L'exposició Meduses ha sigut una de les comunicacions centrals de la 45a Conferència de conservadors d'aquaris de la Unió Europea (EUAC) celebrada en Arnhem (Holanda) en la qual s'ha donat cita el major nombre de conservadors d'aquaris, aquaristes, operadors de sistemes i directors, entre altres professionals del món de l'aquari, fins a sumar un total de 250 persones. Amb estes xifres és el congrés més participatiu de la seua llarga història, amb representants d´instal·lacions de, fins i tot, Xina o dels Estats Units.

L´EUAC, que es celebrà del 23 al 27 d´octubre en el Burger´s Zoo, és una oportunitat única per conéixer els més destacats projectes, iniciatives i desenvolupaments empresarials d'Europa en este àmbit. El responsable de l'àrea de Mediterrani, Meduses i ARCA del Mar, Miguel Candelas, va explicar amb molt de detall com es conserven i reprodueixen els cnidaris de l´exposició Meduses de l´Oceanogràfic.

La xarrada de Candelas va despertar un gran interés, ja que esta exposició concentra 24 espècies, de les quals 15 es troben en exhibició. A més, es van explicar totes les tècniques que han permés muntar i mantenir la complexa exhibició en 16 tancs amb quasi mil exemplars, posant l'accent en la reproducció de la Cotylorhiza, la Pelagia i la Rhizostoma, «que són les més complicades i difícils, per açò, molta gent ens va preguntar pels protocols exitosos que seguim en l´Oceanogràfic».

El representant de l´Oceanogràfic -aquari gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium-, explicà també totes les peculiaritats que comporta el treball i la complexitat del seu desenvolupament en tancs i, sobretot, el nombre de meduses tan ingent que s'ha de cuidar pel que és fonamental gestionar adequadament la diversitat d'espècies, l'alimentació i els protocols.

Sis mesos d´exposició

La mostra de Meduses de l´Oceanogràfic s´obrí al públic el passat mes d'abril i per ella ja ha passat més d'un milió de persones. En 16 tancs es van repartir els quasi mil exemplars que van arribar en el mes de desembre de l'any passat. Setze espècies d'individus més grans, més xicotets, més urticants o menys perillosos? que procedien de tot arreu i que han despertat la curiositat en grans i menuts.

En estos sis mesos, el cicle de la vida ha seguit d'una manera sorprenent i espectacular, i ja han nascut en les instal·lacions de València més de 10.000 exemplars, com Chrysaora fuscescens. Alguns d´estos animals han passat de mesurar vuit centímetres de diàmetre de campana i 10 centímetres de llarg el febrer de 2017, qua arribaren als 30 centímetres de diàmetre de campana i 1,20 metres de llarg actuals.