Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Els germans mulsulmans guanyen a França

A França, l´ultradreta del Front Nacional cau en la segona volta a les eleccions presidencials davant un adversari nou, els Germans Musulmans. Sense cap mena de violència, al contrari, per mètodes estrictament democràtics, el líder islàmic Mohammed Ben Abbes ha guanyat i per llarga diferència les eleccions franceses. Com a resultat de la nova majoria, en cercles propers a les minories es tem que els valors dels vencedors s´imposen a França, de manera progressiva però alhora amb tota la fermesa. A qui més pot perjudicar aquest canvi polític és a les dones, que hauran d´anar adaptant-se a una manera de vestir més discreta, a reduir les aspiracions acadèmiques i veure que els seus iguals masculins practiquen la poligàmia.

El lector es desconcertarà amb aquesta informació, sobretot després dels recents atemptats coordinats al centre de la ciutat de París. Cal aclarir, doncs, que aquest triomf musulmà es produirà a França l´any 2022, segons preveu la novel·la de «política ficció» Submissió de Michel Houellebecq. Aquest llibre de 269 pàgines i d´un autor tan polèmic com sempre, fou distribuït a les llibreries franceses (editat en català per Llibres Anagrama) el dia de l´atemptat contra el setmanari satíric Charlie Hebdo, 7 de gener de 2015. Una vegada més, la gran qüestió de les barreges humanes i el respecte a l´altre, esdevé l´assumpte d´una novel·la.

De totes maneres, a l´interès social i ètic de Submissió s´afegeix l´esforç de superar l´esgotament del gènere novel·lístic, per no dir de la literatura en general. Houellebecq hi juga amb la duplicitat realitat-ficció, recurs que cada dia sovinteja més en els novel·listes que no volen abandonar a la deriva el seu gènere. Motius en tindran€ El gènere solia consistir en una història normalment en passat i en tot cas en present, amb un narrador en tercera persona o en primera, que coincidia amb una realitat constatable, sense afectar-la profundament. De sobte, l´autor francés ha fet esclatar l´artefacte novel·lístic i l´ha convertit en una eina d´intervenció directa en la seua societat.

Houellebeck, narrador en primera persona i personatge principal de Submissió, trenca la barrera del futur en la seua novel·la -o el nom que vulguem donar a l´antiga novel·la. I no escriu sobre un assumpte qualsevol de la societat francesa, sinó que s´enfronta a un d´insoluble ara per ara, un dels grans reptes humans: la convergència de les identitats. L´atzar, a més a més, ha augmentat el compromís del novel·lista amb el present i el futur de França. Així, Submissió s´endinsa en un terreny nou per a l´escriptor, que al capdavall ha pertangut fins ara a les ciències socials i les seues prediccions. La novel·la, sempre moribunda, eixampla d´aquesta manera el seu camp d´actuació i allarga una vegada més la seua vida.

Compartir el artículo

stats