Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

opinión

ara toca el parc temàtic

Fa uns anys amb els parcs temàtics va passava igual que amb les grans infraestructures (AVE, aeroports o autovies), tot alcalde o president autonòmic en volia una. Suposadament anaven a ser motors de creació d'ocupació, atracció de turisme i generació de riquesa. El recolzament públic va ser molt estret i generós, tant des de l'administració com a través de les caixes d'estalvi. Fins i tot els gestors no eren aquells més aptes o capacitats, sinó els que tenien més afinitat amb el govern de torn.

Però què ha passat? Doncs que ni han estat un pol d'atracció d'activitat econòmica, ja que sembla que el turista estranger no ve en busca de parcs temàtics i la demanda domèstica no ha parat de caure; ni tampoc han estat rendibles. A banda de que el seu boom ha estat totalment vinculat a la bombolla immobiliària i per tant a activitats especulatives. Convertint-se doncs, en uns altre pou sense fons de recursos públics i demostrant-se que amb les caixes ara fora del seu accionariat i sense la injecció de diners públics, fer-los rendibles és una tasca molt complicada.

Però el pitjor de tot és que ha quedat la sensació d'haver pagat un cost d'oportunitat molt alt. Ja que tots eixos recursos podrien haver estat destinats a altres activitats més planificades, possiblement menys mediàtiques i menys electoralistes, però amb una major repercussió sobre l'ocupació i el teixit productiu.

Si a aquests antecedents s'uneix la sensibilitat social actual envers la classe política, per l'eficient gestió dels recursos, per la demanda obligada de transparència i per la cerca de resultats òptims i positius sobre l'ocupació i l'activitat econòmica, en un context de racionalitat i austeritat; és encara més inversemblant l'anunci d'un parc d'aquestes característiques a la comarca. I més quan la informació sembla tan confusa, incompleta i contradictòria en allò referent a les característiques del projecte en si, cost municipal, estudi de viabilitat i de mercat, impacte ambiental, inversors, opinió de les universitats, empresaris i ciutadania, etc.

A banda de que a aquesta manca de transparència, s'han d'unir les incògnites generades: Aquest projecte va a contribuir a la desestacionalització del turisme?, quin tipus d'ocupació va a crear-se?, per què tanta implicació pública en una activitat privada?, s'ha estudiat la sostenibilitat del projecte pel que respecta als recursos naturals?, el projecte va a dur lligat cap tipus de pressió immobiliària?

És evident que tot projecte capaç d'influir positivament sobre l'ocupació ha de ser ben rebut, però amb uns antecedents com els que arrosseguen aquests tipus d'instal·lacions, sembla que s'han de tindre totes les precaucions. I més quan amb menors inversions, amb més implicació de la resta d'agents socials i amb un clar objectiu per la diversificació del teixit productiu, es poden donar les condicions per a una ocupació estable i de qualitat. De tota manera no deixa de ser paradoxal que el suposat parc temàtic haja d'ocupar els terrenys de l'edifici que anava a ser la seu de l'Espai INNOVA.

Trista metàfora.

Compartir el artículo

stats