la construcció d'un nou abocador a la Ribera, quelcom urgent perquè generem massa residus sòlids urbans (RSU) i reciclem poc i mal, de forma que els abocadors s'omplin regularment i cal obrir-ne de nous. Ara mateixa no tenim abocador a la Ribera i «exportem» milers de tones de RSU a Múrcia, de manera que a més de generar massa residus generem també massa CO2 (el principal gas del calfament global) amb aquest transport llarg i irracional. Cap novetat perquè açò és el que s'ha estat fent durant dècades i aquest és el problema, que amb els ajuntaments del «canvi» no ha arribat cap canvi ni solució per a problemes ambientals tan importants com el dels RSU. I ara urgix perquè les lleis ho exigixen.

Produïm ja uns 420 kg/habitant a l'any de RSU, un gran malbaratament de recursos i natura, i tornen a créixer a una mitjana del 4 % anual, mentre el rebuig desaprofitat que va a l'abocador es manté al voltant del 60 % de les entrades, la qual cosa implica que es recupera sols el 40 %, si donem estes xifres per bones, una proporció pobra i molt lluny del 63 % que recicla per exemple Àustria. Per fer-nos una idea del que suposen les 82.126 tones de rebuig del 2014 sols hem de considerar que es necessitarien 8.200 camions per contenir-les i un darrere d'altre arribarien des d'Alzira fins a Sagunt, passant per València capital. I això cada any, cóm no van a omplir-se els abocadors!

En aquestes condicions òbviament cal dir NO al nou abocador i recomanem als municipis del Marquesat que poden resultar «agraciats» amb aquest regalet: Turís, Llombai, Montserrat i Real, que es pronuncien en contra i s'oposen frontalment. Fins que tots els municipis de la Ribera i la Valldigna apliquen l'estratègia de les «4R».

1r. (i principal) REDUIR la generació de residus, per exemple evitant tant d'embolcall, duent cistella o cabàs i rebutjant bosses, comprant coses duradores, aliments a granel, etc.

2n. REPARAR els electrodomèstics i d'altres útils, fugir de les coses d'usar i tirar, que haurien d'estar prohibides, allargar al màxim la vida dels objectes, fugir de les modes, etc.

3r. REUTILITZAR tot el que es puga, com abans es feia amb els envasos de vidre, que es retornaven per netejar-los i tornar a omplir-los, un procés molt més senzill, barat, net i ecològic que l'actual reciclatge del vidre, que implica fondre'l i refer l'envàs cada volta.

4t. (i últim) RECICLAR, amb recollida selectiva prèvia per facilitar i millorar la qualitat del reciclatge. Cal implantar ja el contenidor de matèria orgànica per separar-la de totes les altres fraccions i poder transformar-la en compost net i bo, amb això ja aprofitaríem el 45% dels RSU.

Compartir el artículo

stats