a partir de la lectura del llibre Les gallinetes de dol, de Maria Carmen Sáez (Edicions del Sud, Piles, 2017), podem parlar del benefici que ens aporta llegir llibres i afavorir que els alumnes expressen els seus pensaments i sensacions. El conte explica que les gallinetes han de ser fortes per a trobar el seu lloc al món i ser bones amigues, solidàries, i, sobretot, somiadores, per a aconseguir canviar i millorar el món que ens envolta.

Aquesta història pretén mostrar a l'alumnat que els i les ciutadanes del planeta són capaces de realitzar accions amb impacte transformador a la realitat, mitjançant la solidaritat com passa al conte de Maria Carmen Sáez. Aprendre a ser és el resultat de l'harmonia entre les exigències de l'individu, les del seu grup social i les de la societat de la qual forma part. Una harmonia que rep les influències de les etapes de la vida i els canvis de l'entorn. Una harmonia que exigeix un perfeccionament constant de cada ésser humà i no significa ni passivitat, ni contemplació, ni egocentrisme. Implica responsabilitat i solidaritat amb els altres. Aquesta harmonia està molt present en cada línia d'aquesta petita crònica de les gallinetes, d'aquest tros de vida imaginada que tant té a veure amb els humans.

El títol del llibre ja ens suggereix la idea de sentiment, molt adient per a treballar les emocions. Per a navegar sense naufragar pel món de les emocions s'ha de tenir una brúixola especial, que és la que ens cal per a entendre bé el conte de Les gallinetes de dol. Perquè no n'hi ha prou d'estimar: cal estimar de forma incondicional. No n'hi ha prou a escoltar: cal escoltar atentament. No n'hi ha prou a plorar: cal aprendre a superar el dolor. No n'hi ha prou a intentar resoldre els problemes de les persones/gallinetes a qui estimem: cal ajudar-les a responsabilitzar-se i a sobreposar-se als obstacles. Quan necessiten una solució no n'hi ha prou a donar-los la nostra solució: hem d'ajudar-los a trobar les seues pròpies solucions. Les gallinetes no esperen cap miracle, elles planten cara a allò que els fa l'existència impossible, i ho fan de la millor manera que saben.

Les emocions ens ajuden a aprendre. És, per això, que aquestes gallinetes no poden deixar de costat tot el que senten, somien, pensen i són, i és també l'impuls d'una emoció extrema el que farà que prenguen una decisió crucial. L'anomenada brúixola de les emocions pretén distingir quina emoció sentim en el moment en què l'estem sentint. Tot això ho trobem dins d'aquestes pàgines, perquè les gallinetes i el galliner no són més que el reflex de nosaltres com a éssers humans, de la nostra societat, del medi on ens desenvolupem i interactuem, i cada moviment hi provoca mudances de tot tipus.

El valor de l'amistat és molt important en el conte, on les necessitats de l'altre passen per davant de les pròpies. Un exemple n'és quan la gallineta Gallinauta pateix una situació molt dramàtica. Es comporten les gallines realment com a bones companyes? Cal ser valent i enfrontar els terrors? Podrà ser desterrat l'egoisme d'algunes d'elles? Ens hem d'implicar en l' infortuni de la gallineta del costat de casa?

El llibre de Les gallinetes de dol ens permet comprovar com, davant de situacions d'injustícia, les gallinetes es mobilitzen, i aconsegueixen canvis transcendentals sense adonar-se'n.

Les il·lustracions són del dibuixant Àngel Carreras Devís. Unes imatges que de seguida atrapen els ulls, tant pels colors com per la forma de les figures, les quals traspuen una mena de tendresa, d'aquelles que agraden tant als xiquets i als no tan xiquets.

Un llibre per a llegir, però també perfecte per a ser contat. Un magnífic i molt original conte que, en principi, està adreçat a xiquets i xiquetes de sis a nou anys, però qualsevol persona en pot gaudir. El paper amb què està fet s'anomena Siroh, de 160 grams i 100% reciclat, una de les opcions més ecològiques i respectuoses amb el medi ambient que es coneixen a dia de hui.

L'autora ens diu: «Una història per als més menuts, però també per a tothom que se sent encara amb desitjos de continuar sent el nen que portem a dins». Tota una aventura de lluita, imaginació, superació i tendresa que pretén conscienciar i sensibilitzar els més menuts envers la violència masclista i tota mena de maltractaments. Potser ells encara no ho entenen, però sí que entenen una cosa: que hi ha algú molestant a la resta. Un conte divertit i màgic que, a més a més, mostra els temes transversals que preocupen a la societat actual i transmet diversos valors humans, com ara l'amistat, la companyonia, la solidaritat, la igualtat i, en definitiva, la capacitat de poder somiar i construir un món millor. Fins i tot, apareix un petit homenatge a les Mares de la Plaça de Maig, d'Argentina. El llibre Les gallinetes de dol potser no canviarà el món sobtadament, però sí que fa el gest, el moviment adequat, per a iniciar els camins per a millorar el que a poc a poc obrim.