En la història contemporània la democràcia és un concepte molt utilitzat en el discurs polític però una pràctica poc utilitzada en la praxis política de la «realpolitik», més orientada pel despotisme il·lustrat que per la participació de la població.

La democràcia s'ha defensat, es defensa i es defensarà des de la ciutadania, qui es nega a ser objecte submís i silenciat per passar a ser subjecte polític amb veu pròpia, apoderant-se i exercint la sobirania que resideix al poble. El protagonisme del poble en la construcció d'una societat més justa ha estat fortament reprimit pels règims autoritaris, repressió que ha costat la vida i l'exili a moltes persones pel fet de defensar un model d'arrel democràtica.

En Bellreguard coneixem les dificultats d'obrir espais democràtics de decisió compartida com a contrapoder del dictat dels poders fàctics i autoritaris, coneixem les dificultats de defensar la democràcia front a un Estat centralitzat i demofòbic que ens vol muts i a la gàbia. Però nosaltres tenim memòria i aprenem de la valentia i dignitat de Vicenta Seguí, del PCE, primera dona regidora en la història de Bellreguard, que va estar desterrada per defensar la democràcia i la justícia social, aprenem de la coherència i la lluita del seu germà, Fernando Seguí, que va passar els últims dies a un camp de concentració per estimar a la humanitat i combatre la barbàrie nazi.

El regidor Àlex Ruiz amb la Regidoria de Participació Ciutadana segueixen aquest fil roig de dignitat, valentia i coherència per defensar la democràcia participativa, incentivar l'apoderament de la població i enfortir el teixit associatiu del municipi. Aposta decidida per la participació popular que tracta d'obrir espais democràtics de debat i decisió col·lectiva, ficar les institucions al servei de la ciutadania i donar la veu al poble.

Aquesta aposta participativa es concreta i formalitza al Reglament de Participació Ciutadana, aprovat per unanimitat com la resta de les propostes de la regidoria, on es recull els diferents espais participatius i mecanismes de participació ciutadana que poden fer servir tant els veïns i les veïnes de Bellreguard com les diferents entitats municipals. Reglament que ha estat l'exemple utilitzat per la directora general de Participació de la Generalitat per a exportar com a ordenança per a la resta dels ajuntaments del País Valencià, que comença a donar els seus fruits, com el Consell de Xiquets i Xiquetes, on per primera vegada les i els infants tindran formalment veu i interacció amb el govern local.

Per poder exercir plenament la democràcia participativa és necessari per un costat facilitar i formalitzar els espais i mecanismes de participació (Reglament Participació Ciutadana) i per altra banda fer pedagogia i donar formació per al bon ús d'estos mecanismes per part de la ciutadania i les entitats. En aquest sentit i en col·laboració amb Fundació Horta Sud s'estan impartint uns tallers per a enfortir el teixit associatiu local per a que les entitats siguen agents actius de participació i transformació social. En el mateix sentit han anat les Jornades Participatives de Bellreguard, farcides de xarrades-debat i tallers pràctics que apropen al poble diferents experiències i àmbits de la participació, formant i «concientitzant» en dinàmiques democratitzadores i d'apoderament popular. Jornades que han comptat amb especialistes i organitzacions que fomenten la participació en la política transformadora del s.XXI.

A Bellreguard s'aposta per donar el protagonisme a la població. Bellreguard des de les comarques centrals del País Valencià s'està convertint en model de participació ciutadana. Bellreguard amb el treball constant de Participa Bellreguard i la valentia i entusiasme del seu poble serà un exemple en la defensa d'espais democràtics i inclusius. Podem afirmar que Bellreguard en l'actualitat és un referent democràtic.