Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

De l'espoli a la justícia social

La Ribera Baixa rebrà més de 3'5 milions en ajudes. levante-emv

La Diputació de València ha canviat molt en els dos darrers anys. El nou govern fa seus els valors de la pluralitat i el treball cooperatiu entre totes les persones que el conformem. I així, partint d'aquesta base, l'acció política de la Diputació també ha canviat de dalt a baix: hem passat de l'amiguisme, el nepotisme, els casos de corrupció i l'espoli dels recursos públics a gestionar amb honradesa, amb criteris tècnics i objectius, amb eficàcia, amb justícia. Per primera vegada en massa temps, que un ajuntament siga o no d'un determinat partit polític no condiciona els recursos que li arriben per part de la Diputació de València. I no és només una manera de parlar, són xifres.

Així, s'ha passat de repartir 34 milions d'euros en 2014, últim any sencer en què va governar el PP, en ajudes no reglades, o siga a dit i sense criteris objectius, a deixar aquestes ajudes discrecionals en tan sols en 2 milions en 2018 i exclusivament per a casos excepcionals i per quanties molt menors; alhora, hem passat dels 24 milions d'euros que va repartir la Diputació al 2014 a través de subvencions per a inversions amb criteris objectius, als 84 milions d'euros de 2017 que van arribar als pobles i ciutats de manera transparent i sense favoritismes. No només hem reduït dràsticament la discrecionalitat i hem apostat per la justícia en el repartiment, és que amb una millor gestió global hem augmentat el total d'ajudes per a inversions en els nostres pobles i ciutats. Eixe és el canvi: justícia en la distribució dels recursos vol dir més recursos per a tot el món.

En aquest sentit, no hem d'oblidar que la principal gestió que fa la Diputació és la de suport tècnic i econòmic als municipis, i que el pla més important de tots és el Pla de Serveis i Obres Municipals que es va aprovar el darrer dimarts 30 de gener. El SOM es destina a finançar inversions en els pobles i ciutats de les nostres comarques i exemplifica clarament la nova filosofia de governar les institucions, sense favoritismes ni ajudes a dit. És un pla just que assigna els recursos públics amb criteris objectius, basant-se en indicadors socials, demogràfics, econòmics i mediambientals i, com deia abans, en cap cas les ajudes depenen del color polític dels ajuntaments. Perquè la nostra tasca és eliminar desigualtats, no crear-les.

És un Pla, el SOM, que fomenta l'autonomia municipal, perquè són els municipis i les mancomunitats qui decideixen on inverteixen els diners de forma autònoma; s'han acabat els plans teledirigits des de dalt per fer camps de gespa artificial, pistes de pàdel, instal·lar LEDS, etc. que difícilment responien als problemes reals que patia la ciutadania. I també és un pla universal, que aplega a tots els municipis i mancomunitats i de caràcter bianual, fet que permetrà als Ajuntaments major planificació i escometre obres d'envergadura que normalment costen molt d'executar per la seua quantia.

A les comarques de la Ribera Alta i Baixa, per exemple, mai s'havien posat a disposició dels ajuntaments tants recursos: estem parlant d'una inversió en el període 2018-2019, a través del SOM, de 12.370.205 euros en total, 8.838.481 per a municipis de la Ribera Alta i 3.531.723 per als municipis de la Baixa. Les respectives mancomunitats també rebran ajudes d'aquest pla.

És, aquest SOM, un pas més dins el nostre compromís de gestionar els recursos públics amb justícia i eficàcia, tot canviant les velles formes de fer política que durant tants anys va exercir el PP i que van deixar molt tocada la credibilitat de les nostres institucions; així, ara, consolidem una nova manera de fer en sintonia amb el Pacte del Botànic, una manera de fer basada en l'honradesa i en la igualtat d'oportunitats, i on treballem des de totes les administracions, col·laborant solidàriament, cap una societat més justa. I en això estem.

Compartir el artículo

stats