Els de l´ACICOM (Associació Ciutadania i Comunicació) hem organitzat una Jornada per abordar l´ecosistema comunicatiu valencià.

Comptarem amb el recent treball realitzat per 24 investigadors de quatre universitats valencianes, que analitzen de manera polièdrica, amb múltiples aproximacions, la realitat del sistema comunicatiu valencià.

Comptarem amb una part dels autors i la col·laboració de la Unió de Periodistes Valencians.

Els autors han fet un esforç titànic per tal d´oferir dades i anàlisi de la realitat comunicativa, partint pràcticament des de zero, donat els pocs treballs existents en aquest sentit, ocasionat pel poc interés institucional en oferir dades i indicadors objectius. La necessitat de comptar amb un Consell Valencià de l´Audiovisual, que paradoxalment es contempla en el nostre Estatut d´Autonomia, encara es fa més palesa amb treballs com aquest.

La pobre dieta mediàtica, inclús en moltes ocasions tòxica, que habitualment consumim els valencians, té una relació directa amb l´estructura comunicativa, les polítiques de comunicació inexistents (una manera de fer política) o la reducció de la pluralitat i de la diversitat dels mitjans de comunicació existents.

Existeixen alguns indicadors preocupants com ara els índex de lectura en la pròpia llengua.

Així a Catalunya trobem un 21,6% de lectors habituals en català. En el País Basc un 6,4% tenen l´euskera com idioma de lectura o en Galícia el 4,9% dels lectors ho fan en gallec. En canvi, a la Comunitat Valenciana tan sols ho fan en valencià de manera quotidiana l´1,9% dels lectors. Males dades per a una societat del coneixement.

Guillermo López ha coordinat aquest ample equip que ens ofereixen l´anàlisi i estudi de la comunicació en la primera dècada del s. XXI a la Comunitat Valenciana.

Estudi que pot suposar un primer pas per abordar, entre tots i totes, una imprescindible i inajornable actuació per millorar l´actual situació comunicativa i aprofitar les potencialitats.

En un món en canvi, en el que tots coincidim en la necessària implementació de la societat de la informació i del coneixement, la nostra societat valenciana ha de millorar molt el seu sistema comunicatiu.

Cal millorar la dieta mediàtica de la ciutadania desenvolupant, a la vegada, sectors econòmics relacionats amb el coneixement, la cultura i la informació. Els videojocs, l´audiovisual, els cibermitjans, la indústria cultural, el món editorial, la convergència dels diferents mitjans i canals de comunicació, etc. Presenten oportunitats i amenaces on la ciutadania valenciana, present i futur, es juga molt.

El dilluns, dia 8, a les 19 hores, al Club Diario Levante ens trobarem professionals i ciutadans per abordar aquests temes.