24 de julio de 2016
24.07.2016

l'estructura de l'atur a la safor

23.07.2016 | 23:46

En els darrers dies tornem a sentir des de diferents fronts i veus interessades en confondre a l'opinió pública exposant les dades del creixement econòmic i les reiterades baixades de les xifres de l'atur registrat. Doncs bé, és cert que la macroeconomia presenta augments considerables, tot i sabent que estem en un escenari on l'IPC es negatiu, i l'economia està basada en les exportacions i la temporada turística, un patró de creixement que porta a la devaluació salarial i a l'empitjorament de les condicions del treball.

Per contra alguns interessats segueixen confonent la tossuda i dura realitat de milers de treballadors i treballadores en l'atur que no perceben cap tipus de prestació. Són el 53%, i això vol dir que la taxa de cobertura només cobreix al 47%, i han baixat considerablement les prestacions no assistencials, és a dir, hi ha més treballadors i treballadores cobrant el subsidi de 465 euros que prestació o salari contributiu.

Dels tots contractes laborals dels darreres anys en la Safor el 97% son de caràcter temporal. Creix la contractació a temps parcial involuntària i la majoria de la contractació respon a circumstàncies de la producció o de obra o serveis. Només el 3% són contractes de nova formalització fixos o indefinits, i el 60% dels aturats són del sector serveis.

El Servef, instrument públic d'intermediació que té atribuïdes les competències en les polítiques actives d'ocupació (formació, orientació i inserció laboral) gestiona el 2% de la contractació. Per contra, proliferen les ETT i empreses privades de col·locació.

I no podem oblidar la manca d'oferta d'ocupació pública de les diferents administracions, que estan amortitzant places de funcionaris i de personal laboral, cosa que afecta directament en la qualitat dels serveis públics a la ciutadania.

Si parlem de salaris, els valencians ens troben bastant endarrerits respecte a altres treballadors de les diferents comunitats autònomes. El salari mitjà brut d'un treballador valencià en l'any 2014 va ser de 20.639 euros, i el de les dones de 17.512 euros. Així, les dones cobren alvoltant del 30% menys que els homes. Aquestes dades representen sens dubte el reflex d'una economia real que no té res a veure amb els magnífics indicadors de la macroeconomia i els guanys de la Banca i les empres de l'Ibex.

Per últim, recordem que el fons de les pensions públiques acaba de ser rebaixat pel Govern en funcions del PP amb 9.700 milions d'euros, i només queden en el fons de reserva 25.000 milions.

En la Safor vivim en una comarca amb un perfil d'economia i teixit empresarial basat en la xicoteta i mitjana empresa dedicada als serveis i molt arrelada a les temporades estivals, amb poca diversificació i manca de noves d'estructures i inversions públiques i privades que faciliten la mobilitat i l'impuls econòmic.

Els ajuntaments i les mancomunitats poden i deuen ser vertaders vectors de cohesió i vertebració social i territorial i això significa treballar projectes en comú amb una visió oberta i participativa.

Hi ha nínxols d'ocupació amb capacitat de donar resposta a la demanda de treballadors i treballadores qualificats en els espais de l'atenció sociosanitària a les persones i en els espais del sector agroalimentari i marí.

La Safor es troba en una zona amb molts avantatges i té possibilitats d'expansió industrial a través del port de Gandia. Estem davant d'un atur estructural de dos dígits, borses de persones en risc d'exclusió social, i a més a més un alt número de joves qualificats que no hi poden desenvolupar els seus coneixements i formació, sense oblidar que gairebé el 50% del aturats i aturades de la Safor no tenen complida la formació i el títol de la ESO.

Moltes debilitats i amenaces que, si no som capaços de fer política i polítiques dirigides a les persones i d'inversió productiva sostenible en el conjunt de la comarca, difícilment es revertiran les situacions d'atur i exclusió social.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Safor

Potries pone en valor su patrimonio vivo
Potries pone en valor su patrimonio vivo

Potries pone en valor su patrimonio vivo

El municipio diseña una ruta turística y medioambiental que conecta una quincena de árboles...

La Semana Santa de Gandia presenta a Paqui García como Madrina de 2018

La Semana Santa de Gandia presenta a Paqui García como Madrina de 2018

En el acto resonó la importancia de la ciudad porque este año es sede del Encuentro Diocesano que...

El AMPA de la Font deja en manos de los padres ir o no a clase mañana lunes

La asamblea del viernes supone un voto de confianza a la Generalitat, que anunció el cierre del...

La rehabilitación supera a la obra nueva

La rehabilitación supera a la obra nueva

Los municipios concedieron los últimos seis años 487 licencias para reformar casas frente a los...

Oliva Talleres sobre medio ambiente y diversidad en el colegio Hort de Palau

Oliva Talleres sobre medio ambiente y diversidad en el colegio Hort de Palau

El colegio Hort de Palau organizó el pasado jueves unos talleres medioambientales en el que...

premis

premis

este any 2017, un nou guardó s'incorpora els Premis Literaris Ciutat de Gandia: el Premi...

Enlaces recomendados: Premios Cine