Inviable

01.09.2016 | 23:00
Inviable
Inviable

No és viable seguir contaminant l'atmosfera amb els fums dels vehicles particulars que, per desplaçar-se de Gandia a Oliva, Dénia, Benidorm o Alacant, necessàriament han d'agafar les persones o l'autobús, amb horaris més que insuficients. No és viable, ni decent, que es diga a l'estudi informatiu del Ministeri de Foment sobre el Tren de la Costa que atenent a criteris de rendibilitat financera i socioeconòmica del projecte i, també, des del punt de vista de l'interès de la societat, en el seu conjunt, cap de les quatre fases del tren són rendibles. Parlem de viables i rendibles per a «la societat en el seu conjunt». És rendible per a la societat en el seu conjunt algun quilòmetre de la xarxa de l'AVE? En concret, l'estació de l'AVE de Guadalajara, que està a 10 km del centre de la ciutat, en Yebes, i té una mitja diària de 70 passatgers, és viable per al «conjunt de la societat»? Però hi ha moltes més vies inviables. La xarxa radial d'autopistes de Madrid, totes en fallida financera, que, probablement, acabarem pagant entre tots i totes, és a dir, el Ministeri de Foment, probablement, tinguera informes de viabilitat tan fiables com el que ara diu que es inviable el Tren de la Costa. Però es van fer quilòmetres i quilòmetres d'autopistes de peatge que no agafa ningú. Era viable socioeconòmicament i del del punt de vista de «la societat en el seu conjunt» portar a València la Fórmula 1? O la Ciutat de la Llum d'Alacant era viable? O l'Aeroport de Castelló era viable?

És viable -i, potser, aquí estiga el fons de la qüestió- el negoci d'algunes empreses privades, històricament relacionades amb els Ministeris de Foment i de Transports, que serien les primeres perjudicades si s'obrira una nova línia de transport ferroviari de Gandia-Oliva-Dénia-Benissa.

És viable el negoci del peatge de l'Autopista AP-7, una de les més cares d'Europa, que ha estat prorrogat repetides vegades -la darrera vegada de 2006 fins el 2019. Aquesta darrera pròrroga suposa la participació d'AUMAR en el «superviable i rendible financerament» gran projecte de la Terra Mítica de l'inoblidable senyor Zaplana. No oblidem tampoc els interessos de les empreses d'autobusos que fan la línia València-Alacant.

El tren València-Dénia, que d'alguna manera seria reposar el que ja existia històricament, si comptem que a Gandia arribava el Dénia-Carcaixent, vist en el total del trajecte de València fins a Dénia, és viable econòmica i socialment i de molt d'interès per a la societat. No hi ha plenari d'Ajuntament que no l'haja reclamat en les comarques de la Safor i de la Marina. No es pot entendre que un consulting que fa informes per al Ministeri de Foment puga dir que per a la societat en conjunt no és d'interès. És més que evident que la inviabilitat o no d'un projecte és qüestió pura i simplement de «voluntat política». És de veres que estem en crisi i tenim molt de dèficit -algun dia sabrem el dèficit que arrosseguem en infraestructures ferroviàries per les inversions i el manteniment diari de la xarxa de l'AVE- però també és cert que s'ha de prioritzar i, ara més que mai, un govern viable seria aquell que té com a objectiu el canvi de model de transport dintre d'una política global contra el canvi climàtic i, aquí, té un paper fonamental que desenvolupar el ferrocarril convencional i de rodalies. Si volem que el Planeta siga viable per a l'espècie humana, hem de construir trens com el de Gandia-Oliva-Dénia, però més prompte que tard.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

La Safor

Oliva aprueba el IBI más social
Oliva aprueba el IBI más social

Oliva aprueba el IBI más social

El ayuntamiento reduce el impuesto a los sectores más desfavorecidos y a los bancos que alquilen...

Medio siglo de cultura futbolística

Medio siglo de cultura futbolística

El club de fútbol de la localidad xeraquera celebra esta temporada el 50 aniversario de su fundación

Un muerto y un herido grave al salirse una motocicleta en una rotonda de la carretera que une Ador y Villalonga

La fallecida es vecina de Palma de Gandia y el conductor que resultó grave es natural de Ador

Canet atribuye a todo el Gobierno las acciones aprobadas

El concejal de Hacienda de Oliva, Vicent Canet, de Compromís, atribuyó ayer el mérito de esta...

notícies espurna

notícies espurna

Des de fa uns anys, en passar la Fira, em reunisc amb Sergi Sapena, el delegat del diari...

MLS Gandia realiza 800 compraventas de vivienda en la Safor en 2016 y atisba un incremento para 2017

La asociación MLS Gandia cerró 2016 con más de 800 operaciones, la mayoría viviendas de segunda...

Enlaces recomendados: Premios Cine