L'altre dia, m'invitaren l'Associació de veïns del Barri del Carme, l'Associació de veïns i comerciants La Boatella i la Coordinadora d'Entitats Ciutat Vella, a la seua reunió, com a membre de la Plataforma pel Dret a Decidir i aní per saber què és el que està passant a Valencià en relació al Centre Històric de València ciutat i si el govern municipal progressista, actual, va a canviar una situació insostenible per l'excés de trànsit que no ha volgut solucionar mai cap dels governs municipals anteriors fins ara. Perquè, reconeguem-ho, els poders fàctics i les aliances amb les industries de l'automòbil, els grans magatzems comercials, les empreses urbanitzadores lligades a la construcció i un estil de vida consumista, 'capitalista' i alienant, han imposat un model de ciutat a València, anti-ecològic, contaminador, sorollós i invivible. Un model de ciutat insostenible que viu d'esquenes a l'horta, que augmenta la contaminació a tope, que fa un ús abusiu dels combustibles fòssils i accelera el canvi climàtic de tal manera que ens pot dur a un desastre de dimensions planetàries si continua l'augment de temperatures i no passem a un altre model alternatiu de transport molt menys contaminant, basat en la bicicleta, els vianants caminant, els tramvies o el transport públic electrificat.

Aquestes associacions de Veïns del Carme, de Veïns i Comerciants La Boatella i la Coordinadora d'Entitats Ciutat Vella tenen un projecte de peatonalització de tot el centre de Ciutat Vella per tal de recobrar la vida, respirar aire net, poder dormir i viure tranquil·lament. Un model de ciutat de València que passa per no deixar que accedisca cap vehicle privat al Centre Històric, tret dels cotxes del veïnat de Ciutat Vella, i només alguns autobusos alternatius, elèctrics i no contaminants. En principi, no es deixaria entrar a cap vehicle a dins del perímetre de l'antiga ciutat amurallada, la ruta de bus número 5 estaria lliure de cotxes privats, podrien ampliar-se les voreres i reduir dràsticament el volum de vehicles privats que congestionen el Centre Històric de la ciutat de València, com s'ha fet a Girona, a Barcelona, a Paris, a Montpeller, a Londres, a Berlín, Praga i a d'altres ciutats europees. Només entrarien els cotxes dels residents en uns bucles d'entrada i eixida el més reduïts possibles. A la ciutat de València ha persistit i s'ha reproduït -des de la dictadura- un model de ciutat molt poc ecològica, insostenible i molt contaminant que roba la salut i les vides de la gent, sobretot la del veïnat del Centre Històric que han de suportat moltes incomoditats i problemes greus, lligats a la contaminació (malalties respiratòries...), a la saturació de vehicles, al col·lapse pel soroll dels cotxes, a un trànsit que mata la convivència i la son, el passeig de la gent gran, els jocs dels infants al carrer, etc. i fa la vida més difícil, hostil, desagradable i amarga; quan té totes les condicions de clima, sol, edificis històrics i proximitat per fer-la plaent, harmoniosa i moltíssim més agradable i convivencial. Abans de les eleccions aquestes associacions de veïns i comerciants del Centre Històric es reuniren amb els partits progressistes, concretament amb amb Joan Ribó de Compromís i amb el senyor Sarrià del PSPV, i almenys l'actual alcalde es mostrava d'acord amb els projectes de peatonalització i rehabilitació del Centre Històric, per dinamitzar-lo, apaivagar l'excés de vehicles i transit rodat i fer un Centre de València més amable, agradable i cordial.

El veïnat del Centre Històric i els propietaris de les parades del Mercat han sigut enganyats durant molts anys amb falses promeses de grans pàrquings que "solucionarien" els problemes d'insostenibilitat i col·lapse de trànsit del Centre Històric; fa tres o quatre anys que, des de l'ajuntament de València prometeren que s'obriria el gran pàrquing de la Plaça de Brugues i encara no s'ha obert, a més que és una enganyifa i una falsa promesa de solució perquè manté el mateix model contaminant i insostenible. Aquest pàrquing de la Plaça del Mercat-Brugues més una estació de Metro que no va a obrir-se, ha costat 45 milions d'euros fins ara; l'ajuntament de València està obligat a tornar 13 milions d'euros que hipoteca, en bona part, les possibilitats del Govern municipal de fer unes polítiques més socials i més ecològiques perquè es troben amb el dur pes del llast del passat. No obstant això, s'hauria d'obrir una auditoria per a comprovar si hi hagut desviacions i malbaratament de diners públics; perquè els polítics que s'han gastat tants diners han d'explicar una gestió nefasta i corrupta que cas de terminar este pàrquing serviria per continuar contaminant i col·lapsant el trànsit al Centre Històric en compte de peatonalitzar la Ciutat Vella i d'alliberar-la de tanta contaminació, espatllant els edificis més emblemàtics de la ciutat de València, com és la Llonja, Sants Joans, el Museu de la Seda, el Mercat, etc. El Mercat que ha de ser una peça clau en el puzzle de la peatonalització i rehabilitació del Centre Històric, perquè pot servir de mercat de proximitat, de mercat que cree una xarxa de venda de productes ecològics, de mercat com a punt de connexió i animació d'altres comerç i punts de venda lligades a l'artesania tradicional; un Barri Històric de València que recuperant més índex de població animaria molt més el xicotet comerç i la vida ciutadana als carrers del cor de la ciutat de València.

Els informes i les xifres que maneja l'Associació de Veïns del Centre Històric del cost del pàrquing de Brugues són escandalosos, indiquen que el cost per parada del Mercat és altíssim, es donaran les xifres en una roda de premsa que es farà pròximament; al pàrquing de Brugues hi ha problemes d'inseguretat; cal un informa dels bombers i de seguretat per veure si és viable perquè hi ha la possibilitat que si s'ha d'equipar adequadament per tal de respectar les normes de seguretat vigents, siga del tot inassumible econòmicament; es comentava que a 7 metres ix aigua i han enfonsat per tal d' edificar a 37 metres amb unes obres molt lucratives per als constructors afins al Govern anterior am tants casos pendents de judici per corrupció. Les Associacions de Veïns del Carme, l'Associació de Veïns i Comerciants de La Boatella i la Coordinadora d'Entitats Ciutat Vella van a exigir un informe de seguretat perquè cal analitzar si el pàrquing de Brugues està en condicions per garantir la seguretat de la gent; hi ha pendent la rampa d'accés als esgraons del Mercat, l'equipament de les altures de cinc pisos del pàrquing, la urbanització de la Plaça Brugues, són costos afegits que s'haurien de tenir en compte i que, segurament, incrementaran les despeses de manera milionària. Actualment el cost està estimat en 21 milions d'euros el pàrquing i el cost total aproximat de pàrquing i una estació de Metro inviable, es calcula en més de 45 milions d'euros. Potser diners llençats al fem, inútils, malbaratats, que caldrà investigar per si hi hagut afers lligats a la corrupció i al malbaratament de cabals públics. Perquè el pàrquing de baix de la Plaça Brugues és contradiu absolutament amb les urgències i recomanacions de les cimeres internacionals sobre el clima ja que, davant el canvi climàtic, es demana la necessitat d'abandonar l'ús de vehicles privats lligats als combustibles fòssils i buscar alternatives menys contaminants i balafiadores; és un model obsolet que respon a temps passats que no tornaran perquè hem d'abandonar -dràsticament i ràpidament- el model de vehicle privat que contamina i emmalalteix la nostra ciutat, la nostra salut, les nostres vides i el planeta Terra. Les exigències de la Unesco -que va declarar la Llonja, el 1996, monument patrimoni de la humanitat- ordenen des de fa temps que no passen vehicles contaminants per davant del millor edifici de l'arquitectura gòtica civil valenciana al segle XV. Perquè els fums es mengen la pedra i acceleren la seua destrucció i solsida. Els Governs i la ciutadania de València estan obligats a tenir cura i preservar el nostre patrimoni històric, si no cometen una il·legalitat flagrant i condemnen les nostres millors obres estètiques a la destrucció i l'aniquilament.

El Mercat Central hauria de vincular-se a un mercat de productes ecològics de l'horta, productes de proximitat, frescos, locals, que no contaminen quasi en el transport portant-lo de lluny, productes valencians, que siga el nucli de revitalització del xicotet comerç del Centre Històric i recuperació de més habitants al seu voltant que són, majoritàriament, els qui anem a comprar diàriament; un comerç de proximitat, tradicional, artesanal. L'Associació de Veïns del Barri del Carme, l'Associació de Veïns i comerciants La Boatella i la Coordinadora d'Entitats Ciutat Vella, volen encetar una campanya d'informació ciutadana a tot el veïnat i els comerciants del Centre per reviscolar i revitalitzar la Ciutat Vella i preservar millor el nostre patrimoni cultural, estètic i històric. El Centre Històric està considerat barri d'Interés Cultural (BIC), residencial plurifamiliar, no terciari... Per tant, no es pot tenir, en excés, apartaments turístics, ni bars o restaurants; la declaració de BIC d'aquest Centre es fa sobre un criteri d'autenticitat, és a dir per a mantenir i promoure l'ambient residencial i comercial lligat a les activitats tradicionals, artesanals i de proximitat. La majoria de la gent que va a comprar al Mercat ho fa sense cotxes, caminant; només hi ha una mitjana de 50 vehicles al dia i els caps de setmana un centenar, que de cap manera justifica un model de compra basat en l'estil de vida dels films de Hollywood que s'ha "generalitzat" però és insostenible perquè cal abandonar l'ús i abús del cotxe privat i els combustibles fòssils perquè incrementa els problemes ecològics i socials del planeta Terra.

Des de fa més de 2 anys l'Ajuntament de València no ha donat llicències d'activitat per a dotacions d'allotjament i apartaments turístics perquè és il·legal. Igualment l'ajuntament, fins ara, no s'ha preocupat per fer rutes turístiques pel Centre Històric, només a la Catedral o a la Llonja, però es deixa de banda alguns dels palaus, la Biblioteca de l'Hospital, el Museu Major de la Seda i altres edificis pròxims a la Llotja i al Mercat de la València gòtica... Per tant, a judici de l'Associació de veïns del Carme, de l'associació de veïns i i comerciants de La Boatella i la Coordinadora d'Entitats Ciutat Vella, no es promociona adequadament el Centre Històric i cal un pla dràstic de peatonalització i rehabilitació especial; no s'ha indemnitzat encara a la gent que es va desallotjar de les vivendes de la muralla antiga, per això exigim que l'ajuntament els pague el que els deu, i ens mobilitzarem perquè siga el més prompte possible.

És una vergonya que hi haja al Centre Històric 147 finques buides i un total de 76 solars; en alguns llocs, prop del mercat de Mossén Sorell, s'ha aconseguit un xicotet jardí de jocs infantils, s'han pintat algunes parets i s'han posat alguns arbres inclús en cosís, però tants solars buits i finques buides, fa que persistisca la sensació d'un Centre de València mig derrocat, una certa presència de "Beirut" persisteix, una Ciutat Vella plena de ferides obertes que cal cicatritzar i recosir per dinamitzar-la i reactivar-la. Perquè torne l'aire net, els jocs dels infants, més arbres, més plantes, més bancs, més sol, més zones lliures de la contaminació i el soroll dels cotxes, per poder conversar, caminar, comprar tranquil·lament en les botigues tradicionals i artesanals; a totes les zones alliberades de trànsit, el comerç dels centres històrics de totes les ciutats d'Europa, s'ha reviscolat i el cor de la ciutat ha tornat a bategar amb força, com esperem que el Centre Històric de València es recupere del tot després de tantes solsides, des de les riuades de 1957 fins ara, amb alguns xicotets plans de "rehabilitació" del tot insuficients perquè no han anat en el sentit de les demandes dels veïns, dels comerciants i de les associacions en defensa del patrimoni històric, dels grups ecologistes o del dret a decidir per a escollir una vida millor, més saludable, atractiva, més tranquil·la i de major qualitat.

Cal recobrar una de les ciutats més belles de la Mediterrània, ubicada al sud de Barcelona, tan coneguda internacionalment; València i Barcelona comparteixen el mateix gòtic, la mateixa llengua, cultura i literatura, el Segle d'Or en la nostra llengua, que compartim també amb Lleida, Tarragona, Girona, Castelló, Alacant i Illes Balears. Una ciutat oberta a la vida, que ha de tornar-se més vitalista, més amable i més respectuosa amb la seua història, llengua i cultura pròpia, que protegeix el seu patrimoni cultural i històric, que té cura dels seus veïns, del seu petit comerç i del seu Mercat; un barri del Carme i Centre Històric que no pot deixar-se derrocar, vèncer i perdre en la desídia perquè cal rescatar el cor de la ciutat per a la vida i no per a la contaminació, el soroll ni la destrucció del nostre patrimoni més important, que ens singularitza davant la resta del món. Valorar el passat, com a Ciutat Vella modernitzada, peatonalitzada, rehabilitada, des del present, ens fa projectar un futur millor per a nosaltres i per a les generacions de l'avenir, des del model d'una ciutat sostenible, ecològica, neta, amable, atractiva, respectuosa amb els veïns, el xicotet comerç i el patrimoni històric, artístic i ecològic (de l'horta i del Centre Històric) que ens han llegat perquè el conservem, el millorem i el lleguem a la valenciana gent del futur. Els Governs, municipal i de la Generalitat, han de col·laborar per harmonitzar els interessos d'un Mercat al servei de l'Horta, d'unes botigues i comerços que mesclen tradició, innovació i creativitat, que generen atracció sense col·lapsar el Centre de vehicles rodants, sorollosos i contaminants, sinó un Barri que s'articula al voltant de la Plaça Brugues, com a centre històric tradicional i una antiga plaça d'ajusticiats es torna en un lloc on es fa justícia ecològica, social, veïnal i comercial... perquè es recobra la vida, les sinèrgies d'una vida i un model de ciutat molt més sostenible, saludable, agradable i cordial.