L'alcaldessa de Gandia, Diana Morant i el president de l'Associació Gastronòmica Fideuà de Gandia, Avelino Alfaro, han presentat aquest matí les novetats de la 42 edició del Concurs Internacional Fideuà de Gandia que tindrà lloc el pròxim 8 de juny al Moll dels Borja i el cartell oficial de l'esdeveniment. La present edició comptarà amb la col·laboració de la Diputació de València i l'Agència Valenciana de Turisme més la del consistori.

Diana Morant ha destacat la importància del concurs que "serveix d'aparador de la nostra ciutat i del nostre plat més típic. Un esdeveniment que atrau Gandia cuiners de tot el món que competeixen pel prestigiós collaret de Santa Isabel" i afegia que "aquest any hi ha més peticions del normal per la qual cosa haurà de seleccionar els participants".

L'alcaldessa també ha recordat les dificultats econòmiques de l'ajuntament i que en aquesta edició s'ha replantejat la idea del concurs per tal de centrar-se en la posada en escena i difusió del plat en si. Per tal de cobrir els costos de l'esdeveniment, s'han sol·licitat ajudes a l'Agència Valenciana de Turisme mentre que els organitzadors han sol·licitat una subvenció a la Diputació de València dins de les noves línies d'ajudes destinades a l'organització de fires. "Amb aquestes aportacions, molta feina i imaginació, tindrem un concurs digne allunyat d'algunes fantasies que feien que s'invertiren molts diners que finalment no es pagaven" va declarar Morant.

I és que, hui en dia, l'Ajuntament deu a l'Associació bona part del pagament compromés el passat any per l'anterior govern i que no comptava amb partida pressupostària corresponent. En aquest punt, Morant ha fet èmfasi en la petició de disculpes als organitzadors i destacat que, tot i la situació complicada de l'empresa pública, els compromisos adquirits amb proveïdors i associacions desde IPG "seran liquidats a mesura que puguem generar liquiditat per anar satisfent tots els deutes. Aquest any el concurs estarà dins del pressupost municipal i l'Associació pot tenir la tranquil·litat que cobraran el que s'ha acordat".

Per la seua banda, Avelino Alfaro ha volgut destacar la repercussió mediàtica del Concurs que a dia de hui té més de 30 sol·licituds de participació procedents de diferents regions d'Espanya (Granada, Sevilla, Madrid, València, Dénia), Japó i Xina, el que portarà als organitzadors a fer una selecció de participants basada en mèrits i prestigi dels sol·licitants. Paral·lelament, també estarà l'apartat d'escoles de cuina on és espera la participació de 6 a 8 acadèmies.

Pel que fa a la present edició, el president de l'Associació ha informat que es tornarà a repetir la ubicació de l'anterior edició al Moll dels Borja i que serà obert al públic per tal d'augmentar la difusió "apostem perquè tothom puga assistir i degustar els productes que s'exposen utilitzant un sistema de tiquets". Un altre dels punts comentats ha estat que el concurs quedarà reduït a la pròpia fideuà i postres de taronja eliminant el plat lliure. Sobre això, el president de l'Associació ha declarat que "suposava molt d'esforç per als participants en hores i que a vegades, passava desapercebut. A més, la tendència gastronòmica d'avui dia tendeix cap al plat". També s'ha informat que el tradicional dinar de participants i institucions ha estat suprimit per centrar els esforços a aconseguir que acudisquen al concurs persones vinculades al món de la gastronomia i el turisme buscant major repercussió nacional de l'esdeveniment.

Pel que fa al jurat, Alfaro ha indicat que aquest any hi haurà dues estrelles Michelin entre els seus membres, ja que han confirmat la seua presència Kiko Moya (Restaurant l'Escaleta) i Manuel Alonso (Restaurante Manolo).