15 de junio de 2017
15.06.2017
Tribuna

Al batle i al cardenal de València

15.06.2017 | 04:15
Al batle i al cardenal de València

Les processons de l´Església catòlica a la ciutat de València semblen com si el rellotge del temps s´hagués aturat al bell mig de l´època franquista. Aquesta afirmació del Grup Cristià Antimilitarista la diem especialment per la presència de militars armats amb fusells metralladors a les processons més emblemàtiques d´aquesta ciutat. Nosaltres, tanmateix, fem referència concreta a la presència militar al Corpus. Tant pel que té de cultura bíblica i popular, com per la densitat cristiana que la singularitza.

Ens dirigim a vostès, batle i cardenal, perquè els considerem coresponsables d´aquest acte i perquè opinem que aquesta presència militar és un escarni als milers d´objectors, insubmisos i desertors valencians que es negaren a formar part de l´exèrcit espanyol. S´hi oposaren - i alguns ho pagaren amb penes de presó i administratives-, encoratjats per la justícia social, la recerca de la pau per mitjans diplomàtics, el coneixement i el respecte mutu, l´eradicació de la pobresa i la ignorància, el fre a les creixents desigualtats, la promoció de les igualtats d´oportunitats i l´ètica de la responsabilitat personal enfront de l´obediència cega. Estem convençuts que mai no podrem apropar-nos a aquestes fites mitjançant la llei de la força militar. Ells, i milions de dones i homes de bona voluntat pertot arreu, ni volem ni podem acceptar que la impostura violenta tinga l´última paraula.
És evident que els immensos recursos esmerçats en el complex militar-industrial, són recursos sostrets a la defensa dels Drets Humans i a la promoció social. És un autèntic escàndol que mentre la despesa social minva en els pressupostos generals de l´estat, la militar, altrament, augmenta. I per tal de passar desapercebut aquest imparable increment es mistifica en partides d´altres departaments ministerials, per exemple Indústria, Presidència i Afers Exteriors. Només cal considerar que segons el prestigiós Centre d´Estudis per la Pau, Delàs, la despesa militar a l´Estat espanyol és equivalent a 45,69 milions d´euros diaris.

Com a ciutadans ens adrecem al senyor Ribó, alcalde de València, perquè a ell li correspon governar des de paràmetres laics i constitucionals. La presència militar a la processó del Corpus contradiu ostentosament aquests valors i s´assembla, més aviat, a estampes nostàlgiques del nacionalcatolicisme, superat per la ciutadania.

Com a cristians ens adrecem al senyor Cañizares, bisbe de València, perquè a ell li correspon que les processons visibilitzen valors cristians. Per al Grup que signa aquest escrit i per a una immensa quantitat de cristianes i cristians, així ho creiem, la presència de militars armats al Corpus, no solament és rebutjable sinó que representa, objectivament parlant, una burla i una falsificació de la figura de Jesús de Natzaret que ha passat a la història com un mestre de la no-violència activa. Quelcom oposat, doncs, a allò que evoquen les armes.

En una conjuntura farcida d´inseguretats en l´esdevenidor i de conflictes armats de tota mena que ens colpegen constantment, la promoció dels valors de la laïcitat i la no-violència esdevenen garanties cabdals de futur.

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook

València

Sale a concurso la ampliación de la entrada a València por la V-21 con 29 millones de euros

Las obras permitirán desdoblar los carriles de acceso tanto en el paso inferior como en la glorieta

El centro camerunés niega las denuncias y los sindicatos apoyan a la Policía Local

CC OO y STA-IV focalizan sus críticas en la portavoz municipal de València en Comú por atacar a...

Los empresarios de apartamentos aceptan la tasa turística con condiciones

Los empresarios de apartamentos aceptan la tasa turística con condiciones

Exigen que el dinero recaudado revierta en la oferta de la ciudad y los protocolos sean claros

Sanidad usa un nuevo veneno para las ratas de los árboles y avisa de que irán por la calle moribundas

El producto químico lo ingieren los roedores durante tres días y tarda otros cinco en hacer el...

Adjudican las obras del túnel de Germanías con cámaras de seguridad para viandantes

Adjudican las obras del túnel de Germanías con cámaras de seguridad para viandantes

Binaria realizará los trabajos de remodelación por un importe total de 279.543 euros y un plazo de...

Los ´clicks´ vigilan la ciudad

Los ´clicks´ vigilan la ciudad

Un joven artista de 23 años afincado en València llena las calles de pequeñas esculturas basadas...