08 de noviembre de 2017
08.11.2017
Inserció laboral

La creativitat bull a les aules d'FP

El Centre integrat públic de Formació Professional (CIPFP) Ciutat de l'aprenent de València impulsa el projecte d'Innovació Educativa «Aules Creatives» junt a quatre instituts valencians

08.11.2017 | 18:48
La creativitat bull a les aules d'FP

La Formació Professional valenciana ha assolit un gran nivell en la preparació dels i les nostres joves en quant a les destreses i coneiximents tècnics que exigix la seua incorporació amb èxit al mercat de treball. Ara, el següent repte per a una FP amb F de futur és treballar les competències personals que reclama un món laboral en constant canvi degut a internet i les noves tecnologies. Treball col·laboratiu, comunicació i creatitivat són habilitats que cada volta sol·liciten més les empreses.

Esta necessitat de fomentar el creiximent personal de l'alumnat és la base del projecte d'innovació educativa Aules Creatives que impulsa des del passat curs el professorat de Formació i Orientació Laboral (FOL) de cinc centres educatius públics de la Comunitat baix la coordinació d'Antonio Guirao, docent de l'Institut d'Educació Secundària (IES) El Palmeral d'Orihuela.

En esta proposta subvencionada per la Conselleria d´Educació també hi participen els IES Carrús i Montserrat Roig d'Elx, l'IES Jaume I d´Ontinyent i el Centre Integrat Públic de Formació Professional (CIPFP) Ciutat de l'Aprenent de València, un dels centres específics d'FP més grans de la C. Valenciana amb 2.000 alumnes que estudien cicles d'11 famílies professionals diferents.

María Gómez, amb Carmen Higón y Maite Ruiz, totes tres professores de FOL, estan al capdavant de l´aula creativa del CIPFP Ciutat de l'Aprenent, un espai únic en el centre en el que l'alumnat treballa de manera flexible -en assemblea, en grup...- segons les necessitats de cada moment en la resolució creativa de problemes i reptes. Fins i tot l'aula compta amb una graderia per fer presentacions construïda per l'alumnat del cicle de Fusta, que recolza el projecte des de l'inici.

Aprenentatge Basat en Reptes

A més d'un entorn que afavorix la creativitat, l'aula també compta amb una pissarra digital i tauletes informàtiques per millorar els processos d'ensenyament-aprenentatge. Però, el vertader canvi és l'aposta per una metodologia més activa on l´alumnat aprén fent. I és que, com subratlla María Gómez, «la creativitat s'aprén i cal desenvolupar-la al màxim».

Un dels puntals d´esta nova forma d´ensenyar, en la que el docent juga un paper clau en la motivació dels i les seues alumnes, és Basat en Reptes (ABR). Un exemple d'açò es la cadena de la creativitat en la que estan treballant els i les alumnes del cicle formatiu de grau mig de Confecció i Moda del CIPFP Ciutat de l'Aprenent amb una dotzena d'instituts de la Comunitat Valenciana, Andalusia, Madrid, Castella i Lleó, Astúries i Castella-La Manxa.

Laboratori d´innovació

Este laboratori d'innovació que impulsa el professorat de FOL s'inclou dins del modul Empresa i Iniciativa Emprenedora (EIE) que en grau mig s´aborda en segon curs. «L'EIE està orientat per aportar les claus per a que un tècnic o tècnica puga crear la seua pròpia empresa i això en grau mig l´alumnat ho veu prou llunyà, per això ho aprofitem per treballar competencies pròpies de l´emprenedor», apunta María Gómez.

Esta cadena entre instituts consistix en que els i les alumnes creen idees de negoci pels companys i companyes d´altre institut, que estudien cicles diferents. Així, la classe del Ciutat de l'Aprenent ha desenvolupat en grup prototips d'empreses per a un cicle d'Estètica de l'IES el Batán de Mieres.

Repartits per equips els i les alumnes han emprat la metodologia Desing Thinking o pensament de diseny per abordar col·lectivament i de forma innovadora la resolució de problemes. Pluja d'idees (brainstorming), propostes i negociació allumenen la construcció col·laborativa d´un protopip d´empresa que cada grup ha de presentar en públic a la resta de la classe.

Un dels equips aposta per l'emprenedoria social al proposar un centre d'estètica oncològica que combina bellesa i benestar per les persones que pateixen esta malaltia. Un altre es decanta per la interculturalitat i el mestissatge creant uns banys arabs on, a més de conèixer altres cultures, s´apliquen tractaments estètics amb productes naturals. Un tercer grup ha ideat un negoci de cosmètica natural per a persones amb al·lèrgia en la pell, i un altre aposta per la cosmètica ecoemocional i l'aromateràpia.

Gómez explica que amb esta forma de treballar «l'alumne és el protagonista del seu aprenentatge i veu reconegut el seu esforç exposant la seua proposta als companys». El cercle es tanca amb un procés d´autoavaluació on han d'explicar com s´han sentint amb el treball col·laboratiu i les dificultats que s'han trobat».

Aprendre fent

«Esta forma d'aprendre és molt més senzilla, ja que al fer-ho d'una manera pràctica aprenem fent», valora Soraya, una de les alumnes de l'Aula creativa del CIPFP Ciutat de l'Aprenent. Amparo, destaca «l´accessibilitat de l'espai i les grades, que afavoreixen la part comunicativa». «M´agrada l´aprenentatge col·laboratiu i l´aula, al ser molt visual, l'afavorix», apunta Ismail. Merche subratlla que «el treball creatiu és molt motivador i, a més, al treballar en equip aprenem empatia, respecte i escoltar als altres». Paula incidix en que l'espai també educa: «l´aula trenca la barrera entre professor i alumnes, ja que estem tots en grup». «Tenia una visió de l´EIE com una assignatura avorrida i difícil, però està forma de treballar pràctica i creativa transmet positivitat», conclou Lara.

Una diversitat que enriquix

La diversitat està molt present a les aules d´FP: d´edats, procedència, disfuncionalitat física o psíquica... El projecte «Aules creatives» veu esta diversitat com un factor d´enriquiment i aposta per l´educació inclusiva i la igualtat d´oportunitats. El grup de 2n del Grau Mig de Confecció i Moda del CIPFP Ciutat de l´Aprenent és una bona mostra.

En ell estudien Ismail, un jove algerià amb disfuncionalitat auditiva, i Amparo, una alumna amb mobilitat reduïda que es mou amb cadira de rodes. Ismail té el suport de Gema Gadea, una de les quatre intèrprets de llenguatge de signes del CIPFP que atenen als 8 alumnes sords del centre. «Jo vaig nàixer a Algèria i vaig arribar a València quan tenia 14 anys. En el meu país no tenia dret a l´educació per ser sord, no tenia cap ajuda. Primer a l´IES Benlliure i ara al Ciutat de l´Aprenent, he aprés castellà i la llengua de signes», explica Ismail. «D´estar un poc aïllat en el meu país, he passat a estar integrat amb els meus companys, i estic molt content», afegix.

La professora María Gómez destaca la lluita per la inclusió que fan els i les seues alumnes «per tombar les barreres visibles i invisibles, que són moltes». «En el cas de Amparo -apunta- els i les seues companys són els que fan que els obstacles siguen menys complicats».
 
Esta alumna amb disfuncionalitat motriu ratifica les paraules de la seua professora:  «Sense l´ajuda dels companys no haguera pogut acabar  primer. Les barreres arquitectòniques són tremendes. Cada dia es un repte i el camí és molt llarg». Fins i tot, fica l´exemple de que les màquines de cosir amb les que apren a classe «no tenen els pedals adaptats i, per tant, sense l´ajuda dels companys no podria estudiar». Una d´estes companyes, Alba, diu: «hi ha moltes coses que abans no véiem, i gràcies a Amparo hem aprés a ser conscients de les barreres».

12 instituts de tota Espanya

En la cadena de creativitat en la que participa el CIPFP Ciutat de l´Aprenent amb 12 centres de Formació Professional de tota Espanya,  estudiants d´un cicle de Realització de projectes audiovisuals de l´IES Alfonso X de Toledo han proposat idees de negoci a l´alumnat valencià de Confecció i Moda. El repte es doble, ja que no sols els participants han de ser creatius i buscar idees de negoci més allà del seu sector, sinó que també han de pensar que hi poden aportar des del seu cicle.  En la cadena també estan implicats el CIPFP Misericòrdia de València i el CIPFP de Mislata.
 

Compartir en Twitter
Compartir en Facebook
Juegos online - Crucigrama