?

La Constitució de 1812 va nàixer a Cadis el dia de Sant Josep d'ara fa 200 anys, d'ahí que haja passat a la històrica com "la Pepa", però va morir a València dos anys després, quan el rei Ferran VII signa la seua abolició el 4 de maig de 1814 al palau de Cervelló. Que la història haja lligat el trist final de la primera Carta Magna democràtica de Espanya al cap i casal, segons les paraules de l'alcaldessa Rita Barberà, "és una espineta al cor". Superar aquest pes dels fets històrics, o com va dir el president de les Corts, Juan Cotino, "que el text de Cadis desgraciadament es derogara en València, és el que portà ahir al primer ajuntament de la Comunitat Valenciana i al nostre Parlament a sumar-se als actes de celebració del bicentenari de la Constitució de 1812.

En l'homenatge, que va tindre lloc ahir al Saló de Cristall de l'Ajuntament de València, en el qual tant Barberá com Cotino acabaren cridant a tot pulmó el "Visca la Pepa!" davant els aplaudiments de les falleres majors de la ciutat i les seues corts d'honor, així com dels regidors municipals.

L'alcaldessa presentà l'acte "com una mostra de superació històrica, de merescuda i justa reparació a una nefasta abolició i, sobretot, per a reafirmar l'esperit constitucionalista dels valencians".

En aquest sentit, València, continuà Barberà, ha volgut sumar-se a la celebració dels 200 anys d'aquesta Constitució liberal dedicant-li la falla infantil de la plaça de l'Ajuntament. "És aquesta la més valenciana manera de rendir tribut a aquella Carta Magna: amb enginy, amb afany didàctic, amb voluntat d'ensenyar als xiquets la importància d'aquesta primera "llei de lleis" i dels elements que sustenten el nostre Estat de Dret". Cotino, per la seua banda, donà a conèixer la primera traducció al valencià de la Constitució de 1812, obra de les Corts.