Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Una Educació que alimenta

El CEIP Federico García Sanchiz d'Alzira i l'IES Blasco Ibáñez de Cullera han rebut el «sello de vida saludable» que el ministeri d'educació atorga a centres que fomenten hàbits de vida saludables. L'escola i l'institut completen la formació dels seus estudiants inculcant-los una alimentació correcta i animant-los a practicar esport

No es tracta només d´educar als ciutadans del futur -i del present-, sinó també de formar a persones sanes amb hàbits saludables que han de mantindre durant tota una vida. Açò és el que pensaren els docents del CEIP Federico García Sanchiz d´Alzira i de l´IES Blasco Ibáñez de Cullera. Ambdós centres de la Ribera, junt amb el CEIP Vicenta Ruso de Santa Pola i l´IES Severo Ochoa d´Elx, són els establiments educatius valencians que han rebut el distintiu «Sello de Vida Saludable» que atorga el Ministeri d´Educació.

Segons el ministeri, estos centres «contribuïxen a la millora de l´educació en hàbits saludables» i assumixen les «pràctiques de vida saludable i una educació física que permet el desenvolupament personal i social» dels alumnes durant la seua escolarització.

A l´IES Blasco Ibáñez els alumnes adquirixen bons hàbits alimentaris i, a més, amb la participació de tota la comunitat educativa, fomenten un comportament actiu i una mobilitat constant.

Des d´este institut públic, expliquen que l´adolescència és «un període molt important per aprendre i afermar comportaments». «La salut i el benestar presents i, sobretot, futurs dels nostres alumnes estan molt condicionats pels hàbits que adquirisquen durant la seua joventut», asseguren.

Per a fomentar estils de vida saludables, decidiren anar més enllà del currículum oficial de les assignatures i treballar de forma transversal. Així, des del curs 2012-13 a l´institut s´ha incrementat la pràctica d´activitats esportives, tant a l´hora de l´esplai com en horari extraescolar. Organitzen competicions de futbol, bàsquet i voleibol; i exhibicions esportives i de ball. A més, aprofiten l´entorn natural del centre, ubicat en la part baixa de la muntanya de Cullera i a prop de la platja, per a realitzar activitats amb l´escola de windsurf, piragüisme i paddle surf. També utilitzen les instal·lacions esportives vora mar i fan eixides en les quals combinen senderisme i poesia.

Una de les activitats més exitoses que s´han organitzat són els desdejunis saludables, segons explica el director, Enric Piris. Gràcies a un acord amb una cafeteria pròxima a l´institut, els estudiants acudixen un dia a desdejunar i aprenen quins aliments no han d´oblidar menjar abans d´anar a classe, a més d´altres lliçons.

Amb ajuda de l´Ampa, l´institut també organitza diversos dies temàtics, com el dia del suc de taronja, el de la fruita -on tots els alumnes mengen una macedònia- o el dia del batut, en què aprenen a combinar productes lactis amb fruita. Tanmateix, tot va acompanyat de xarrades informatives, tant per als alumnes com per a les famílies. D´esta manera, tota la comunitat educativa s´implica en l´aposta del centre que, a més, no se limita només a les assignatures d´Educació Física i Biologia, sinó que afecta igualment a la resta de matèries. Entre altres coses, l´estudiantat ha fet murals, elaborat menús, espots publicitaris... tot al voltant de la gastronomia i de les recomanacions per seguir una dieta adequada. Totes estes activitats i el convenciment de la necessitat de canviar d´hàbits han provocat que professors i alumnes s´impliquen més en el centre i, a més, ha millorat el clima de convivència i el sentiment de grup, segons afirmen els docents.

Per al director, el distintiu del ministeri «significa una satisfacció i un reconeixement al treball que fem. Si té repercussió vol dir que és positiu», apunta Piris. «Entenem que és una manera de dir-nos que hem de continuar en esta línia», assegura.

Per altra banda, el CEIP Federico García Sanchiz també pretén ser «un lloc formatiu saludable per viure, aprendre i treballar», amb l´objectiu de «conscienciar a l´alumnat de què ha de portar un estil de vida saludable». D´esta manera, treballen perquè els seus alumnes siguen en un futur «persones socials, saludables i preparades per a adaptar-se als nous reptes professionals i de vida».

L´escola forma part de la Red de centros Promotores de la Actividad Física y el Deporte, i va camí de convertir-se en EcoEscola. La vintena d´activitats que es desenvolupen durant tot el curs s´agrupen en tres grans àrees: activitat física, alimentació saludable i medi ambient.

Si el Blasco Ibáñez fomenta l´esport a l´hora de l´esplai, en el Federico García Sanchiz les activitats es concentren en el temps del menjador, on també organitzen una lliga interna i, a més, tenen sessions de jocs tradicionals. Però les activitats esportives van més enllà i el centre també promou l´esport fora de l´horari lectiu. Per exemple, compta amb un grup de senderisme creat per les famílies, hi ha sessions d´aeròbic familiar i es fomenta la participació dels menuts en les competicions d´atletisme que organitza l´Ajuntament d´Alzira. A més, a classe els alumnes també reben la visita d´esportistes d´elit i de pilotaris, que els conten les seues experiències i els animen a iniciar-se en el món dels esports.

Una vegada al mes es realitzen tallers gastronòmics, en els quals l´alumnat pot degustar elaboracions d´altres països i cultures; en l´activitat «Xè qué bo!» els xiquets i les xiquetes aprenen tocant i provant; i en «Divercocina» es convertixen en xefs.

El centre escolar també té un hort i, amb les verdures que obtenen, com encisams, s´elaboren els esmorzars d´un dia del curs. Més sovint, el col·legi oferix a l´alumnat suc de taronja natural, gràcies a la col·laboració de l´ajuntament i la cooperativa Alzicoop, a més de l´empresa encarregada del menjador. Des del centre tampoc obliden recordar a les famílies que no és necessari anar a escola en cotxe. Per això fomenten la ruta verda per anar a peu o la ciclista per a les bicis.

Rosa Ahuir, la directora de l´escola, considera que el «Sello de Vida Saludable» es una distinció que «reconeix la tasca de molta gent» que participa en els tallers. De fet, dóna les gràcies a «mestres, monitores... tot el personal que està amb els xiquets i també les famílies, que els fan participar», afirma.

Mals costums

En ambdós casos. els projectes educatius sorgixen de la detecció d´hàbits alimentaris roïns entre l´alumnat, a més d´una evident falta d´activitat física. De fet, recentment, el sector lacti va demanar a les escoles que augmenten la presència de productes derivats de la llet en els centres. «Les seues propietats nutricionals són essencials en el correcte desenvolupament i el creixement dels xiquets en edat escolar», assenyalaren.

Malgrat les recomanacions de sobra conegudes, en l´institut de Cullera descobriren a través d´una enquesta que el 20 % de l´alumnat solia anar a classe sense desdejunar i, els qui ho feien, no ingerien els aliments adequats. Tanmateix, els més menuts rebutjaven la fruita, la verdura, els llegums i el peix; i la majoria abusaven de la carn processada, els refrescos, la brioixeria i els snacks. A més, només el 26,6 % dels alumnes practicaven, com a mínim, una hora d´esport diària.

A l´escola d´Alzira les principals deficiències les observaren en els esmorzars, la qualitat dels quals es degradava curs rere curs, sent «especialment preocupant en Infantil». Ara, el 90 % de l´alumnat beusuc natural i deixa els brics; el 65 % practica esport i el 70 % va a peu o en bici a classe.

L´institut de Cullera també desenvolupa un programa de diagnòstic de trastorns de la conducta alimentària, en col·laboració amb Salut Pública. A més de detectar qualsevol anomalia, ajuda als alumnes a acceptar-se a si mateix, treballant l´autoimatge i l´autoestima. Tampoc obliden avisar dels perills de les addiccions, com el tabac i altres drogues.

Compartir el artículo

stats