Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

"Si arriba la prohibició, en uns anys no podrem dir que açò és cava de Requena"

Emilio Expósito, president dels cellerers de cava valencià, descarta que hi haja motivacions polítiques després de la petició de la DO de tallar d´arrel el creixement de la producció a Requena, però tem que les pressions afecten la decisió del Govern. I reconeix: «Hi ha que ordenar la DO, però quan siga necessari. I partint de no gravar a ningú econòmicament»

Emilio Expósito. Eduardo Ripoll

La polèmica del cava s’ha convertit en una de les notícies del final de l’any. La DO, dominada pels productors catalans i amb poc marge de creixement, recela de l’expansió de municipis com Requena. El president de l’Associació d’Elaboradors de Requena, Emilio Expósito, flama a l’enteniment.

P Què pot suposar per al cava valencià el veto a noves plantacions?

R Per al cava valenciana pot suposar que en uns anys, amb la comercialització cada vegada de més botelles, ens falte producte local. La DO és global, pots utilitzar el vi d’on vullgues, però si es paren les plantacions, als cellers ens faltarà vi autòcton, del mateix municipi. No podríem dir que és cava de Requena. Això és legal, però nosaltres presumim molt del poble, del clima, l’altura, les seues hores de sol i distància al mar. Si arriba el moment en què ens falta matèria primera seria difícilment defendible. Enguany podem fer 7,5 milions de botelles i prop de 14 milions de litres. Estem utilitzant la mitat de la capacitat però en 5/6/7 anys, haurem de recórrer a raïm d’altres municipis.

P Entén que hi ha motivacions polítiques darrere d’esta maniobra de la DO?

R No. Crec que són econòmiques, totalment. Promoguda pels viticultors catalans, que entenen que es poden veure perjudicats en uns anys perquè el preu puga baixar amb més producció. No diem que s’insubordinació tot el que es vullga, d’alguna forma cal regular. Si no, d’ací a uns anys també serà poc rendible ací. Estem en una situació tan especial que facilmente es pot malinterpretar tot. És necessari ordenar la DO, pitjor quan siga necessari. I partint de no gravar a ningú econòmicament. Portem diversos anys en què el preu de raïm no baixa. No s’ha notat eixe augment de producció en el preu de la matèria primera. No és urgent, no es justifica esta prohibició contundent.

P Tem que la proximitat de les eleccions catalanes i el paper d’alguns productors en el conflicte independentista puga portar al Govern a ser complaent amb ells i usen els valencians com a moneda de canvi?

R Em resistisc a creure que una cosa com esta s’use com a moneda de canvi. Però tinc por de les pressions que puga haver-hi, i en política les pressions i la força fa que es canvien les opinions. Partint de que no és un tema polític, si em fa por que influïsca la pressió.

P Quin marge de creixement li veu al cava valencià? Diu vosté que passaran dels set milions d’unitats.

R Els anys previs a la crisi, quan això del cava valencià era més nou, teníem un creixement fort. Estos tres últims anys, després de la crisi, són anys de creixement constant. 6% fa dos anys, un 12% l’any passat i enguany estic segur que superarem el 15%. No es poden mantindre estos números sempre, però sí un creixement moderat, tant a nivell nacional com en exportació, on hi ha obert un camp enorme per a augmentar la venda.

P Imagine que si es formalitza este bloqueig a noves plantacions en uns anys van a haver d’aconseguir matèria primera de Catalunya per a alimentar eixe creixement.

R Açò afecta els viticultors. La DO Cava és tota una però tenim el dret de dir que el raïm del nostre poble és millor. Hem apostat fort per potenciar les característiques de Requena per a elaborar cava. Si es tallen les plantacions, continuarem creixent i arribarà un moment en què no tindrem matèria primera del nostre poble.

P Estos dies, en ple conflicte, algun elaborador citava el cas de Xampany com l’exemple que s’ha de seguir. Creu que és comparable?

R La Xampanya té la producció controlada i cada ics anys fan un balanç dels preus per a decidir autoritzar noves hectàrees. És correcte l’estudi de la DO cava sobre producció i venda [en el que es basa el veto a noves plantaciones]? Dubte que siga el moment adequat per a fer la regulació. I encara que siga per cortesia, als afectats haurien d’haver-nos dita quelcom. Si els preus abaixaren s’entendria, però no ha passat res. Els viticultors estan interessats a continuar plantant perquè el preu és més elevat que el del vi base.

P Entenc que en estes circumstàncies s’hauran de centrar a elevar la qualitat i la rendibilitat del producte. Es preveuen noves inversions?

R Els huit cellers que estem tenim tendència a tindre producte en tots els segments del mercat, però des de fa uns anys hi ha un interés especial i un esforç a potenciar les marques de més valor afegit. Són les que et donen imatge, prestigi. És el nostre futur, no perquè la prohibició vaja avant, ja s’està fent.

P Com es preveu la campanya de nadal: el boicot els pot perjudicar o beneficiar?

R El missatge és que el boicot no és bo. Boicotejar productes no és bo ni per a l’estabilitat d’un país, ni per al sector. És un moment puntual i això distorsiona el mercat. Hem de defendre el terrer nostre i continuar treballant per assentar les nostres empreses defenent la nostra qualitat. El missatge és que compren el nostre cava valencià, però per la seua qualitat.

Compartir el artículo

stats