A la contractació pública no només val el millor preu. És la màxima del moviment que les ONG estan aconseguint introduir a les administracions valencianes perquè aquestes incloguen a les seues licitacions i adjudicacions criteris ètics. D’aquesta manera, aspectes com el comerç just, el respecte als drets laborals i els drets humans per part dels productors, entitats d’economia social o el teixit empresarial local poden guanyar punts a l’hora de participar en un concurs públic.

En aquest sentit, la Coordinadora Valenciana d’ONGD organitzà una jornada tècnica que va comptar amb la presència del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació y Coordinació, Manuel Alcaraz, i més d’una vintena de tècnics municipals, experts i representants de les ONG per a debatir noves ferramentes que donen l’opció de incloure criteris ètics, socials i mediambientals als contractes públics. En aquesta línia, Alcaraz va recordar que el Consell ja ha aprovat recentment un avantprojecte de llei per al foment de la responsabilitat social.

«La contractació pública no és només un mitjà perquè les administracions obtinguen béns i serveis de forma avantatjosa. És també un instrument per a aconseguir els seus objectius, i entre eixos objectius estan la igualtat i la justícia», va assenyalar Alcaraz a la trobada.

Universitats i ajuntaments

D’altra banda, la presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, Trini Blanch, va assegurar que moltes administracions valencianes com la Universitat de València, la Universitat Politècnica o la Jaume I, a més d’ajuntaments com els de València, Castelló o Sagunt ja estan incorporant criteris de compra pública responsable als seus contractes.

Per eixemple, l’Ajuntament de València ja ha inclòs a la licitació de màquines de venda de cafè, que aquest siga procedent de negocis de comerç just, una iniciativa similar a la que ja va aprovar Sagunt al 2010 per al cafè que es consumeix al seu consistori.

Però l’aplicació de criteris ètics no es converteix nomès en una cosa simbòlica. Com explicà la presidenta del Col·legi Oficial de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local (COSITAL) de València i secretària de l’Ajuntament de l’Alcúdia, Vanessa Felip, la compra pública ètica «suposa una utilització més eficient dels pressupostos públics, perquè no només es té en compte el preu a l’hora de contractar, sinó també si l’empresa és socialment responsable». Felip, a més, va recordar que aquest tipus de clàusules socials es poden introduir tant als criteris d’adjudicació dels contractes com a les condicions d’execució, i que s’hauria de controlar al llarg de tota la vida del contracte.