OPINIÓN

Valentia i sentit comú

10.11.2015 | 11:14
Valentia i sentit comú
Valentia i sentit comú

Era xiquet quan de camí a escola observava llençols en les balconades del carrer major anunciant la mort del centre històric. Aquella mort havia d'estar provocada per la peatonalització que un govern de dimonis estava projectant a la ciutat. D'igual manera recorde les crítiques i les polèmiques generades per la dreta de Gandia quan al final del nostre Passeig en lloc d'un pont de quatre carrils es va projectar una passarel·la peatonal i un parc que servirà de pulmó verd. Així vaig entendre que la paraula «conservador» és això, conformar-se, no buscar solucions sinó allargar les situacions fins que muiguen per si mateix o es resolguen per si mateix, estil Rajoy.

La creació d'un nou parc o la finalització del Parc d'Ausiàs March, o parc de l'Est, són moltes coses en una i totes de molt sentit comú. I per això mateix com són moltes coses en una, encara té més sentit la seua realització. Quines són? La primera, la regeneració urbana d'un barri que per mala planificació i mala gestió ha quedat aïllat de Gandia, el barri de Sant Enric, que queda entre el riu, un polígon, un carrer de molt de trànsit, el del Pont Vell d'Oliva i un gran descampat que s'omple de fang quan plou i de cotxes tots els dies. Diuen els veïns i veïnes que per anar al centre o dur als xiquets a escola han de travessar un mar de cotxes, entre altres coses.

Segon, la resolució d'una via segura a peu al Nou Hospital. Una feina que s'havia d'haver fet ja anys abans de la inauguració d'aquesta infraestructura. Doncs bé, ara amb aquest projecte comencem a solucionar-ho, perquè els veïns i veïnes si ho necessiten, i els treballadors i treballadores, podran anar per un lloc segur i més tranquil.

Tercera cosa i fonamental, enfortim el comerç de la ciutat, en oferir als saforencs i saforenques aparcaments segurs, preparats i guardats, millors que els que ofereixen els centres comercials. Vam gastar milions d'euros en fer aparcaments a la ciutat, un motiu va ser poder competir amb les grans superfícies, i resten buits, mentre un descampat sense llum i sense seguretat dóna aquest servei als compradors dels nostres comerços. Si els haguérem de fer!, però ja els tenim, només cal abaratir preus, promocionar-los, fer bons i acordar gratuïtats si cal, per a treballadors/es i propietaris. Si és així, l'oferta dels nostres comerços s'enforteix, com aquella de peatonalitzar els carrers que l'havia d'enfonsar i la va salvar fins avui.

La quarta cosa és l'existència d'una escoleta i d'una escola de música que s'ubiquen al Parc d'Ausiàs March i on desenes de persones van cada dia a portar als seus fills i filles, entre cotxes en moviment i cotxes aparcats, molèsties, perills i un entorn poc agradable per educar.

La quinta cosa, la legalitat. Perquè el PP no va arribar a cobrar aquell euro per aparcar? No va ser pels comerciants, va ser perquè era il·legal, perquè aquell espai està planificat per ser parc i no aparcament i qualsevol cobrament o modificació de l'espai (asfalt) estan fora de planificació i per tant fora de la llei.

Sisena cosa, la que pocs volen veure i de la que pocs en volen parlar, la prostitució. El descampat actual facilita i alberga un espai de marginalitat que alberga l'explotació i l'abús d'un col·lectiu de dones. El parc no solucionarà aquest conflicte però sense cap dubte pot ajudar a resoldre'l, perquè els bons urbanistes sabem que la dignificació dels espais rebaixa la conflictivitat i millora la resolució de conflictes.

Setena, el reforçament del mercadet dels dissabtes. Aquest actiu econòmic s'ha tingut en compte en el disseny del nou parc de forma que el mercadet quedarà al bell mig de les dues parts del Parc d'Ausiàs March, la part vella i la part nova. D'aquesta forma tindrem un mercadet que no quedarà al mig d'una explanada de clots i fang, sinó envoltat de verd i amb millors condicions, per tant l'enfortim també.

Ja he exposat un bon grapat de motius, però encara en queden més i no he parlat del Pont Vell d'Oliva, un patrimoni viu dels pocs que tenim la sort de conservar, però a més a més la crida de justícia per tal d'endreçar el desgavell que ha fet el PP amb el trànsit a la ciutat. Estem treballant per tal que els cotxes no entren a la ciutat, perquè ja no cal demostrar més que els espais peatonals i que la ciutat tranquil·la és l'única que pot competir amb les grans superfícies. El PP i el senyor Víctor Soler no pot donar lliçons de res. Han deixat la ciutat enfonsada i sense crèdit i això ha estat l'atac més cruel al comerç urbà de Gandia. La gran majoria de comerços de la ciutat no volen abastir a l'Ajuntament pels deutes d'anys que arrosseguen, i encara aquesta gent té la barra d'abanderar la defensa del comerç local.

No som el mateix, sense cap dubte, nosaltres, aquest govern, apostem per avançar amb pas ferm cap una ciutat humana, on el comerç local siga la principal economia dels barris. Ja està bé de mentides i de purpurina. Feia més de 6 anys que al Forum 21 de Gandia no arribava un projecte abans de ser el definitiu. Fa dos setmanes es va presentar aquest projecte al Fòrum 21 per tal de proposar millores. El van rebre amb alegria, per fi podien participar.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Safor

Oliva aprueba el IBI más social
Oliva aprueba el IBI más social

Oliva aprueba el IBI más social

El ayuntamiento reduce el impuesto a los sectores más desfavorecidos y a los bancos que alquilen...

Medio siglo de cultura futbolística

Medio siglo de cultura futbolística

El club de fútbol de la localidad xeraquera celebra esta temporada el 50 aniversario de su fundación

Un muerto y un herido grave al salirse una motocicleta en una rotonda de la carretera que une Ador y Villalonga

La fallecida es vecina de Palma de Gandia y el conductor que resultó grave es natural de Ador

Canet atribuye a todo el Gobierno las acciones aprobadas

El concejal de Hacienda de Oliva, Vicent Canet, de Compromís, atribuyó ayer el mérito de esta...

notícies espurna

notícies espurna

Des de fa uns anys, en passar la Fira, em reunisc amb Sergi Sapena, el delegat del diari...

MLS Gandia realiza 800 compraventas de vivienda en la Safor en 2016 y atisba un incremento para 2017

La asociación MLS Gandia cerró 2016 con más de 800 operaciones, la mayoría viviendas de segunda...

Enlaces recomendados: Premios Cine