El ferrocarril va ser una de les peces fonamentals dins de la Revolució Industrial. El gran desenvolupament econòmic i social que, va suposar disposar d'una millor connexió en el transport de persones, béns i mercaderies, va permetre a la societat de la segona meitat del segle XVIII realitzar un gran pas endavant. Aquesta innovació colossal podria tenir el seu espill dos segles després en la que està sent considerada per alguns experts com la nova revolució tecnològica. Aquesta és coneguda popularment com la Internet de les coses (IoT), un concepte encunyat amb aquest nom per la interconnexió digital d'objectes quotidians amb internet.

En aquest marc totalment innovador ha desenvolupat la seua activitat la companyia saragossana Libelium, el negoci de la qual des dels seus inicis en 2006 s'ha basat en el disseny i la fabricació d'aparells tecnològics per a aquesta Internet de les coses. Especificar un únic sector en el qual Libelium està present és impossible, ja que ha desenvolupat el seu negoci de manera totalment horitzontal. Com expressa la seua Consellera Delegada i Cofundadora, Alicia Asín, aquesta distribució en diversos sectors té un paper fonamental, ja que permet «una millor connectivitat per a oferir recursos en moltes plataformes». La seua àmplia gamma de connectivitat amb tota classe d'objectes, gràcies als més de 120 tipus de sensors que posseeixen, «ens permeten mesurar, per exemple, la qualitat de l'aigua o la pol·lució de l'aire», recalca Asín.

Aquests processos s'efectuen després de l'obtenció de les dades cercades per part dels sensors, els quals envien aquesta informació a un router i d'ací a un núvol digital en què s'emmagatzemen. És en aquest punt, on la seua àmplia compatibilitat cobra major importància, a causa que «en ser compatible amb més de 60 plataformes diferents ens permet estar en molts projectes alhora».

Ciutats intel·ligents

Una de les estructures que més rellevància està cobrant en l´àmbit mundial gràcies a aquesta facilitat tecnològica és el de les smart cities o ciutats intel·ligents. En aquestes urbs s'aposta cada vegada més, com recorda la dirigent de Libelium, per la «inversió» en aquest tipus de plataformes que ajuden «al foment i control» de serveis com l'aigua o el tràfic.

En aquest sentit, l'empresa amb base a Saragossa té presència mitjançant els seus dispositius en més de 120 països. Aquesta expansió es deu, com explica la CEO, al fet que el 90% de la seua àrea comercial es «destina al mercat internacional», per la qual cosa, projectes com els sensors de manteniment de la qualitat de l'aire o aigua que estan actius en ciutats europees com Glasgow o Oslo són alguns dels seus plans més usuals.

Malgrat aquest desenvolupament a escala global, Espanya no es troba en la mateixa situació i encara compta amb un retard. Aquest es deu en part al fet que compta «amb un mercat fragmentat», per la qual cosa per a la cofundadora saragossana és necessària «una major inversió» que faça que aquestes tecnologies s'expandisquen el màxim possible. «La Internet de les coses és un pastís molt gran i ampli que permet que tots puguen créixer», destaca la responsable.

La C. Valenciana, potencial per a créixer

Les oportunitats de Libelium a la Comunitat Valenciana tampoc són menors. Amb la base d'altres projectes que ja funcionen en altres llocs del món, els sensors es podrien aplicar, com manifesta Asín, en els «camps de tarongers optimitzant al màxim el seu procés». De la mateixa manera i davant l'escassetat d'aigua, aquesta es podria «controlar de millor manera» per a aplicar-la allí on fera més falta.

Per tot açò i en un món que creix molt ràpidament, els reptes futurs de Libelium s'emmarquen, com recalca la CEO, en «dispositius més precisos i potents que segueixen una alternativa més real i assequible» per als usuaris, la qual permeta alhora «construir una xarxa d'equips més completa». Així mateix, l'horitzó internacional de la companyia mira cap a Hispanoamèrica i al quadrant Àsia-Pacífic, mercats que aposten per invertir en aquests capdavanters sensors de la nova revolució tecnològica: la de la Internet de les coses.

Guardonada enguany amb el Jaume I

Libelium, en els seus onze anys de vida, ha rebut multitud de reconeixements i premis, als quals s'ha afegit aquesta setmana el Jaume I per a la seua cofundadora Alicia Asín. Aquest guardó suposa per a la dirigent «un orgull» per ser el reconeixement més important a escala nacional per a espanyols, a més d'un aparador perquè la companyia compte amb una «major repercussió i capacitat perquè se'ns veja».