Rafel Montaner valència

Més de 300 xiquets i xiquetes de segon i tercer cicle de Primària del col·legi públic Pare Català de València, acompanyats de les seues families, participaren abans de les vacances de Nadal en un taller de Muixeranga per a escolars. L´experiència va correr a càrrec de la Muixeranga de València, un col·lectiu arrelat als barris de Benimaclet i Sant Marcel·lí que des de 2006 lluita per que l´anomenat «Ball de valencians» torne de nou als carrers del Cap i Casal.

Des d´aquesta escola pública de Benimaclet, que va organitzar el taller en coordinació amb l´Associació de Mares i Pares d´Alumnes (AMPA) del centre, destaquen la bona acollida que va tindre la iniciativa a l´escola. «Esperavem que vingueren uns pocs pares, però el pati es va plenar... La colla estava tan agust que fins i tot decidí quedar-se a ensallar al pati fins que es va fer de nit acompanyats per moltes families del centre», explica la directora del Pare Català, Merxe Jiménez.

L´objectiu del taller, segons David Castillo, portaveu de la Muixeranga de València, «és difondre la Muixeranga entre els xiquets, els seus pares i la resta de la comunitat educativa». Així, la proposta didàctica, que ja l´han portada a altres escoles com el CEIP Ramiro Jover de Sant Marcel·lí, s´estructura primer en una explicació teòrica sobre els origens d´aquesta tradició amb una presentació en «powerpoint» i, tot seguit, una classe pràctica al pati.

«Pilarets» de pare i fill

En eixa segona part del taller, els escolars de 8 a 12 anys aprenen a enfaixar, a ficar-se la faixa que junt a la camisa formen la indumentària bàsica d´aquestes torres humanes. Els membres de la colla també ensenyen als xiquets la tècnica de pujar un damunt de l´altre i a fer figures senzilles com «pilarets de dos», una persona sobre l´altra, o torres de dos més u. Fins i tot, si van acompanyats dels seus pares, com va ser el cas de Benimaclet, pare i fill poden gaudir en comú d´una experiència inolvidable.

Castillo conta que la Muixeranga pot aportar moltes coses als escolars, i ho diu per experiència perque nou dels més de 20 membres de la seua colla són xiquets. Aixi relata que, a més d´acostar als menuts, tan d´ací com als nouvinguts, a un dels «símbols de la cultura valenciana», la Muixeranga «trasmet valors com ara la solidaritat, la cooperació o el treball en equip». «Les satisfaccions que un sent estant dins d´una torre humana són molt especials, ja que es treballa colze a colze amb una altra persona sense cap tipus de distinció de races ni de res», afegueix.

Aquesta educació alhora en valors i en valenciania és una qüestió que també veuen com «molt possitiva des de l´escola», apunta Jiménez, qui explica que un dels propòsits més il·lusionats és «promoure un taller més continuat, de quatre o cinc sessions fora d´horari escolar, on els pares i els xiquets vajen de forma voluntaria per tal de veure si es pot formar una colla de cara a la Trobada d´Escoles en Valencià de València que acollirà Benimaclet el pròxim 16 de maig.

En aquest sentit, la Muixeranga de València, segons informa Castillo, té previst organitzar un altre taller per a escolars de Secundària, aquesta vegada a l´IES Rascanya, també en Benimaclet.

La Muixeranga, coneguda com «Ball de valencians» fora de les nostres terres, és una tradició de vora cinc segles que es celebrava en molts pobles de la Comunitat Valenciana però que actualment només es conserva a molts pocs llocs, com ara Algemesí. Consisteix en una dansada que s´obri en un ball que acaba amb una torre humana.

La proposta d´acostar aquesta tradició a l´escola és una iniciativa conjunta de l´Entitat Promotora de Muixerangues (EPM) i de la Muixeranga de València.