09 de enero de 2016
09.01.2016

Mags, llibertat i tolerància

09.01.2016 | 04:15

L es darreres festes nadalenques han estat envoltades de celebracions i encontres. Però es faltaria a la veritat si no es diguera que també ha sigut temps d'enfrontaments, reflexions i reaccions. És normal en l'actual context polític estatal, marcat per la incertesa provocada pels resultats de les recents eleccions, que en les reunions públiques siga la polèmica motiu de conversa. Ara tot és controvèrsia, nascuda des de la ràbia dels qui després de molt de temps s'han vist allunyats del poder com des de qui en acostar-se a este han sigut víctimes de la innocència, la inexperiència i el desig de transformar la realitat com més prompte millor.

En eixe clima apareix l'enfrontament al voltant de la celebració de les cavalcades dels mags de l'Orient, el qual també al Cap i Casal ha tingut un episodi destacat. Sembla com si una gran part de la població tinguera especial fixació en allò que feren i fan eixes personalitats llegendàries que han perviscut als segles amb l'objectiu de conservar la il·lusió i la fraternitat entre les persones. Ara es valora més la puresa de la tradició que l'alegria que esta genera. Tal vegada la defensa de l'ortodòxia s'havia d'haver plantejat molt abans. En més d'una ocasió la participació de cases comercials i personatges televisius al bell mig d'escenes bíbliques ha produït una lectura incoherent de la tradició i ningú no ha reaccionat amb la mateixa intensitat.

És ben cert que la reacció, justificadament o injustificadament, anava a aparéixer. Les autoritats havien d'haver valorat que el fet que una entitat cultural recuperara un esdeveniment festiu, el qual es va viure ocasionalment a la ciutat de València dels anys 30, no era convenient que se celebrara uns dies abans de l'entrada dels mags, per a no infondre a la confusió. Si una festivitat no tractava de suplantar oficialment a l'altra, era millor que foren diferenciades per la ciutadania i que estigueren més separades en el calendari. El nadal és molt llarg i dóna temps per a tot. És clar que l'Ajuntament no havia de prohibir res, ja que haguera deixat d'exercir com la Casa Gran de tots i totes. No obstant això, podria haver adoptat una actitud diferent, com a amfitrió d'un acte que una societat cultural havia plantejat. El paper d'acollidor en este cas no ha sigut suficientment diferenciat del de promotor de l'acte.

El pitjor de tot no han estat les reaccions, sempre sanes i saludables, sinó que estes han ratllat en molts casos la intolerància o la falta més elemental de respecte a les persones i a les dones en particular. El més preocupant és si hui una tradició ha portat una actitud tan visceral com eixa, què passarà demà quan algú no entenga alguna altra manera municipal d'actuar? És una reflexió que s'haurien de fer ambdós sectors enfrontats que conviuen en una societat i que han d'estar condemnats a entendre i a viure en pau per damunt de les seues diferències polítiques.

En definitiva, ha passat el temps del nadal. Els xiquets i les xiquetes, malgrat les polèmiques creades pels adults, han pogut disfrutar d'una cavalcada que novament els ha omplit d'il·lusió. Han hagut reis mags, caramels i personatges bíblics, com sempre. Cap tradició ha sigut suplantada Feia falta, per tant, que s'escrigueren tantes pàgines digitals? Hi ha gent que ens apassiona el ritual tradicional dels mags i que desitgem que esta tradició es conserve més i millor. Però també som molts els qui sabem discrepar de manera tolerant i respectuosa. No necessitem insultar i atacar. Sols ens agrada dialogar. Creguem en la llibertat d'expressió i en la tolerància. Així que, amb la ressaca de la cavalcada dels mags, aprofitem tots per a repassar: els qui han actuat per a fer-se entendre millor i els qui han reaccionat per a no oblidar que la crítica ha d'estar respectuosa en el llenguatge i les formes. No deixem que la màgia dels mags ens porte mai més a una injustificada batalla campal.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook