G andia pertany a l'Associació Internacional de Ciutats Educadores (AICE) i a la Xarxa Estatal de Ciutats Educadores (RECE) des de setembre del 1996. Des d'aquell any s'ha anat participant en la mesura del que ha sigut possible en els seus encontres estatals i internacionals, on els diferents governs i el Departament d'Educació han pogut compartir experiències per contribuir al benestar educatiu de la ciutat.

A més Gandia va ser elegida per a organitzar el XI Encontre en el 2013, celebrant ací un congrés estatal, al qual assistiren els representants de diferents ciutats.

El govern local aposta i defensa ensenyament democràtic, inclusiu, laic, coeducador i valencià. Que conjugue la qualitat i l'equitat, de manera científica i crítica, i ajude al desenvolupament general de tot l'alumnat de qualsevol etapa educativa.

Nosaltres entenem l'Educació com un servei públic de qualitat per garantir la cohesió social, i no correspon només a l'escola, sinó al conjunt de la societat. Es tracta d'un treball compartit entre família, escola i entorn.

L'educació és un dret constitucional i una obligació de les administracions públiques, que han de facilitar els mitjans per possibilitar-ne l'accés de totes les persones.

Gandia ha estat i és una ciutat educadora per excel·lència que ha treballat de valent per portar noves infraestructures educatives a la ciutat i millorar la qualitat de l'ensenyament.

Pense que les transformacions socials, econòmiques i culturals que han tingut lloc en la darrera dècada plantegen nous reptes i majors exigències a les quals cal donar una resposta per a millorar la qualitat de l'educació. Cal realitzar un diagnòstic seriós dels principals problemes del nostre sistema educatiu i organitzar debats amplis i honestos que ens ajuden a definir les mesures i respostes necessàries per poder resoldre'ls. Un debat en què tots puguen aportar la seua experiència i les idees i del qual sorgisca consens per millorar el sistema actual.

Per tant, les polítiques educatives del nostre municipi hauran de donar resposta a les necessitats que es plantegen, potenciant el concepte de poble/ciutat educador/a.

Sorgeix no obstant això, la necessitat d'enfortir la comunitat educativa, fomentant la participació en els principals àmbits de decisió en matèria educativa i propiciant i potenciant els espais on poder exercir-la.

Cal, amb corresponsabilitat amb la Generalitat i la ciutadania, enfortir el paper educatiu dels ajuntaments, col·laborant amb escoles i instituts per a l'aplicació del seu projecte educatiu; insistint en el valor educatiu de l'etapa 0-3 i la importància que tot el món hi puga accedir a l'educació en qualsevol nivell formatiu. Cal seguir insistir també en la necessitat d'augmentar les ajudes destinades a l'estudi.

És imprescindible també donar suport a la funció educativa de les famílies (espais de debat familiar, col·laboració amb les AMPA, etc).

Entre tots podem contribuir a millorar la nostra realitat educativa i aconseguir eixa educació de qualitat pensada per a les persones.

Unes quantes de dades generals de Gandia: L'any 1546 va tindre lloc la fundació de la primera universitat impulsada per Sant Francesc de Borja i la formació jesuïta. Actualment hi ha 9 col·legis públics, 8 concertats, un col·legi d'Educació Especial també públic, 2 col·legis privats i 4 instituts públics on hi ha ESO, Batxillerat, FP? Es van construir 7 escoletes infantils de gestió privada, comptem amb una xarxa de biblioteques, comptem amb la Universitat popular de Gandia (UPG), l'Escola d'Idiomes (EOI), 3 escoles de música, l'Escola d'Adults (EPA), en breu tornarem a tindrem un Centre de Formació del Professorat (CEFIRE). També tenim un Campus de la Universitat Politècnica de València (UPV), i comptem amb una seu de la Universitat de València (UV), un punt de formació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), a més de la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED). Comptem amb un Centre de Servei Psicopedagògic (SPE). Amb els Centres de Convivència on es realitzen cursos per a jubilats, i un centre de Formació del CDT. I formem part de la Xarxa FP on estudiants poden anar a altres països d'Europa, entre altres moltes coses.