Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Regulem l'ocupació de l'espai públic

L'ocupació descontrolada de la via pública no és un problema específic de Carcaixent. En moltes ciutats hi ha debat al voltant de la gestió de les terrasses, per la dificultat que suposa mantenir l'equilibri entre la tranquil·litat del veïnat, el trànsit de vianants o la terrassa com a element important per a l'activitat econòmica i l'oci. Ara bé, que siga una problemàtica estesa no vol dir que no hem de preocupar-nos per posar-li solució. És una responsabilitat que tenim i que hem d'afrontar.

L'autorització de terrasses i carpes amb taules i cadires pels carrers de Carcaixent no para de créixer. En l'època estival i també durant la resta de l'any, la seua presència és cada vegada més evident. Ens agraden les terrasses, però l'escassa regulació actual genera en ocasions conflictes de convivència, especialment a les zones més saturades, i alguna situació d'inseguretat quan l'emplaçament de terrasses i aparadors està en la mateixa via pública.

Ens trobem davant d'una "privatització" de fet, dels carrers i places de Carcaixent, en la que la ciutadania està sent desplaçada per una diversitat de tanques, carpes, expositors i altres elements delimitadors. És el moment d'afrontar, i resoldre, els problemes derivats dels abusos en la instal·lació de taules i cadires, la falta o deficient senyalització de les ocupacions autoritzades, els problemes de seguretat, sanitat i contaminació acústica, o els incompliments d'algunes persones del sector a requeriments de l'administració.

Hui l'Ajuntament de Carcaixent no compta amb una normativa adequada per a regular l'ocupació de l'espai públic. Això afecta el principi de seguretat jurídica i, en especial, el sector de l'hostaleria local. I el que és pitjor, causa a la ciutadania i a l'Administració una sensació d'impunitat, avalada per la falta de tipificació de les infraccions davant les males pràctiques d'alguns establiments.

Des del principi, el Govern de Compromís ha apostat pel turisme de qualitat com a revulsiu de l'economia local. La proposta es basa en l'aprofitament sostenible del nostre patrimoni arquitectònic, paisatgístic, cultural i natural, per tal de revitalitzar el model econòmic de Carcaixent. En esta aposta, el comerç i l'hostaleria local juguen un paper molt important per a consolidar esta inversió de futur, de la mateixa manera que també el tenen la resta de veïns i veïnes que han de fer seu este projecte de creixement conjunt.

Per això que, com a Equip de Govern, tenim l'obligació de vetlar per l'interès general del poble de Carcaixent. Hem de conciliar els interessos econòmics de la gent de l'hostaleria amb el dret al descans i les molèsties que puguen causar estes instal·lacions al veïnat en particular, i a les persones en general com a principals usuàries dels carrers i places. Tot sense perdre de vista la protecció del patrimoni arquitectònic i paisatgístic de Carcaixent.

Per tal de solucionar tots estos problemes, plantegem una ordenança reguladora de l'ocupació de la via pública que busca:

-Unificar el règim jurídic de les ocupacions del domini públic en general en un mateix text, i corregir l'actual caos jurídic.

-Regular les autoritzacions i els requisits que ha de complir la instal·lació de terrasses i carpes en la via pública i acabar amb l'absència de normativa reguladora.

-Corregir tot allò que el dia a dia de l'activitat hostalera o comercial ha demostrat millorable, amb l'objectiu d'harmonitzar els diferents interessos, i evitar les males pràctiques.

- Fixar uns límits màxims d'ocupació, atenent uns criteris de proporcionalitat i equilibri entre els distints establiments, criteris com l'aforament interior, l'ample de la façana i la superfície màxima, als quals, hauran d'aplicar-se correccions que ajuden a evitar la saturació de terrasses en determinats àmbits i acabar amb els abusos en la instal·lació de taules i cadires.

- Regular l'obligació de senyalitzar en el paviment els límits del domini públic autoritzat, actualment inexistent.

- Regular les activitats de caràcter popular i lúdic, amb especial vigilància al compliment de la normativa en matèria de seguretat, sanitat i contaminació acústica, i evitar els problemes de seguretat, sanitat i contaminació acústica que se'n deriven.

-Establir un règim sancionador per als possibles incompliments de la normativa, i subsanar així la falta de tipicitat de les infraccions, i acabar amb la impunitat davant d'alguns comportaments.

Volem que la nova ordenança reguladora incorpore, a més de les diferents sensibilitats polítiques, també l'aportació de l'hostaleria i el comerç local, i del veïnat de Carcaixent. Ens toca aprendre a compartir l'espai públic. Ens cal un gran acord. El repte és gran, i tots els sectors implicats hem d'estar a l'altura d'allò que la ciutadania exigeix.

Compartir el artículo

stats