Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

un arsenal comunista en plena guerra civil

Arsenal trobat a Vva. de Castellón. levante-emv

Com bé va relatar Levante-EMV esta setmana a propòsit de la troballa d'un arsenal d'armes a Villanueva de Castellón són moltes les preguntes que s'obrin. La més important: De qui eren eixes armes amagades des de la guerra rere una paret? Primer la hipòtesi, després les dades. Hipòtesi: El que sembla és que els milicians comunistes que tenien la seu a la Plaça de l'Església, número 11, s'ho van vore vindre anticipadament i abans que els incautaren l'armament el van amagar, en previsió de que algun dia -quan començarà la Guerra Mundial que estaven esperant- tornar a recuperar-lo i lluitar contra el feixisme.

Ara, les dades: El que no es sol contar és que, la Guerra Civil va acabar com va començar, és a dir, amb un colp d'Estat contra la II República. Aquest va ocòrrer el 5 de març de 1939 amb el colp d'Estat del coronel Casado. La gent estava cansada, farta de la guerra i volia la pau al preu que fora. Els milicians comunistes, partidaris de seguir la guerra començaren un tiroteig contra els milicians socialistes partidaris de pactar la pau, encapçalats pel coronel Casado. Era a finals de gener de 1939 i de sobte va arribar a l'Hospital de Carabiners de Villanueva de Castellón un tinent coronel de carabiners amb escolta. Va demanar que tots els carabiners fora de servei es posaren sota les seves ordres i el seguiren, ja que calia alliberar un carabiner que havia sigut detingut sense motiu a les dependències de l'Ajuntament. Es tractava del carabiner José Martínez Martorell, destinat a València, que havia arribat de permís al poble. Els milicians que hi havia al·legaven que el tenien retingut per a que no l'agafaren els milicians del «cuartelillo» que volien fer-ho des de quasi l'inici de la guerra, però tenien por a deixar-lo anar per les represàlies d'aquests. Després d'uns moments tensos, amb els que el tinent coronel de carabiners va fer valdre la seva condició de militar de la República i la mediació de l'alcalde, el carabiner va ser alliberat pels seus companys. És com si el tinent coronel de carabiners fora a l'entrada del poble, esperant els fets, ja que va arribar assabentat abans que se n'enteraren a l'hospital. Mentrestant:

«Borrador para el Acta de la Sesión Ordinaria de día diecinueve de enero de mil novecientos treinta y nueve.

Asistentes: José Ribes , José Martínez Gimeno , María Ivars , Salvador Pérez Tormo , Eduardo Gil Gregori , Angelina Gonzalez , Pascual Talens .

El Consejero Pérez manifiesta que en su opinión este Consejo no tiene autoridad a causa de su interinidad que por ello se constituya pronto el Consejo para evitar seguir operando la quinta columna en la población. El Alcalde ( José Ribes ) le contesta que no tiene noticias de acto alguno de la 5.ª Columna pues si la tuviera procedería con la energía procedente y que si el Consejero Pérez tiene noticias de algún hecho y no lo denuncia o lo evita quien no tendrá autoridad y faltará a su deber será el Consejero Pérez pero de ninguna manera el Consejo Municipal ni su Presidente».

Cal pensar que quan va a fer-se un cop d'Estat, abans va preparant-se, més si s'està en plena guerra. El carabiner castellonenc, sense saber-ho podria haver sigut el pretext ja preparat, per a què el Tinent Coronel de carabiners parlara amb l'alcalde d'una manera encoberta i sense alçar massa sospites i explicar-li les intencions del Coronel Casado. On trobem després al Ple de l'Ajuntament, que el Conseller Pérez diu que l'esmentat Consell no té autoritat, anomenant als quinta columnistes amb doble sentit, ja que la República es trobava dividida, entre els partidaris de Negrín, que volien seguir la guerra i els del Coronel Casado i Besteiro que volien la pau amb una rendició amb condicions.

El diumenge 5 de març de 1939, el cap de la zona centre de l'exèrcit republicà, el Coronel Casado, fa un colp d'Estat contra la República a Madrid, al·legant que la resistència contra els franquistes era ja inútil i calia negociar «una paz honrosa». Es va formar una «Junta de Defensa Nacional que se propone con la ayuda de todos los españoles una paz honrosa» i el govern en ple va abandonar el País cap a l'exili. Al poble castellonenc el capità Manuel Terol Estrela, cap de l'Hospital de Carabiners, va donar l'ordre que tots els carabiners es disposaren a estar tot el dia i dormir a l'Hospital com si fora una caserna. El cos de guardia, en formació a la porta de l'Hospital, va llegir un edicte declarant el «estado de sitio» i després es va llegir per tot el poble. Es prohibien reunions, transitar per la nit, anar més de dos persones juntes... Això va fer que no passara el mateix que a altres pobles quan se'n van anar els soldats republicans: saquejos, violència, assassinats...

«Sesión Extraordinaria, día ocho de marzo de mil novecientos treinta y nueve. Presidente camarada Ribes que declaró abierta la sesión.Por la Presidencia se dio cuenta del objeto de la reunión que es la de hacer saber al Consejo haberse hecho cargo de la Gobernación del País la Junta de Defensa Nacional que se propone con la ayuda de todos los españoles conseguir una paz honrosa.El Consejero Guardiola (M.) propone se adhiera el Consejo Municipal a la Junta de Defensa Nacional. Intervienen los restantes Consejeros expresándose en los mismos términos y se acuerda por unanimidad mandar un telegrama de adhesión a la expresada Junta de Defensa Nacional. Y cumplido el objeto de la sesión se levantó esta por la Presidencia siendo las diecinueve horas y treinta minutos».

L'Ajuntament va convocar el ple el dia 8 de març de 1939, és a dir, tres dies després de cop. I en el ple sols fan que ratificar la nova Junta de Defensa del Coronel Casado. És a dir, donen a entendre que coneixien amb antelació els fets i li oferien suport.

El dia 23 d'eixe mes es tornaren a reunir, en aquest cas per a desvincular-se del Partit Comunista com reclamava la Junta de Defensa Nacional. Aquest va ser el darrer Ple de la Corporació Municipal de la II República. Els comunistes ja no assistiren.

Compartir el artículo

stats