Hui, dimecres 20 de gener, per segon any consecutiu, el Col·legi Abad Sola celebra el Dia de les Emocions. Si l'any passat treballàrem aquest tema a nivell general, enguany anem a centrar-nos en l'agraïment i en l'expressió d'un savi oriental: «L'agraïment és la memòria del cor».

L'escola no pot passar per alt la responsabilitat d'assumir l'educació de les emocions i sentiments i conviure amb ells de forma conscient. No podem amagar els sentiments, ni censurar-los; ens correspon orientar-los i fins i tot educar-los, donant informació sobre ells, entrenant-nos per a reconéixer-los i saber què fer amb ells, fer-nos responsables de la gestió dels nostres propis sentiments.

Al llarg d'unes hores, i especialment des de la tutoria, anem a treballar d'una forma creativa i també a reflexionar al voltant de l´agraïment i de les emocions en general. Dinàmiques i jocs emocionals, el record i la presència en l'aula de persones a les que estem agraïts, iniciar-nos en la realització d´un diari de l´agraïment i poder-lo compartir, la implicació de les famílies en un moment determinat del procés, el visionat i col·loqui de pel·lícules sobre el tema que ens ocupa? seran alguns dels mitjans utilitzats per a que sentiments i emocions entren a les nostres aules.

Les criatures més joves estan demandant que s'atenguen les seues necessitats personals o psicològiques: ser tinguts en compte, permetre'ls expressar el que senten, etc.

És per això que en les nostre aules necessitem espais o moments per a canalitzar sentiments com la ràbia; ens cal aprendre estratègies per a que qui tinga por o es trobe trist puga sentir-se protegit; espais i recursos per a compartir l'alegria i l'afecte.

Poden ser útils moments de diàleg i complicitat entre totes les parts, per tal d'aconseguir eixe clima de confiança en el que les emocions puguen expressar-se lliurement, amb la seguretat de que seran ateses adequadament.—Claustre de Professorat del Col·legi Abad Sola. Gandia.