Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

rodar la maquinària a carcaixent

rodar la maquinària a carcaixent

Governar un poble com Carcaixent no és gens fàcil. I el millor exemple d'això el tenim en l'aprovació del pressupost general. El govern de Compromís, amb la incorporació des del passat octubre del grup Reiniciem, només ha tardat tres exercicis en presentar el seu primer pressupost al Ple. I dic «només» perquè sé de la infinitat de problemes que han sorgit pel camí.

Els motius de la tardança són molts i diversos. No entraré a enumerar-los per a no avorrir-vos. Encara que tot el poble hauria de tindre'ls sempre ben presents. Sols així, es podrà valorar objectivament el treball de Compromís esta legislatura en l'Ajuntament de Carcaixent.

Tot i això, l'equip govern no pot fugir de la seua responsabilitat. I esta no és una altra que aprovar una previsió d'ingressos realista, que puga mantindre la prestació de serveis públics en les millors condicions possibles i fer front a les obligacions heretades de legislatures anteriors.

Això mateix és el que, crec, s'ha aconseguit amb el pressupost per a 2018. I s'ha fet, tot i la congelació de la gran majoria de tributs, especialment els impostos, en els tres últims anys. Les previsions de millora de la situació econòmica actual estan ajudant.

Però, també ho ha fet una gestió eficient i una reducció important del deute i, en conseqüència, dels interessos financers. Açò permetrà, si tot va bé, destinar més diners a la prestació de serveis públics, a l'atorgament de subvencions a entitats i particulars i a la realització d'algunes inversions.

Esta millora, però, no ha de convertir-se en eufòria. La gent de Carcaixent ha de ser conscient que les males decisions del passat (la majoria de governs del PP) hipotequen les corporacions del futur. Així, l'última gran sorpresa desagradable és una sentència que obliga Carcaixent a satisfer vora 4 milions d'euros els propietaris de l'Hort del Tacat, per l'expropiació d'uns terrenys. Novament, l'Ajuntament de Carcaixent haurà de recórrer a l'endeutament amb entitats financeres (i la ciutadania suportar el seu cost), per a pagar resolucions judicials i fer front a les conseqüències negatives de la firma de convenis urbanístics ruïnosos.

Sense eixida

Però, per què recórrer a l'endeutament? Senzillament, perquè no n'hi ha altra eixida. L'alternativa és, per exemple, deixar de prestar els serveis de recollida de fem, enllumenat públic, centre integral de majors, neteja de carrers i escoles i festes majors durant dos anys seguits. Eixa, o la que plantegen els grups de l'oposició, que no sabem quina és.

El problema se solucionaria, en gran part, si tinguérem ingressos il·limitats dels que disposar. Però no és així. I, en certs casos, les solucions a alguns problemes no vindran tampoc de la mà de més diners. Estem davant d'un gran repte en què la solució passa, necessàriament, per implicar també tota la societat i, sobretot, els grups de l'oposició. L'objectiu últim és què la maquinària administrativa i de prestació de serveis públics rode en consonància amb les necessitats de la societat actual.

L'esperit de col·laboració entre tots els actors socials, com a engranatge de la maquinària, és el que intenta implantar Compromís en la seua gestió de govern, en alguns casos amb més èxit que en altres. L'organització de la Fira Modernista o l'entrada de l'oposició en la gestió de PROCARSA són dos exemples positius en este sentit. Eixa i no altra és la millor manera que tenim de fer rodar la maquinària. De fer poble. En definitiva, de millorar Carcaixent.

Desgraciadament, no està clar que tots els grups de l'oposició vegen amb bons ulls esta filosofia de treball. No sé si per interessos polítics partidistes, per un preocupant complex d'inferioritat o per algun altre motiu ocult. I va quedar demostrat, una vegada més, en el punt del Ple d'aprovació del pressupost per a 2018. Excuses per les formes però cap proposta realista sobre com continuar amb la prestació de serveis públics i afrontar les herències enverinades del passat.

Però les conseqüències de realitzar una oposició destructiva, amb escassa presència d'aportacions positives per a la gestió municipal, no afecten solament l'equip de govern de Compromís-Reiniciem. Sinó que també repercuteixen negativament en la maquinària i, per extensió, en tota la societat carcaixentina. I este és el gran problema.

Compartir el artículo

stats