­No, Napoleó no ha ressucitat per a pujar-se al Metro de València. La frase que reviu una de les sentències més famoses de l´emperador Bonaparte és de Bob Yareham, un professor d´anglés i d´història londinenc que porta més de 30 anys establit en València. Yareham ha trobat en els noms de les estacions del MetroValència un magnífic recurs didàctic per a convidar als estudiants de Batxillerat a recorrer els més de 2.000 anys història de la ciutat de València en un taller audiovisual en anglés.

La proposta didàctica arranca demà al Institut d´Educació Secundària (IES) públic Pere Boïl de Manises i continuarà durant el mes d´octubre a l´IES Serpis de València i en col·legi concertat San José y San Andrés de Massanassa.

«No es que el metro de València tinga 2.000 anys, però amb un planol del metro i un poc de saviesa a l´estil Sherlock Holmes, les pistes d´aquests 20 segles estan a la vista en el noms de l´estacions», apunta Yareham.

La proposta, pensada per a estudiants de Batxillerat i alumnat de tercer i quart d´ESO amb un bon nivell d´anglès, consisteix en una sessió interactiva i audiovisual en els centres educatius descobrint les pistes contingudes en els noms de les estacions del metro.

Anglès accessible i participació activa

Així, a través d´un senzill planol del metro e imatges actuals i del passat, Yareham transporta als joves estudiants a la Valentia romana i a la Balensiya musulmana, als temps de la conquesta de Jaume I, a l´expulsió dels moriscs i a les guerres napoleòniques. La memòria de riuades, epidèmies de còlera, pintors, metges i benefactors que reviu al nomenclator del Metro serveix a Yareham per acostar la història als estudiants mitjançant un anglès accessible i amb la participació activa d´aquestos.

«Descobriran „explica el professor „ les tres pistes que ens revelen la presència romana, el canon de la catedral de València que va donar nom a un barri, dues muntanyes, un pensionista de l´imperi espanyol, un separatista del Grau, una fadrina que resava i un ingredient de la paella». Així, per exemple l´estació del Doctor Lluch, està dedicada al metge de Bonrepòs Vicente Lluch Lliso. (1849-1890) que tinge una heròica actuació en l´epidèmia de còlera que colpí el Cabanyal en 1885 i està soterrat al cementeri d´aquest barri.

Yareham conta que aquest interessant projecte didàctic se li va ocorrer quan planificava altra de les propostes educatives en anglès que oferta aquest curs pels centres de Secundària, una excursió per l´horta d´Alboraia que li serveix de suport per parlar sobre geografia i història. La ruta arranca des de l´estació Peris i Aragó, «¿I qui és Peris i Aragó?», es pregunta. Però això és una altra història.

Els centres educatius de Secundària interessats en les propostes didàctiques en anglès per a estudiants d´ESO y Batxillerat del professor Bob Yareham, que ha treballat 16 anys en el British Council, poden contactar amb ell mitjançant correu electrònic

(bobyareham@gmail.com).