Lletra Impresa Edicions, amb el patrocini de l´Institut Municipal d´Arxius i Biblioteques de Gandia (IMAB) i la col·laboració de la societat Saforíssims, acaba de publicar l´obra dietarística de Joan M. Monjo (1956-2017), amb pròleg de Rafa Gomar i una nota personal d´Ignasi Mora.

El volum, titulat Oh! Dietaris inèdits, aplega tots els dietaris de l'escriptor saforenc que hi havia a l'Arxiu Històric de Gandia, a partir d'una donació de Lara Aparisi Moratal, filla d'Àngela Moratal Gregori, la parella de Monjo. El volum també recull dietaris que ja s'havien publicat en vida de l'escriptor gandià però que estaven descatalogats o exhaurits, i eren pràcticament introbables.

La presentació de l'obra, que es farà hui a les 20 hores a la Casa de la Marquesa de Gandia, vol ser, també, un homenatge a l'escriptor, desaparegut prematurament fa 10 anys, i comptarà amb la presència i participació d'Àlvar Garcia, director de l'IMAB de Gandia, Rafa Gomar, escriptor i autor del pròleg, Ignasi Mora, autor d'un text introductori, l'escriptor Josep Piera, Anna Esteve, professora del departament de Filologia Catalana de la Universitat d'Alacant i especialista en dietaris, i l'editor Juli Capilla.

Segons explica Saforíssims, Oh! Dietaris inèdits, aplega uns «papers» „com li agradava anomenar-los al mateix autor„ que fan un tot homogeni i mantenen l'estil inconfusible de l'obra de Joan M. Monjo, que va ser una figura de l'activisme valencianista i cultural en la transició a la democràcia.

L'obra que ara veu la llum abasta un llarg període vital que va des de l'any 1978 fins al 2006, poc abans de la seua sobtada mort, i dóna compte d'algunes de les seues constants personals i els motius literaris més freqüents en l'autor.

La quotidianitat marca la vida de l'escriptor: la pluja, la migdiada, la feina, l'amor, les eleccions, la calitja de l'estiu, la gent aferrada a la terra, el compromís polític, la defensa de la llengua...

Gandia, Ador, Guardamar de la Safor, Bellreguard i Almoines són omnipresents en aquesta creació literària, però també València i Altea. S'hi detecta una adhesió insubornable a la cultura i la llengua pròpies i, per sobre de tot, l'afecció per la literatura.

Per les seues pàgines passen innombrables escriptors, autòctons i forans, com ara Eugeni d'Ors, Josep Pla, Joan Perucho, Josep Piera, Ignasi Mora, Josep Iborra, Joan Iborra, Joan Climent, Gonçal Castelló, Alfons Roig, Joan Navarro... així com Elias Canetti, Marguerite Yourcenar, Ana María Matute, Pío Baroja, Juan Gil-Albert, César Simón o Manuel Vicent.