Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

GANDIA ES MEREIX UNA OPORTUNITAT

GANDIA ES MEREIX UNA OPORTUNITAT

Un any. 365 dies són els que es compliran demà des d'aquell 13 de juny de 2015 en el qual tres forces polítiques elegides democràticament en eleccions, vam triar votar per conformar un nou govern per a Gandia. L'objectiu no era altre que retornar Gandia al camí de la legalitat, la decència i l'honradesa després de quatre anys obscurs i opacs que van provocar una forta crisi econòmica i moral. El deute municipal va augmentar en 136 milions a entitats bancàries en només quatre anys, es devien 76 milions d'euros a proveïdors, i les relacions de convivència i cordialitat en la ciutat es van perdre totalment. Gandia mereixia un canvi.

El PSPV-PSOE i Més Gandia vam pactar per conformar el govern, i Ciudadanos, que també va donar suport a la formació del nou govern, va preferir quedar-se amb un paper d'oposició responsable que, encara hui, està exercint, votant juntament amb nosaltres tot allò que és necessari i beneficiós per a la nostra ciutat.

El millor resum de l'any és la gestió econòmica que hem realitzat el nou govern. Tal volta el treball més complicat que teníem, i també el més urgent. No podíem desenvolupar el nostre projecte de ciutat sense abans posar ordre en el caos econòmic que havíem heretat. I per sort, l'esforç de tots els membres del govern i el treball dels tècnics municipals de la casa, han fet que Gandia ja haja enfilat, en només un any de gestió, el camí cap a la recuperació de les arques municipals. Hem reconduït la situació amb entitats bancàries, que ens han perdonat més de 22 milions d'euros en interessos de demora. És a dir, 22 milions d'euros que haguérem hagut de pagar tots els gandians per la decisió il·legal del PP de no pagar a entitats bancàries.

També hem agafat amb valentia el problema del deute amb proveïdors. Entre l'Ajuntament i l'empresa pública IPG, Gandia devia més de 76 milions d'euros aquell 13 de juny de 2015. Hui, gràcies a les gestions d'aquest govern i a l'estalvi que s'ha aconseguit mes a mes, hem pogut reduir la meitat del deute comercial de l'Ajuntament de Gandia, pagant més de 25 milions d'euros a proveïdors als quals se'ls devien treballs realitzats des de 2011. Una gestió que el meu govern considera prioritària, en tant que pagar per allò que es contracta és la millor manera de generar economia i treball. Un Ajuntament que no paga provoca una greu crisi en el teixit empresarial de la seua ciutat. Per contra, pagar provoca reestablir relacions amb empreses i entitats que ja no volien saber res de Gandia pel deute que teníem amb ells. Fruit d'això, per exemple, Telefónica s'ha decidit a invertir 5 milions d'euros en la nostra ciutat per a fer arribar a les nostres cases i polígons la tecnologia de la Fibra Òptica, oferint-nos la possibilitat de comptar amb un equipament necessari per a atreure grans inversions i grans empreses tecnològiques.

La gestió econòmica més visible ha estat aquesta, la que ens permetrà ser el primer govern de Gandia que acabarà la legislatura amb menys deute del que va heretar. Però a més, hem aconseguit altres detalls importants, com que els treballadors dels serveis de neteja de l'Ajuntament de Gandia cobren al dia, sense els retards que patien la legislatura passada i que ofegaven la seua economia. També hem aconseguit pagar al dia les rendes d'emergència. De fet, hem pagat més rendes d'emergència que mesos portem governant, donat que quan vam entrar, vam pagar de cop tres mesos a estes famílies que necessiten cobrar la renda per poder viure.

Cert és que, per tal de poder fer front a un deute descomunal d'un 450% sobre els nostres recursos ordinaris (la llei marca un sostre límit d'endeutament d'un 110%), hem hagut de prendre decisions molt complicades i impopulars. I les vam haver de prendre pràcticament en el nostre primer mes de govern. Vam haver de pujar els impostos i retallar alguns contractes d'empreses de serveis. Com deia, una mesura gens popular. Però si alguna cosa caracteritza a aquest govern és la nostra valentia, que ens porta a prendre decisions que, tot i no ser populars, són les necessàries per poder treure endavant la nostra ciutat.

No gestionem Gandia pensant en els vots que podem aconseguir o perdre amb les nostres accions, sinó pensant en què és el millor per a la nostra ciutat. A més, vam ser els primers en aplicar-nos les mesures de reducció de cost: som el govern més barat de la història de Gandia (li costem als ciutadans 575.000 euros anuals menys que l'anterior govern, tot i haver retornat jornals i dedicacions als grups de l'oposició); som el govern que menys cobra després d'una rebaixa dels salaris d'un 5%; i som també el govern amb menys càrrecs de confiança.

Durant aquest any, la gestió del problema econòmic i d'altres emergències ens ha dedicat la major part del nostre temps. Unes emergències que, malauradament, no ens han permès atendre moltes altres coses importants. Però a poc a poc, hem anat buidant el camí i hui en dia podem dir que hem llevat totes les branques que no ens permetien veure el bosc.

Tot i això, el govern no ha oblidat mai les seues prioritats, i hem aconseguit fer realitat els principals punts dels nostres compromisos de govern. Hem fet de Gandia una ciutat lliure de desnonaments gràcies a la posada en valor d'un banc de vivendes socials que l'anterior govern tenia abandonat. Hem aconseguit, amb l'ajuda de la Generalitat Valenciana, protegir la joia de la corona: la Platja de l'Auir. Hem governat pensant, primer que res, en les persones: hem pagat més mensualitats de la renda d'emergència que mesos portem governant; hem establert línies d'ajudes per evitar que cap família es quede sense llum ni aigua per no poder pagar els rebuts; i hem tret endavant el programa «Xarxa Llibres», pel qual tots els xiquets i xiquetes que estudien a les escoles de Gandia, tindran els llibres de text de manera gratuïta.

També hem aplicat, de manera contundent, el millor dels antídots contra la corrupció i el balafiament: la transparència. Aquest és el govern més transparent de la història de Gandia, i ho demostrem amb fets: publiquem totes i cadascuna de les factures que paguem; retransmetem els plenaris en directe; l'agenda de l'Alcaldessa és pública i coneguda, per tal que tots sàpiguen en qui em reunisc i per a què; i el nostre portal de la transparència és més ambiciós que la pròpia llei de transparència que ha de complir.

Hem posat en marxa la liquidació d'IPG, i ho hem fet de manera garantista amb els proveïdors, associacions i col·lectius als quals IPG els deu diners, per tal que puguen cobrar allò que se'ls deu sense excepcions.

La ciutat de Gandia es mereixia un canvi, i l'hem protagonitzat. Però ara Gandia mereix una oportunitat. Hem estat capaços d'arreglar el més complicat i marcar el camí econòmic a seguir els propers anys per a poder pagar la desfeta de l'anterior govern. Però Gandia no pot quedar paralitzada i presonera del seu enorme deute. Per això, superat este primer any, solucionades les emergències i encaminada la solució econòmica, és l'hora d'aplicar els nostres projectes de ciutat i retornar a Gandia el seu paper de capital Cultural, Educativa, Patrimonial, Mediambiental, Turística i Comercial.

És l'hora de treballar per generar eixes oportunitats que mereix Gandia. I ho farem amb l'ajuda de tots els gandians i les gandianes, perquè aquesta ciutat és tot el que és gràcies a la implicació, el treball i l'estima dels seus veïns cap a ella.

Compartir el artículo

stats