Precisament hui, Kylu, l'únic bebé beluga d'Europa, complix un any de vida. Una vida que ha sigut, sobretot al principi, quasi un miracle que han obrat la seua mare, Yulka, i tot un equip d'entrenadors i veterinaris, i que ara s'ha convertit en un autèntic regal per a la ciència.

Paral·lelament al seu desenvolupament vital, espectacular quant a creixement i benestar, la Fundació Oceanogràfic ha desplegat quatre programes de recerca únics en el món i que només es poden executar gràcies a esta excepcional circumstància i que, per descomptat, sempre és respectuós amb l´animal, que col·labora.

Un grup d'investigadors, estudiants de doctorat i veterinaris, en alguns casos procedents d'altres països i compost per membres de la Fundació Oceanogràfic i també per la Universitat de València i l'Autònoma de Barcelona, estan estudiant el sistema respiratori, el sistema vascular, el desenvolupament vocal i audició d´esta cria de cetaci odontocet. A més, tampoc obliden analitzar el sistema immune de l´animal. És, en el seu conjunt, un treball únic i excepcional en el món de la recerca marina.

El 15 de novembre de 2016, a les 16 hores, després de 500 dies de gestació i 11 hores de part, Yulka, una femella beluga de 20 anys, donà a llum en l´Oceanogràfic a Kylu, una cria mascle. L'equip tècnic de l'aquàrium de València va presenciar el part, que fou sense complicacions. Fou un moment amb molta expectació, però també de temor, ja que les primeres setmanes de vida sempre són crítiques per a les belugues. Malgrat això, Kylu les superà i ara és un exemplar intel·ligent, divertit i sociable com a pocs.

El cor. Primera ecocardiografia a una beluga

Fins fa poc de temps, ningú havia realitzat una avaluació sobre la funció cardíaca d'un cetaci mitjançant una ecocardiografia. Ha sigut un veterinari austríac qui, en col·laboració amb la Fundació Oceanogràfic, ha pogut elaborar-ho i ara, durant l'últim any, ha començat l'estudi sobre el cor del bebè beluga. És la primera vegada que ha tingut l'oportunitat de fer-ho, en un treball en el qual han participat tres biòlegs i un veterinari.

L'objectiu d'este treball tan excepcional i pioner és determinar els paràmetres cardíacs i el desenvolupament del cor de l’espècie. Els resultats permetran entendre les limitacions de la vida en ambients freds i com els canvis en el medi ambient poden afectar a la capacitat de supervivència de les belugues.

L'estudi també és important per a comprendre els ajustos que realitzen els animals que bussegen, ja que mai abans s'havia realitzat una anàlisi ecocardiogràfico en un cor de beluga ni en altres espècies més grans, com les balenes.

Comunicació: Estudi de les "primeres paraules"

S’està estudiant el desenvolupament de les vocalitzacions de Kylu durant les seues primeres etapes de vida, sobretot amb especial èmfasi en el seu primer any. Si es coneix com es desenvolupa el seu sistema de comunicació es podria comprendre molt millor este procés en l'espècie. La informació ens ajudarà a entendre la comunicació entre individus en el seu mitjà natural, així com els efectes negatius de l'activitat de l'ésser humà, com el soroll de les embarcacions o les prospeccions petrolieres.

A més, també s’estudia la capacitat auditiva de Kylu durant el seu primer any de vida perquè volem comprendre què poden sentir les cries de beluga en comparació als adults. Per a estos animals, la detecció del so és molt important, tant per a la seua comunicació, com per a entendre l'ambient que els envolta. Igual que amb la comunicació, els experts també estudiaran les conseqüències del soroll produït pels humans.

Immunitat: progressiva millora durant el creixement.

Actualment, i gràcies a Kylu, la Fundació Oceanogràfic estudia la funcionalitat immunitària basal o fisiològica en les belugues, com a part d’un estudi per a establir la funció immunitària basal en diferents espècies de mamífers marins (ja que són dades encara desconegudes), i també per a detectar canvis en esta funcionalitat segons el caràcter dels animals, entorn, sexe, edat, història clínica… A més, com és una cria en creixement, s’observen les cèl·lules immunitàries des dels dos mesos, per a descobrir maduració del sistema immunitari.

Sobretot durant els primers mesos de vida, es produïx una notable i progressiva millora en la funció immunitària de l'animal. A mesura que la cria creix, la funció de les seues cèl·lules immunitàries s’estabilitza i s’acosta més als valors dels seus pares, Yulka i Kairo, dos exemplars adults.

Respiració. Anàlisi d'espirometria.

Els estudis d’espirometria (mesura de la capacitat respiratòria dels pulmons) realitzats amb Kylu permetran als investigadors i investigadores poder recaptar dades i estadístiques sobre la seua capacitat pulmonar, l'intercanvi de gasos i el funcionament del seu metabolisme. Este estudi és clau, ja que es realitzarà inicialment durant tot un any, i amb ell es pot estudiar el canvi fisiològic que previsiblement tindrà lloc durant el seu desenvolupament cap a l’edat adulta.

Els resultats obtinguts són de vital rellevància perquè poden indicar com el canvi climàtic, la sobrepesca, i la manipulació antropogènica dels hàbitats, influïx en la conservació i la vida de les poblacions de belugues.