Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Responsable de Gestió Privada d´Amiral Gestion

Jean-Baptiste Barenton: «Si invertixes en un bon fons a deu anys mai pots perdre diners»

Barenton assegura que en l´actualitat hi ha una millor regulació als mercats per lluitar amb les pràctiques que van abocar a la crisi financera del 2007, si bé és inevitable que hi haja «persones que vulguen guanyar més diners».

Jean-Baptiste Barenton, a les instal·lacions del diari Levante-EMV. fernando bustamante

Amiral Gestion és una gestora fundada a França en el 2003, que basa la seua filosofia d’inversió en l'estil value investing, que, en essència, és comprar accions a un preu menor al del seu valor intrínsec. La signatura gal·la, el capital de la qual pertany al 100% als seus directius i empleats, està centrada en companyies de petita i mitjana capitalització. Compta amb més de 3.000 milions d'euros en actius. A Espanya va començar les seues activitats en 2016.

Amiral Gestion ha aterrat este any al mercat espanyol. Per què? En quina situació ho han trobat?

El nostre president, François Badelon, vivia a Barcelona perquè d'allí és la seua dona. Ens hem adonat que hi havia una demanda important dels inversors per bons fons que generen bons rendiments. És el nostre cas. El nostre fons més antic oferix més del 16% cada any de mitjana després de gastos. François va veure que tenia molts amics que volien invertir i calia fer tots els passos per registrar el fons. Ja hem superat els 150 milions invertits des d'Espanya. Hem trobat molt bé el mercat espanyol perquè la gent és conscient que la gestió value és una de les millors maneres de gestionar els diners. L'acolliment va ser molt bo. Hi ha molts inversors disposats a invertir d'esta manera.

Els fons d'inversió s'estan convertint en la gran alternativa als dipòsits a termini. Són una opció per a totes les butxaques?

Sí. Pots invertir una quantitat tan petita com cent euros i pots comprar-ho en la majoria dels bancs, perquè treballem amb ells. Solament és una qüestió d'educació i de dir a la gent que la Borsa no és tant de risc com es pot pensar si invertixes bé.

Aprecia diferències entre el perfil de l'inversor francés i el de l'espanyol?

Hi ha punts comuns. El fons amb més èxit al mercat espanyol des de principis d'any és un fons que dóna un rendiment de l'1% sobre els pròxims huit anys. És una ximpleria perquè la inflació supera este percentatge. La gent perdrà diners. Això és comú als dos mercats. Molta prudència. És un perfil conservador. El nostre treball és explicar a la gent que ha d'invertir en empreses amb marge de seguretat, que això és la inversió value, que és invertir en una empresa que té un value de 100 i tu la compres a menys de 65. Si invertixes d'esta manera no pots perdre diners a mitjà i llarg termini perquè hi ha un marge de seguretat, invertixes en empreses amb una bona gestió. És més prudent invertir ací que solament rebre un 1%. A més, hi ha una gran diferència entre els fons dels bancs i els de les gestores perquè els dels bancs la majoria de les vegades no ho fan millor que el mercat però et cobren despeses. Pagar un gran fons de banc per fer el mateix que el mercat és una ximpleria. A més, el banc tractarà que el client invertisca en els seus propis fons, però no diversificarà al mercat.

En esclatar la crisi, l'expresident francés Nicolas Sarkozy va parlar de refundar el capitalisme. Vist amb perspectiva, sembla que allò va ser mera xerrameca. Es van prendre mesures en realitat per millorar la seguretat dels mercats o estem com abans de 2008?

Pense que, en contra del que puga pensar la gent, moltes coses han canviat. Hi ha una regulació més important al mercat. La manera de pagar els gestors, per exemple. Ja no poden cobrar bonificacions a curt termini. És a mitjà termini. El termini no pot superar el que es guanya en un any.

O siga, s'ha regulat millor i és més difícil que torne a passar el del 2008.

Sí pot passar, perquè hi ha una diferència entre regulació i extres de mercat. Sempre hi ha persones que volen guanyar més i això no pots evitar-ho. Pot haver-hi problemes en el futur però hi ha una millor regulació per evitar-ho. I si invertixes de forma value en empreses que sí creen riquesa a llarg termini això és una manera d'evitar els excessos de certes persones que invertixen en productes exòtics o especulatius. Nosaltres invertim en bones empreses i això és el millor del capitalisme. Donem una empenta a les bones empreses, no productes exòtics del sector immobiliari.

En quins productes aconsellaria invertir a un valencià amb diners disponibles?

Cal prestar atenció a l'horitzó d'inversió i a com viurà la gent, perquè a llarg termini en la Borsa no pot perdre diners. Pense que si invertixes en un bon fons a deu anys mai pots perdre diners. Pot ser que abans dels deu anys hi haja fluctuacions. S'ha de tenir en compte això, si no et permet dormir bé a les nits, però si confies en la gestora, si tens diners disponibles i no necessites estos diners en un període de cinc a deu anys, invertir en un fons de renda variable amb una destinació value és una bona decisió. També és convenient no invertir de cop sinó gradualment, aprofitant quan el mercat és més favorable.

Ni el «Brexit» ni Trump semblen haver provocat l'hecatombe que es pronosticava als mercats. Per què?

EEstem en un context en què hi ha molts diners al mercat, perquè és la política expansiva del Banc Central Europeu (BCE). A més, si invertixes en productes de renda fixa sense risc, la rendibilitat és del zero per cent o fins i tot negativa. Per tant, la gent invertix en renda variable, amb un preu a Europa que és més o menys la mitjana dels últims deu anys. O siga, que el mercat no és molt car ni molt barat, pense que és el més raonable ara. Així mateix, Trump pretén abaixar els impostos a les empreses i esta mesura política està molt ben valorada pels mercats. El mateix succeïx amb el seu anunci d'invertir en infraestructures als EUA. Respecte a la eixida del Regne Unit de la Unió Europea, el que fa baixar els mercats és la incertesa, però una vegada que es va saber el que havia passat, la gent seguix invertint i veiem que, de moment, no hi ha moltes conseqüències negatives. El Brexit és pitjor per al Regne Unit, però per a la resta d'Europa no és cap cosa important. Pot ser molt negatiu per a les empreses britàniques que venen fora del país i per als bancs, que ja no tindran accés al mercat d'Europa.

Compartir el artículo

stats