Una reflexió sobre els records perquè, segons diu l'autor, el passat configura el caràcter i l'actitud de les persones. Explicat de forma molt resumida, això és «Pell d'ànima», el llibre que ha guanyat la trenta-huitena edició del premi Senyoriu d'Ausiàs March de Beniarjó, un dels més prestigiosos de tot l'àmbit lingüístic del valencià, que anit es va lliurar a la localitat de la Safor de la que el cavaller Ausiàs March va ser Senyor.

El guanyador del premi, dotat amb 3.500 euros i la publicació del llibre a càrrec de l'editorial 3i4, és Josep Checa Falgà, un ramader de 56 anys de Caldes de Montbui, a la comarca barcelonina del Vallés, que treballa a la població de Sant Boi de Lluçanès, enmig d'un àmbit rural, dedicant-se a la criança i comercialització de vaques i porcs.

És precisament eixe treball el que fa de Josep Checa una persona que ha de conviure molt sovint amb la solitud, un fet que ha marcat els versos del llibre guanyador del premi de Beniarjó.

Segons indicà el poeta a Levante-EMV, va decidir presentar-se al Senyoriu d'Ausiàs March «per casualitat», en vore les bases en internet i comprovar que es tracta d'una convocatòria «de reconeguda qualitat i molt de prestigi».

Sobre «Pell d'ànima», explica que es tracta d'un llibre de 50 poemes separats en dues parts que, com ell indica, es submergix en el passat i en la relació de l'autor amb la gent i amb els animals que té a les explotacions ramaderes.

Josep Checa, que es va desplaçar des de Barcelona i anit va recollir el premi a Beniarjó, no acaba d'arribar al món de la poesia, ni tampoc al dels premis literaris.

Des de la primera dècada d'aquest segle ha publicat tretze llibres, tots ells en aquest estil literari, el primer dels quals «El temps i les paraules», l'any 2003. A més, ha guanyat, entre d'altres, els premis Joan Santamaria de Barcelona (2007), el Jacint Verdaguer de Calldetenes (2008) o el Vila de Martorell (2014).

Abans de rebre el guardó el poeta barceloní va expressar que «qualsevol premi és com una gran abraçada perquè tinc una vida solitària, i això mateix ha estat rebre el Senyoriu d'Ausiàs March».

72 obres presentades

Segons va dir el regidor de Cultura de Beniarjó, Joan Francesc Simó, a la present edició del concurs literari es van presentar un total de 72 obres, de les quals 26 són d'autors de la Comunitat Valenciana (6 dels quals de la comarca de la Safor), 33 de Catalunya, 7 de les Illes Balears, una de la ciutat de l'Alguer (a l'illa italiana de Sardenya), i tres més de Madrid, Andalusia i Extremadura, el que dóna idea de la gran difusió i prestigi que té el Senyoriu d'Ausiàs March.

A més de fer lliurament del premi, en l'acte d'anit l'escriptora Begonya Pozo, que en una ocasió va guanyar aquest mateix premi, va presentar el poemari «Pell d'ànima», que ja està editat per 3i4 i que es pot adquirir a les llibreries. La també escriptora Núria Cadenes va presentar la cerimònia, amenitzada pel Grup Onades, que va interpretar diverses peces amb dolçaina.

El secretari autonòmic de Cultura de la Generalitat, Albert Girona, va assistir a l'acte, on també es van aplegar polítics com ara Xavier Rius, Pilar Moncho, Emili Altur i Salvador Femenia, tots ells representants de la Diputació de València.