Les xiquetes i els xiquets del CEIP San Pedro del barri de Beteró de València viatgen cada dia a Nova York i ho fan amb el millor guia possible: el seu auxiliar de conversa en llengua estrangera. Dan Wojciechowski va arribar a València en gener i és un dels 300 auxiliars de conversa de diferents països que s'han incorporat a les classes d'algunes escoles valencianes per a afavorir, en Primària, la pràctica de la competència comunicativa oral en Anglés.

Després d'una jornada d'acollida i orientació amb la Conselleria d'Educació, celebrada el 24 de gener al Palau de les Arts de València, els auxiliars de conversa ja formen part a les classes i al dia a dia dels centres educatius. Al col·legi públic San Pedro, l'auxiliar treballa amb la professora d'Anglés, María José Marí, i el professor de Música, Jose Fernando Cuadrado, que està habilitat en Anglés i col·labora en el desdoblament de les classes perquè els alumnes puguen practicar la competència oral en grups reduïts. Wojciechowski treballa amb Marí des de 3r fins a 6é, i una vegada al mes també amb l'alumnat de 1r i 2n de Primària. «És interessant que tots els xiquets del centre puguen tindre l´oportunitat d´escoltar a un parlant natiu», explica la professora de llengua estrangera. A més, assegura que els escolars han rebut a Dan «molt motivats i amb moltíssimes ganes d'escoltar el que conta».

I és que, el jove de 26 anys ve de Nova York (Estats Units), la city per excel·lència i de la qual als més menuts els arriben moltes referències a través de sèries de dibuixos animats, pel·lícules... «El fet què una persona d´allà vinga i els conte totes les seues experiències, per a ells és molt motivador, millor que els llibres», apunta María José Marí. A més, en este cas, la presència de l'auxiliar a classe també servix per a explicar a l´alumnat la diferència entre l'anglés britànic i l'americà. «Els diguem que ambdós són igual de correctes, però que algunes paraules són distintes i és interessant conéixer-les», explica la mestra. D'esta manera, i com afirma Jose Fernando Cuadrado, també està molt present l´aspecte cultural a classe. «Tindre un natiu de qualsevol part del món és una experiència; ens expliquen els seus costums, l´alimentació als seus països... qualsevol tema, d´una manera més pròxima a la realitat», especifica.

Així, el paper dels auxiliars a classe -seleccionats pel Ministeri d'Educació a través d'un programa i contractats per la conselleria-, és treballar en tàndem amb els docents i afavorir la pràctica oral de l´alumnat, interactuant a l´aula entre els xiquets i les xiquetes, però no fan exàmens ni corregixen deures. «El que fem és preparar lliçons sobre el temari del llibre de text, relacionades amb les meues experiències i amb la història i la cultura dels Estats Units i contar-les en primera persona», detalla el jove. Així, per exemple, a una classe, Dan conta als alumnes com és Washington DC o que un dels esports més populars als Estats Units és el beisbol, poc practicat a Espanya i a la Comunitat Valenciana.

El millor de tot és que, com apunten els mestres, els xiquets i les xiquetes «estan molt interessats en aprendre per a parlar amb Dan», i així també ho sent l´auxiliar: «els menuts estan molt emocionats de rebre´m i amb les poquetes paraules que saben intenten parlar amb mi i quan ho aconseguixen estan molt contents; estic passant-ho estupendament, porte un mes i m´agrada», afirma. Com apunta Cuadrado, professor de Música que també impartix Anglés, «a classe regna un ambient de respecte i desinhibició, ja que ningú es riu de ningú quan parlen i el vocabulari que van adquirint van posant-ho en pràctica; no tenen vergonya».

Una experiència

Al CEIP San Pedro, des d´este curs desdoblen les classes d´Anglés de segon i tercer cicle de Primària una sessió a la setmana, per a practicar l´oral. «Als alumnes els encanta perquè són pocs i poden practicar i preguntar, si no, l´oral amb grups nombrosos es fa pesat, perquè han d´estar callats i s'avorrixen», apunta la professora María José Marí. A més, l'anglés també és llengua vehicular per a impartir Plàstica. L'auxiliar dóna un impuls a esta metodologia d´aula, ja que, en el cas de Wojciechowski, no sap castellà, pel que l´única manera de comunicar-se amb ell és en anglés. Malgrat això, els xiquets i les xiquetes l´entenen i responen a les preguntes plantejades a classe. A més, els gestos, els dibuixos, i les fotografies o vídeos ajuden a una millor comprensió.

Els auxiliars de conversa estaran en les escoles valencianes de gener a juny i han de treballar 16 hores setmanals, de les quals 12 són d'atenció directa a l'aula. Per a Dan, és la primera vegada davant de l´alumnat, ja que ell s'ha graduat en Economia i Empresarials. «Després d´estudiar i abans de créixer i d'assentar el cap, volia fer alguna cosa i tindre experiències diferents», confessa. Per això, es va presentar a un dels pocs programes de mobilitat que existixen per a vindre a Europa. Així, a banda que la seua presència és una experiència positiva i inoblidable per als alumnes, este programa també ho és per als joves que participen. Per a Dan, és la primera vegada en Espanya i en l'Europa continental (només havia estat a Londres). A l´hora de fer la sol·licitud per a participar, València fou la seua primera opció, explica. «M'il·lusionava estar prop de la costa i la ciutat m'agrada perquè no és tan gran com Madrid o Barcelona però, tot i així, ho és prou», detalla. De València l'ha sorprés el fred de la setmana passada -encara que és inusual- i «com de bo està el menjar: tot m´agrada i les tapes són magnífiques», exclama. A més, acostumat a Nova York, també destaca «com de fàcil és moure's per la ciutat amb metro, bici... o, fins i tot, a peu».

«És un poc diferent del que jo m'imaginava, m'esperava alguna cosa més similar als Estats Units, però canvien prou els horaris. També, la gent és més oberta i de tracte fàcil», apunta. Diu que s'ha acostumat ràpid, i per a això han sigut vitals Cuadrado i Marí: «m´ajuden amb el castellà, em digueren com obrir un compte bancari... i tots els tràmits que vaig haver de fer per a poder començar», indica el jove.

La directora, María José Mendoza assegura que les famílies estan encantades i que la presència de Dan «és una experiència per als xiquets, perquè no tots poden estar amb un parlant natiu a estes edats». Es tracta d´un «enriquiment que -apunta-, també és per als professors».

El conseller d'Educació, Vicent Marzà, afirma que és «una experiència innovadora molt enriquidora per a l'alumnat, el professorat i els mateixos auxiliars», que dóna «resposta a les demandes de la societat valenciana». L'objectiu és «que l'alumnat siga competent en les dues llengües oficials i una tercera llengua, com l´anglés».

La conselleria assumix el cost

El Programa d´Auxiliars de llengua estrangera està dirigit a joves universitaris o acabats de graduar, que tenen l´anglés com a llengua nativa o que són bilingües. Per tant, procedixen de països com Estats Units, Regne Unit, Nova Zelanda,Filipines, Bèlgica, Canadà, Polònia, Austràlia, Irlanda, Bulgària, Rumania... Els selecciona el ministeri i assumix la seua gestió i els seus sous la Conselleria d´Educació, que té un pressupost total de 8,6 milions d'euros. Les escoles no es fan càrrec de cap despesa.