Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Valencià

30 anys de Trobades a la Safor

Les localitats de Palma de Gandia i Ador van acollir ahir la trentena Trobada d'Escoles en Valencià a la Safor-Valldigna Escola Valenciana qualifica «d'impecable» la tasca dels docents i critica que alguns partits «tracten de desprestigiar-los»

Vicent Font i Montse Payà, d'Escola Valenciana, lligen el manifest.

La jornada, baix el lema «Nosaltres, pel valencià», que enguany ret homenatge a Joan Fuster, va començar a la vesprada amb una desfilada de les autoritats i membres del centres educatius participants, des del carrer 25 d'Abril de Palma fins al pati del col·legi La Murtera, que comparteixen les dos localitats.

La cercavila l'obrien els músics de la banda d'Ador, la tancaven els de Palma i s'hi intercalaven grups de danses populars i colles de cabuts, entre altres entitats locals de folclore popular. Després de la benvinguda va vindre el torn dels parlaments, a càrrec de l'alcaldessa de Palma, Mari Trini Miñana, el seu homòleg d'Ador, Joan Faus, i dels portaveus d'Escola Valenciana, Vicent Font i Montse Payà.

Estos últims van qualificar «d'impecable» la tasca dels mestres i van remarcar: «Alguns partits polítcs ataquen els docents i tracten de desprestigiar l'ensenyament públic, de qualitat i en valencià, en una campanya que està orquestrada amb intencions electoralistes». Vicent Font va afegir: «No es pot permetre que estos partits, que no s'estimen gens la llengua, tracten de qüestionar el saber fer dels equips docents i de les comunicats educatives».

D'altra banda, en una reflexió sobre el trenta aniversari de la Trobada, la portaveu de la Coordinadora de la Safor-Valldigna pel Valencià, Pilar Gregori, preguntada per este diari, va apuntar que la Safor és una comarca on la línia en valencià està molt estesa, «pero encara queda molt fer en altres àmbits fora de l'escola». Gregori va apuntar: «Hi ha hagut anys en què ens ha sigut més difícil organitzar-les, però ara la gent s'anima més». D'altra banda, va defensar el plurilingüisme a l'escola.

Al tancament d'esta edició estava previst un sopar i un concert de Lilit i Dionís, i de la Trocamba Matanuska. L'aplec va tindre els seus prolegòmens dijous amb el lliurament dels Premis Sambori. Fins ara per les Trobades han passat 127.000 persones. La trobada comarcal de l'any vinent tindrà lloc a Tavernes de la Valldigna.

Compartir el artículo

stats