El gran desenvolupament econòmic de la República Dominicana no s'ha vist traduït en una millora del nivell de vida de la seua població. En este país, dos de cada tres persones no poden accedir a una vivenda digna, el que incideix directament en la seua qualitat de vida.

Fátima Lorenzo Mencía és una de les dirigents de la campanya «Canviem les prioritats», organitzada per Oxfam Intermón, Ciudad Alternativa i Casa ya, amb la que proposen destinar l'1 % del PIB de la República Dominicana d'un 2,2 % que, segons denuncia, «el govern malgasta en corrupció i altres partides», com dietes de polítics. Esta proposta d'inversió, en cas de produir-se, es mantindria durant els pròxims deu anys per a mitigar el dèficit quantitatiu i qualitatiu habitacional de la població de la República Dominicana, on sis milions de persones viuen sense aigua potable ni electricitat.

Fátima Lorenzo explica que la campanya busca promoure mesures com la cooperativa de vivenda, per crear un fons social amb el qual les famílies puguen realitzar les seues millores.

La directora de Ciudad Alternativa critica que el govern es centre en polítiques com el Desenvolupament del Mercat Hipotecari, que només beneficia a un xicotet sector de la població que cobra tres vegades el sou mínim. Però la realitat de la República Dominicana és una altra: «el 80 % de la població té un salari menor al mínim».

Molts d'ells viuen del «chiripeo» o mercat negre, dels que més de la meitat responen a la figura femenina. «La pobreça té rostre de dona», indica Lorenzo.

La campanya anima a vore més enllà i a evitar considerar únicament la realitat turística i paradisíaca del país, per a «millorar les polítiques públiques» i empoderar a la població.