Mai s'acaba d'estimar a un animal fins que no ho tenim a prop i, sobretot, fins que no sabem com és, com s'alimenta, com viu i quines característiques té. La divulgació de totes estes peculiaritats interessants és l'objectiu dels diferents tallers escolars que al llarg de l'any l’Oceanogràfic -l’aquari gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium-oferix a la comunitat escolar.

El taller dedicat als pinnípedes és dels més especials perquè serveix per a endinsar-se en el món d'uns animals -foques, lleons marins i morses- posseïdors de característiques que els fan únics al món. L’Oceanogràfic de València apropa a València estos mamífers amb pèl i potes amb forma d'aletes que viuen a ecosistemes polars.

El taller TeMártico «Recorregut de pinnípedes» va dirigit a l’alumnat de Primària i de Secundària i té com a objectiu donar a conèixer l'existència de mamífers en l'entorn marí i diferenciar els tres grans ordres: cetacis, sirènids i carnívors, a més d’identificar les tres famílies de pinnípedes existents, conéixer les adaptacions anatòmiques i fisiològiques de cadascuna d'estes tres famílies del món aquàtic i identificar alguns dels projectes de conservació i recerca que s'estan duent a terme des de la Fundació Oceanogràfic.

Els escolars que participen en el taller, a més de recórrer les zones on es troben els pinnípedes de l’aquarium, també utilitzaran mostres biològiques i altres materials que aporten dinamisme a l'activitat.

De què s'alimenten?

El recorregut comença en la zona de les foques mostrant al grup una caixa de llet i un peix i plantejant la pregunta «de què s'alimenten estos animals?», el què sorprendrà als més menuts, ja que l’aliment fonamental és la llet. D’esta manera, aprendran que els mamífers són iguals que els éssers humans, però adaptats al medi marí.

A partir d'ací comença el taller amb exercicis per a «construir» estos animals, ja que a l’alumnat se li entrega material i làmines explicatives amb les quals aprenen a diferenciar les principals característiques, com els pèls de foca, el borrissol de la foca grisa o la gran capacitat d'apnea de la foca de Weddel, que pot romandre sense respirar més de 70 minuts.

Grans dents i bigotis

A més, aprofitant les negres dents dels lleons marins, es recorda als alumnes la importància de la higiene bucal. En l’Oceanogràfic també se'ls raspalla als animals, als quals s’alimenta amb quantitats ingents de menjar. Estos pinnípedes tenen, a més, una gran intel·ligència que els serveix per a rescatar a persones en el mar o detectar bombes.

El taller també servix per a conéixer la diferència de les morses amb els lleons i les foques, i vore el motle que s’utilitza per a construir una funda dental d'una de les morses de l’Oceanogràfic, a més de descobrir per a què servixen els seus bigots. Els estudiants de Secundària, a més, poden visitar la zona tècnica dels lleons marins.