Els investigadors de la Fundació Oceanogràfic de la Comunitat Valenciana amplien el seu treball sobre fisiologia del sistema respiratori a Holanda, gràcies a la col·laboració i el suport del centre de recuperació de foques Zeehondencentrum Pieterburen, i de Clear Reef (Social Fund For Marine Research and Conservation). En esta ocasió, la investigadora predoctoral de la Universitat de València, Alicia Borque Espinosa, ha dissenyat conjuntament l'estudi amb la responsable del Departament de Veterinària i Recerca del centre de recuperació, i baix la supervisió del doctor Andreas Fahlman, investigador principal del grup de Fisiologia Comparada.

Participació dels animals

Esta línia de recerca du a terme diversos estudis per incrementar el coneixement d'animals com mamífers marins o tortugues. Per això, s'estan realitzant proves de funció pulmonar -espirometria-, molt similar a les proves que practiquen els metges en humans.

En aquaris com l´Oceanogràfic, les proves es duen a terme gràcies a la participació voluntària dels animals, i consistixen a col·locar una màscara amb una vora suau sobre el nas (en animals com a morses, foques o lleons marins) o en l'espiracle (en dofins o belugues) per a agafar dades sobre les respiracions.

Esta tècnica és molt útil, perquè no és invasiva, és fàcil d'utilitzar i permet obtindre informació molt important per a comprendre molt millor on estan els límits fisiològics del sistema respiratori d'estes espècies.

Per exemple, amb la sobrepesca en els oceans i la reducció de l´aliment disponible, cal preguntar-se si els dofins seran capaços de suportar llargues cerques bussejant per aconseguir menjar.

Un altre aspecte molt important són les malalties pulmonars, que molts mamífers marins patixen, però encara queda molt per saber sobre com els afecta. Precisament, a Holanda, al voltant d'un 55 % dels individus de foca comuna (Phoca vitulina) que ingressen al centre de recuperació, estan infectats per uns cucs que parasiten els pulmons i poden provocar pneumònia en els animals. Per este motiu, l'equip d'investigadors de la Fundació Oceanogràfic, en col·laboració amb l'equip de veterinària i de recerca del centre de recuperació, va dissenyar un projecte per a estudiar el sistema respiratori de la foca comuna i les conseqüències d'esta malaltia.

A més, en esta recerca -que no podria ser dut a terme sense la participació i col·laboració constant entre diferents institucions, investigadors, veterinaris, i l'equip al càrrec de la cura dels animals- també es valorarà la possibilitat d'utilitzar les espirometries com a eina de diagnòstic i avaluació veterinària.

Un centre de referència

El centre de recuperació de foques en Pieterburen (Zeehondencentrum Pieterburen) és un dels centres de referència a Holanda que, addicionalment, té un programa de recerca que abasta diverses qüestions referides a la medicina veterinària, biologia i comportament d'aquests animals. Compta amb un programa de voluntariat que oferix l'oportunitat de conèixer més de prop la cura d'estos mamífers, així com d'adquirir competències i experiència en la cura d'animals salvatges.