La recuperació de la ciutat comença pel seu cor, l´espai urbà amb més valor històric. La plaça del Mercat i el seu gaudi ciudadà, sense els actuals obstacles de fums, cotxes i sorolls, podria ser la vertadera plaça major de la ciutat que posaria en estima i valor el gran patrimoni cultural i el medi ambient urbà. Sense dubte, al plantejar la peatonalització de la Plaça del Mercat estem davant d´una important prova de força política i ciutadana sobre el model de ciutat que volem. Serà un pols clar per mesurar la capacitat de canvi a favor dels béns comuns urbanístics per part del nou consistori liderat per Joan Ribó. Lamentablement, el nou equip de govern municipal s´ha enfrontat a unes resistències anacròniques i conservadores que defensen els interesssos particularistes d´uns quants comerciants mal aconsellats.0

Recordem que els afectats som tots i totes els ciutadans del València. Ja estem acostumats a les declaracions catastrofistes de comerciants davant qualsevol canvi que beneficia a la gran majoria de la ciutadania, com l´eixamplament de les voreres, la restricció al trànsit o la peatonalització. No és gens racional ni té fonament empíric declarar que una Plaça del Mercat peatonal «es una mesura radical que farà molt de mal als venedors», ni tampoc és sensat dir que traslladar 100 metres de distància una parada d´autobús significarà «la mort del comerç» a la Plaça de la Reina o afirmar que calmar el trànsit al carrer de la Pau o a la Plaça de l´Ajuntament «ofegarà l´accès». Encara que estem d'acord en fomentar un diàleg ciutadà obert i ample, no hem de deixar que les cegueres i les pors al canvi que tenen uns pocs acaben amb el segrestament d´una clara voluntat popular a favor de la peatonalització del centre històric. Fa dècades que aquest consens ciutadà està construït i esperem que el nou Ajuntament supere rapidament el pervers meninfotisme tradicional que sovint paralitza les iniciatives urbanes renovadores.

València arriba tard. Quasi totes les ciutats europees i espanyoles ja fa molts anys que han alliberat els seus espais històrics més singulars de cotxes particulars. Cap argument racional de trànsit ni de comerç pot justificar seguir posant la majoria de l'espai públic situats als voltants de la Llotja, Sant Joan i el Mercat Central al servei dels vehícles privats, ja es troben aquests en circulació o aparcats. Si dotzenes d´altres ciutats han resolt amb èxit i sense grans problemes els entrebancs inicials, ¿per què no podem recuperar per a les persones la Plaça del Mercat, així com altres places i passetjos singulars a València? Els estudis tècnics sobre la Plaça del Mercat de professionals molt qualificats, com Joan Olmos i Carles Dolç, mostren allò que es pot fer quan una iniciativa és recolçada per la voluntat política.

També són molt positius els primers passos donats per part del nou equip de la Generalitat per corregir un plantejament defectuòs, heredat del PP, que podria haver sigut una barrera a la peatonalització

A més a més, cal recordar que la necessaria reducció radical de l´ús del cotxe al centre de la ciutat i als seus barris, avui és un imperatiu polític, de moralitat pràctica i també de solidaritat i inteligència mínima davant el gravíssim avanç del canvi climàtic. Cal fer molts i diversos gestos per la justícia climàtica, com és guanyar qualitat de vida urbana amb la peatonalització i la restrició del trànsit urbà al centre històric. Així començarem a capgirar unes polítiques municipals que han viscut massa temps d´esquenes a la salut ciutadana, ambiental i planetaria.