Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Les bicis apaguen les pantalles a l´IES La Sénia

L´alumnat de l´institut de paiporta participa en un projecte «erasmus +» que promou hàbits saludables entre els adolescents per lluitar contra l´obesitat

Les bicis apaguen les pantalles a l´IES La Sénia

L´Institut d´Educació Secundària (IES) La Sénia de Paiporta, un dels centres educatius públics de la Comunitat Valenciana amb més tradició de projectes europeus de mobilitat, enceta este curs un nou Erasmus + K2 dissenyat per a introduir hàbits saludables entre els joves davant els problemes de salut que genera la falta d´exercici i el sedentarisme en una població adolescent que cada vegada passa més temps pegada a les pantalles dels mòbils, tauletes informàtiques, ordinadors i la televisió.

El projecte, coordinat per un centre de Secundària alemany, es diu Being Healthy makes you Wealthy, Ser saludable t´enriquix, i en ell hi participent instituts de set països. A més de joves d´Espanya i Alemanya també hi trobem de Polònia, Eslovènia, Romania, Búlgaria i Itàlia. Les coordinadores del Be Healthy, Sigues saludable, a l´IES La Sénia son Ana Ortega, professora d´Anglés, i Maria Ángeles Ruiz, cap del Departament de Biologia i Geologia i coordinadora de l´ESO. «L´objectiu és millorar la salut dels joves entre els 12 i 18 anys mitjançant la incorporació a la seua vida d´hàbits saludables», diu Ortega.

L´alumnat participant, joves de 3r d´ESO ja que el projecte té una durada de dos cursos, aborda idees al voltant de l´alimentació saludable, la pràctica de l´esport i alternatives d´oci més enllà de passar moltes hores al dia pegats davant la pantalla del mòbil. En esta finalitat de promoure hàbits saludables, apunta Ruiz, també «s´incidix en la prevenció d´addiccions com el consum de tabac, drogues i alcohol».

En este projecte que busca fomentar un estil de vida saludable en els joves cada institut focalitza la seua activitat en un aspecte concret. Així, mentre l´alumnat del centre italià promourà entre els seus companys i en els de la resta de països associats a este Erasmus + la dieta mediterrània, l´IES la Sènia es centrarà en el ciclisme urbà.

El cor del Be Healthy que batega a l´institut de Paiporta l´integren 10 professors de sis departaments, així com una vintena d´alumnes de 3r d´ESO. El paper dels joves és triple, ja que a més de proposar idees, difondre hàbits saludables entre la resta de companys i les seues famílies, hauran de valorar com influix en la seua salut l´adopció d´un estil de vida més sa.

Entre les primeres propostes que estan desenvolupant destaquen el disseny de rutes urbanes en bicicleta així com pel medi natural, donat la proximitat del Parc Natural de l´Albufera. Recorreguts senyalitzats, que a més de ser sostenibles, incorporaran les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) mitjançant codis QR que aportaran informació de Realitat Augmentada. L´alumnat també mostrarà estes rutes en videos i fotos a través de les xarxes socials favorites dels joves.

A més el projecte europeu de l´IES La Sénia compta amb el suport de l´Ajuntament de Paiporta, «que ha convidat als estudiants a participar en el disseny del pla de mobilitat del municipi», explica el director de l´institut, Vicent Tatay. L´alumnat proposarà que el carril bici arribe al centre per a facilitar que els joves puguen anar-hi en bicicleta. «Dins de l´Erasmus + també volem que els joves proposen rutes ciclistes a l´ajuntament per tal de difondre el projecte més enllà de la comunitat educativa».

Compartir el artículo

stats