En aquests dies en què assistim horroritzats a la brutícia política amb què el PP ha governat aquesta ciutat, pense que ha arribat el moment de dir que les coses han canviat a la nostra ciutat. I que el nou govern de València ben pot presentar-se com a un model a seguir. Hem passat de ser l'epicentre del mapa de la corrupció institucional, les caixes B i la intransigència política a reivindicar-nos com un model de govern dialogant, obert i participatiu. De la majoria asfixiant de 24 anys del PP que qualificava de «antivalenciana» qualsevol veu discrepant, tenim ara un Ajuntament exemple de diàleg, negociació, acord i consens. Quatre conceptes nuclears per a la vida democràtica, que Rita Barberà va menysprear i que des de l'estiu passat son l'essència del govern de la ciutat gràcies al pacte assolit entre Compromís, PSPV i València en Comú.

Cadascuna de les tres formacions del govern tenim una personalitat pròpia y un perfil polític diferent. I es cert, hi ha divergències. Però les divergències les resolem dialogant amb responsabilitat, respecte i lleialtat. Per que és l'interès general d'aquesta ciutat el que en darrera instància ens fa afins. Representem una nova forma d'exercir el govern que atén a la pluralitat i al bé comú per tal de donar resposta a les necessitats insatisfetes i els drets vulnerats.

Un bé comú tants anys relegat i desatès per la classe governant que la ciutadania va haver d'alçar-se amb aquell demolidor «no ens representen». Com a conseqüència, assistim a un context polític radicalment nou. La fi del bipartidisme ha obert un panorama polític molt més ric i divers, que cal entendre com un pas endavant del sistema democràtic que ja no enclaustra les opcions polítiques de govern en les rígides estructures dels dos grans partits tradicionals. A tot Espanya, ara sí, la gent ha dit que ja no vol majories absolutes ni uns governants que responguen només davant de si mateixos. I les opcions polítiques de canvi n'hem de prendre bona nota.

Perquè això requereix de noves capacitats, nous plantejaments i d'una negociació centrada en el programa d'actuacions en què la prioritat siguen les persones. I en aquest sentit considere que el govern de la ciutat de València es un model a seguir. Un govern basat en el diàleg, la negociació, el consens i l'acord. Crec que el pacte representa eixa nova forma de fer política tan necessària en aquests dies en que es dirimeix el govern de l'Estat. I, des d'aquí, encarem el futur amb unitat, fortalesa i esperança.